Τρίτη 19 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Νέες Τεχνικές >> Αψεγάδιαστο μπούστο!
Αψεγάδιαστο μπούστο!
29/3/2010


Είναι γνωστό ότι το στήθος παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας της γυναίκας και αποτελεί σημείο θαυμασμού και έλξης για το αντίθετο φύλο. Πολλές φορές χαρακτηρίζει μία γυναίκα ενώ ταυτόχρονα συνδέεται με τη θηλυκότητα,  τη σεξουαλικότητα αλλά και τη μητρότητα (κατά την αρχαιότητα εξυμνείτο σαν σύμβολο θηλυκότητας και μητρότητας μαζί). Από την περίοδο της  εφηβείας και καθόλη την διάρκεια της ζωής μας, ο μαστός επηρεάζεται από τις αυξομειώσεις βάρους, τις εγκυμοσύνες, τις ορμονικές αλλαγές του κύκλου της γυναίκας, την εμμηνόπαυση αλλά και γενικότερα με την πάροδο του χρόνου το στήθος είναι εκείνο που δέχεται τις μεγαλύτερες αλλαγές από κάθε άλλο σημείο του σώματός μας.

Εάν εξετάσει κανείς την ανατομία του θα αντιληφθεί εύκολα ότι συγκρατείται ουσιαστικά από το δέρμα που τον καλύπτει. Είναι φυσικό λοιπόν ο αδένας με το χρόνο να "δυσκολεύεται" να κρατηθεί στο ύψος του.

mpousto.jpg• Ποιές λοιπόν είναι οι τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ένα όμορφο σφριγηλό στήθος, θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την αναλογία του σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα καθώς και τυχόν ασυμμετρίες;
• Ποιά μέθοδος μας ταιριάζει, τι θα πρέπει να προσέξουμε πριν πάρουμε τις αποφάσεις μας καθώς  και πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος;
• Πως επίσης μπορούμε να προλάβουμε όσο γίνεται τη φθορά του χρόνου για να διατηρήσουμε το μπούστο στο ύψος του;


Η συνεργάτης του mylook.gr, Πλαστικός Χειρουργός Χριστίνα Τάκη, μας εξηγεί τους τρόπους που μας προσφέρει σήμερα η επιστήμη για ένα μπούστο όπως το ονειρεύεται η κάθε γυναίκα:


Πολλές γυναίκες δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένες από το μέγεθος του στήθους τους και αναζητούν την καλύτερη λύση για ένα πιο πλούσιο στήθος. Τι θα τους προτείνατε;

Απάντηση: Σήμερα η πλαστική χειρουργική μας έχει εξοπλίσει με μια πληθώρα μεθόδων που προσφέρουν διαφορετικές λύσεις ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες κάθε γυναίκας. Πιο αναλυτικά, οι πιο διαδεδομένοι τρόποι είναι οι παρακάτω, επεμβατικές ή μη, μέθοδοι :

  • Αυξητική στήθους με ενθέματα σιλικόνης ή φυσιολογικού ορού

Είναι η πρώτη σε συχνότητα επέμβαση και η πιο ενδεδειγμένη για τις περιπτώσεις που επιθυμούμε να αυξήσουμε τον όγκο όπως και να διορθώσουμε μικρή πτώση και ασυμμετρίες του στήθους. Το περίβλημα των ενθεμάτων του στήθους είτε περιέχουν γέλη σιλικόνης είτε φυσιολογικό ορό είτε και συνδυασμό και των δύο, είναι φτιαγμένο από σιλικόνη.  Από την στιγμή που τα ενθέματα έχουν πλήρως απενοχοποιηθεί από όσα είχαν κατηγορηθεί  στο παρελθόν,  η πλειονότητα των πλαστικών χειρουργών χρησιμοποιούν εκείνα που περιέχουν γέλη γιατί δίνουν πιο φυσικό αποτέλεσμα στη αφή. Η γέλη μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο συμπαγής και επιτρέπει την επιλογή από την ενδιαφερόμενη της σύστασης που επιθυμεί.

• Η τομή μπορεί να είναι περιθηλαία δηλαδή γύρω από την θηλαία άλω ή να τοποθετηθεί στην μασχάλη ή στην υπομάστιο πτυχή δηλαδή στην κάτω μεριά του στήθους στην πτυχή που ενώνει το στήθος με τον θώρακα. Η τελευταία είναι και η πιο συνηθισμένη διότι δίνει εύκολη πρόσβαση στο χειρουργό αλλά και επειδή η ουλή είναι ανεπαίσθητη και δύσκολα την διακρίνει κανείς.

• Υπάρχει και η τομή δια μέσου του ομφαλού αλλά  έχει το μειονέκτημα της χρησιμοποίησης ενθεμάτων που  μετά την τοποθέτησή τους γεμίζουν με φυσιολογικό ορό (δια μέσου της τομής αυτής επειδή η έκτασή της είναι μικρή τα ενθέματα γέλης δεν μπορούν να περάσουν) οπότε υστερεί σε φυσικότητα αφής.

Με την επέμβαση αυτή δίνουμε όγκο και προβολή ενώ διορθώνουμε και ασυμμετρίες τοποθετώντας διαφορετικού μεγέθους ενθέματα στον κάθε μαστό. Εάν συνυπάρχει μικρή πτώση του στήθους, η τοποθέτηση των ενθεμάτων την διορθώνει.


"Η μεγάλη γκάμα ενθεμάτων που υπάρχει  στο εμπόριο μας δίνει την δυνατότητα επιλογών όχι μόνο σε ότι αφορά τη σύστασή τους αλλά και το σχήμα τους.  Εκτός από τις στρογγυλές προθέσεις υπάρχουν και οι ανατομικές που δίνουν περισσότερο ή λιγότερο όγκο στον άνω πόλο του αδένα και έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Η επέμβαση είναι μικρής διάρκειας (1-2 ώρες),  δε χρειάζεται νοσηλεία και η αποθεραπεία είναι γρήγορη."


Τα ενθέματα συνήθως έχουν εγγύηση εφ΄όρου ζωής και δε χρειάζεται να αντικατασταθούν. Η αυξητική στήθους μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την ενηλικίωση και δεν αποτελεί αντένδειξη για τον θηλασμό. Η ενδιαφερόμενη μπορεί να υποβληθεί σε κάθε είδους απεικονιστική εξέταση δίχως κανένα πρόβλημα.

  • Αυξητική στήθους με Υαλουρονικό - Macrolane

Πρόκειται για μια μέθοδο σχετικά καινούργια. Το Macrolane (εμπορική ονομασία προϊόντος κι όχι είδος θεραπείας) είναι πιο συμπαγές απ' ότι το υαλουρονικό που εγχύεται στο πρόσωπο για το γέμισμα των ρυτίδων ή την δημιουργία ζυγωματικών (μήλα) κι έχει σχεδιαστεί έτσι για να καλύψει και να δώσει όγκο σε περιοχές του σώματος όπως στήθος,  γλουτοί,  γάμπες αλλά και να καλύψει ασυμμετρίες του. Η έγχυση γίνεται μετά από τοπική αναισθησία ενώ υπάρχει σχετικός περιορισμός για την έγχυση μεγάλων ποσοτήτων.

Όπως και το υαλουρονικό που εγχύεται στις ρυτίδες έτσι και αυτό δεν είναι μόνιμο αλλά είναι μεγαλύτερης διάρκειας (περίπου 18 -24 μήνες). Το υλικό αρχίζει να «χάνεται» σταδιακά από το 15ο περίπου μήνα μέχρι την τελική αποδόμησή του στους 24 μήνες. Το Macrolane δεν αντικαθιστά σίγουρα τα ενθέματα σιλικόνης αλλά απευθύνεται σε εκείνες που δε θέλουν να υποστούν την ταλαιπωρία ενός χειρουργείου ενώ μπορεί να βρει την ένδειξή του στις περιπτώσεις ασσυμετρίας μαστών. Το κόστος εξαρτάται από την ποσότητα που θα εγχυθεί και οι τιμές ξεκινούν από 1800 ευρώ. Αμέσως μετά θα πρέπει  να αποφύγουμε την έκθεση της περιοχής σε πολύ ζέστη ή κρύο, την άσκηση πίεσης αλλά και την άθληση γενικότερα μέχρι να εξαφανιστεί το οίδημα που μπορεί να πάρει μέχρι και 1 εβδομάδα το μέγιστο.

  • Αυξητική στήθους με Λίπος

Είναι γνωστή σε όλους μας η έννοια της λιπογλυπτικής δηλαδή της έγχυσης λίπους σε περιοχές όπου χρειαζόμαστε όγκο αφού πρώτα το έχουμε αφαιρέσει από άλλες περιοχές με τοπικό λίπος.  Η έννοια των βλαστοκυττάρων έρχεται να προστεθεί στην διαδικασία αυτή γνωρίζοντας ότι  ο λιπώδης ιστός που χαρακτηρίζεται ως ο λιγότερο εξελιγμένος σε σχέση με τους υπόλοιπους ιστούς του σώματος, περιέχει σε αρκετό μεγάλο ποσοστό μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα  τα οποία έχουν την ιδιότητα  να προσαρμόζονται πιο εύκολα  στο περιβάλλον που εγχύονται και  έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους. Η μέθοδος είναι απλή αλλά θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα εάν σκοπεύουμε να εγχύσουμε μεγάλες ποσότητες.  Με άλλα λόγια, στην πράξη, όταν επιθυμούμε αυξητική μαστών χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο 250 cc όγκου (1/4 του λίτρου) ενθέματος οπότε όπως καταλαβαίνετε για να φθάσει κανείς να εγχύσει καθαρό λίπος της τάξεως των 250cc θα πρέπει να το βρει πρώτα δηλαδή να υπάρχει αρκετό τοπικό πάχος.
Επίσης, μέρους του λίπους (περίπου 30% αυτού) πιθανότατα να νεκρωθεί ή να δημιουργήσει κύστη που θα δυσκολέψει τις απεικονιστικές μεθόδους. Τις περισσότερες φορές ψηλαφάται σαν μάζα.  Αυτό  συμβαίνει  συνήθως  όταν εγχύονται μεγάλες ποσότητες λίπους. Η διαδικασία αυτή έχει ένδειξη όταν επιθυμούμε μικρή αύξηση του όγκου των μαστών ή όταν θέλουμε να διορθώσουμε ασυμμετρίες. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται από πεπειραμένο πλαστικό χειρουργό. Είναι προτιμότερο να εγχύονται μικρές ποσότητες και ανά διαστήματα απ'ότι μεγάλες ποσότητες και μόνο μια φορά.

Ποιες άλλες επεμβάσεις γίνονται στο στήθος; Και σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυνται;

Εκτός από τη συχνή επιθυμία γυναικών για την αύξηση του μεγέθους του στήθους τους, αντιμετωπίζω καθημερινά και περιπτώσεις που το μεγάλο μέγεθος του γυναικείου στήθους και το υπερβολικό βάρος του προκαλεί πολλά πρακτικά προβλήματα στην καθημερινότητα της γυναίκας. Γι’ αυτό και συχνά καταφεύγουμε σε μεθόδους μείωσης του μεγέθους του. Οι πιο συχνές και ασφαλείς μέθοδοι είναι:

  • Μαστοπηξία

Είναι η επέμβαση που διορθώνει το σχήμα και τη θέση του στήθους αφαιρώντας λίγο έως καθόλου αδένα. Ενδείκνυται για εκείνες που δεν θέλουν να αλλάξουν το μέγεθος του στήθους και είναι ικανοποιημένες με αυτό, ενώ επιθυμούν  τη σφριγηλότητά του και την τοποθέτησή του πιο ψηλά. Αυτό επιτυγχάνεται με την αφαίρεση δέρματος γύρω από την θηλή-θηλαία άλω καθώς επίσης και την αναδόμηση εκ των έσω του μαστού με τομές που θα τον συγκρατήσουν στο ύψος του. Από μόνη της η αφαίρεση δέρματος δεν αρκεί για να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι τομές είναι γύρω από την θηλή καθώς επίσης και μία κάθετη ως προς αυτή ( την θηλή ).
Η επέμβαση  αφορά τις περιπτώσεις απότομης απώλεια βάρους ή μετά από περίοδο εγκυμοσύνης και είναι ανεξάρτητη ηλικίας. Δε χρειάζεται νοσηλεία και η αποθεραπεία είναι σύντομη.

  • Μειωτική μαστών

Είναι η επέμβαση που μας απαλλάσσει από το υπερβολικό βάρος του στήθους που συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα πόνους στην πλάτη, κακή στάση σώματος, δυσκολία στην άθληση αλλά και γρήγορη πτώση του στήθους λόγω υπερβολικού βάρους.
Οι τομές είναι γύρω από την θηλή , κάθετα σε αυτήν και στην υπομάστια πτυχή, δηλαδή σχηματίζουν ένα ανάστροφο Τ. Αναδομείται εκ των έσω ο αδένας αφαιρώντας μέρος αυτού ανάλογα τις αναλογίες του σώματος και τις επιθυμίες της ενδιαφερομένης. Η νοσηλεία μπορεί να είναι 1-2 ημέρες, ενώ η αποθεραπεία είναι και πάλι σύντομη.


Πέρα από τη βοήθεια της ιατρικής, τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας για να διατηρήσουμε όσο γίνεται πιο σφριγηλό και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το στήθος μας στο ύψος του?

Όπως είπαμε το στήθος συγκρατείται ουσιαστικά από το δέρμα.  Με άλλα λόγια η γυμναστική του θώρακα που έως τώρα πιστεύαμε ότι συμβάλλει στην τόνωση του στήθους, πολύ λίγο βοηθά.  Θα πρέπει  με τον ίδιο τρόπο που περιποιούμαστε το πρόσωπό μας να περιποιούμαστε και το δέρμα γύρω από το στήθος καθώς και το ντεκολτέ.  Δηλαδή να μην ξεχνάμε να το ενυδατώνουμε μετά το μπάνιο σε καθημερινή βάση,  να  προστατεύουμε το ντεκολτέ από τον ήλιο  χρησιμοποιώντας κρέμες με δείκτη προστασίας από τις UVA και UVB  γνωρίζοντας ότι ο ήλιος ευθύνεται σε πολύ μεγάλο μέρος για την γήρανση του δέρματος και το χάσιμο της ελαστικότητας και της σφριγηλότητάς του.

Μπορούμε να εφαρμόσουμε ήπιας μορφής απολεπιστικά προϊόντα στην περιοχή γύρω από τον μαστό όπως και στο ντεκολτέ (πολύ βασικό) καθώς επίσης και  χημικά πίλινγκ. Έτσι διατηρούμε ένα δέρμα που ανανεώνει την επιφανειακή στοιβάδα της επιδερμίδας ενώ ταυτόχρονα δέχεται τις ευεργετικές ιδιότητες της βαθιάς ενυδάτωσης.

Οι μεσοθεραπείες που εφαρμόζονται στο πρόσωπο αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος  έχουν τις ενδείξεις τους και στο ντεκολτέ -άνω πόλου στήθους προσφέροντας πλούσια ενυδάτωση (υαλουρονικό οξύ και πολυβιταμινούχα σκευάσματα -μέθοδος needling- δημιουργία νέου κολλαγόνου κ.α.). Επίσης το κρύο ντους τονώνει τη μικροκυκλοφορία του δέρματος.


Χριστίνα Τάκη
Πλαστικός Χειρουργός
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
Που μπορώ να απευθυνθώ;

Χριστίνα Τάκη

Πλαστικός Χειρουργός

 
Ρωτήστε περισσότερα...