Τρίτη 19 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Νέες Τεχνικές >> Laser και ουλές
Laser και ουλές
5/2/2009


laser_scars.jpg

Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ανεπιθύμητων ουλών μετά από μια επέμβαση στις τομές που έχουν γίνει. Επεμβάσεις όπως η κοιλιοπλαστική, η αύξηση στήθους και το λίφτινγκ προσώπου αφήνουν τις περισσότερες φορές μεγάλες και ορατές ουλές που καλύπτονται δύσκολα. Συχνά χρειάζεται να περάσουν εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια για να επουλωθούν τελείως με τη βοήθεια τοπικών τζελ και κρεμών που προορίζονται για την μείωση της εμφάνισης του τραυματισμένου δέρματος.


Πιθανόν όμως να βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα λύση στο πρόβλημα αυτό: Αποτελέσματα από μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) έδειξε ότι η θεραπεία με laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρόληψη του σχηματισμού των ουλών. Τα laser μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη της ουλής εκπέμποντας κύματα υψηλής ενέργειας στο δέρμα, εμποδίζοντας έτσι τον αποχρωματισμό του τραυματισμένου δέρματος.  Τα Pulse-dyed lasers και τα fractionated lasers αποδείχθηκαν τα πιο αποτελεσματικά στη μείωση της εμφάνισης των ουλών μέχρι σήμερα και laser σαν το Fraxel μπορεί να καταπολεμήσει και τις ήδη υπάρχουσες ουλές.


Η Dr. Suzan Obagi, κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο UPMC εξηγεί ότι το καλύτερο χρονικά σημείο για αυτού του είδους τη θεραπεία είναι αμέσως μετά την αφαίρεση των ραμμάτων. Τότε μειώνεται η πιθανότητα να σχηματιστεί μια σκουρόχρωμη ουλή και παράλληλα επιταχύνεται η ικανότητα φυσικής επούλωσης του δέρματος. Με την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης μέσω του laser βοηθάμε το δέρμα να επουλωθεί σύντομα και να επανέλθει στην προ της επέμβασης κατάστασής του.


Πρέπει να σημειωθεί ότι το δέρμα επουλώνεται συντομότερα όσο πιο νέος είναι ο ασθενής ανεξάρτητα από το είδος της μεθόδου που χρησιμοποιείται μετά την επέμβαση. Επίσης σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή διαδραματίζει η σωστή διατροφή και ο τρόπος ζωής γενικότερα. Ασθενείς που τους λείπουν βιταμίνες και πρωτεΐνες παρατηρούν μεγαλύτερη καθυστέρηση επούλωσης του δέρματος. Σε κάθε περίπτωση όμως η θεραπεία με laser μπορεί, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, να μειώσει την πιθανότητα σχηματισμού βαθιών ουλών και να βοηθήσει στην καλύτερη επούλωση της περιοχής.


(Source: ModernMedicine.com)

 

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας