Σάββατο 18 | 09 | 2021
MyLook.gr >> Επανορθωτική Χειρουργική >> Διόρθωση Ουλών
Διόρθωση Ουλών

Epanorthotiki_xeirourgiki.jpgΗ ύπαρξη μιας ουλής που οφείλεται σε κάποιο είδος τραυματισμού ή εγκαύματος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος είναι αντιαισθητική. Οι ουλές ξεχωρίζουν από το δέρμα της περιοχής διότι ο ουλώδης ιστός δημιουργείται από κύτταρα κολλαγόνου κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να διαφέρουν στο χρώμα και να μην υπάρχουν τριχοφόροι θύλακες. Η σοβαρότητα της ουλής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το μέγεθος και το βάθος της πληγής, την αιμάτωση της περιοχής και το χρώμα και την υφή του δέρματος της περιοχής. Μερικοί άνθρωποι – ειδικά αυτοί που έχουν σκούρο δέρμα – έχουν την τάση να αναπτύσσουν μόνιμες ουλές που ονομάζονται χηλοειδείς.

 

Το κατά πόσο μπορεί να θεραπευτεί η ουλή εξαρτάται από το είδος της. Τα πιο συχνά είδη είναι :


• Ατροφική ουλή – λεπτή και επιφανειακή

 Υπερτροφική ουλή – χοντρή, κόκκινη και υπερυψωμένη αλλά μέσα στα όρια της αρχικής τομής ή πληγής

 Χηλοειδής ουλή – εμφανισιακά ίδια με την υπερτροφική μόνο που εκτείνεται πέρα από τα όρια της αρχικής τομής ή πληγής. Πολλές φορές μπορεί να είναι πρησμένη και να προκαλεί φαγούρα ή να πονάει

 Ρικνωτική ουλή – όταν λείπουν ολόκληρα κομμάτια δέρματος. Στις άκρες γύρω από αυτήν ασκείται μεγάλη πίεση στο υγιές δέρμα και συχνά επηρεάζει γειτονικούς μύες και τένοντες και περιορίζει τη φυσιολογική κίνηση και τη λειτουργικότητά τους.


Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για να καλυφθεί μια ουλή και να βελτιωθούν η υφή και η ελαστικότητα του δέρματος. Χρήση στεροειδών, σιλικόνης, δερμοαπόξεση, laser resurfacing, διαστολή των ιστών, z-plasty και δερματικά μοσχεύματα είναι μερικές από τις μεθόδους ανάλογα τη σοβαρότητα του περιστατικού και την επιλογή που κάνει ο γιατρός. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και η εκπομπή ακτινοβολίας για λίγες ημέρες για να μειωθεί το βάθος της ουλής.


Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε διόρθωση μιας ουλής του σώματός σας οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη θεραπεία. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Οι ουλές συνήθως επηρεάζουν αρνητικά την αυτοπεποίθηση του ατόμου σχετικά με την εμφάνισή του ή του υπενθυμίζουν πάντα ένα άτυχο περιστατικό που του συνέβη στη ζωή του (όπως για παράδειγμα έναν τραυματισμό). Συχνά και το βλέμμα των γύρω του πέφτει ακριβώς επάνω στην ουλή αν αυτή βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Πέρα από τα αισθητικά προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν και προβλήματα στην κίνηση (βλ. ρικνωτική ουλή) ή να προκαλούν φαγούρα και πόνο (βλ. χηλοειδή ουλή). Παρά το γεγονός ότι οι σημερινές μέθοδοι δεν μπορούν να εξαφανίσουν πλήρως την ουλή (ειδικά σε σοβαρές περιπτώσεις) μπορούν να προσφέρουν ένα πολύ βελτιωμένο αισθητικό αποτέλεσμα, να αλλάξουν κατά πολύ την υφή του δέρματος και συχνά να απαλλάξουν τον ασθενή από μόνιμα προβλήματα εξαιτίας μιας βαθιάς και εκτεταμένης ουλής.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία και το κόστος.

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό. Ασθενείς με δερματικές παθήσεις και δυσχρωματισμούς του δέρματος πιθανόν να χρειάζονται μια εξέταση του δέρματος για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια αντένδειξη σε κάποια συγκεκριμένη θεραπεία.

Όλες οι ουλές στην αρχή είναι μεγάλες, κόκκινες και αντιαισθητικές αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις με την πάροδο του χρόνου γίνονται αχνές και σχεδόν εξαφανίζονται. Για το λόγο αυτό ο γιατρός συνήθως συστήνει στον ασθενή να αφήσει να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα – συνήθως ένας χρόνος ή και περισσότερο – προτού καταφύγει σε επέμβαση.

Τρόποι αντιμετώπισης των ουλών - θεραπείες:

Σε συνεργασία με το γιατρό σας θα επιλέξετε την πιο κατάλληλη για την περίπτωσή σας θεραπεία. Οι επιλογές που υπάρχουν σήμερα είναι:

 

 Ενέσεις κολλαγόνου

ΜΕΘΟΔΟΣ : Γέμισμα με κολλαγόνο (φυσική πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης). Καλό είναι να γίνεται τεστ αλλεργίας πριν για πιθανή αλλεργία στην ουσία.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : Γρήγορη θεραπεία αλλά επαναλαμβανόμενη μετά από μερικά χρόνια μια και το σώμα απορροφά το κολλαγόνο με την πάροδο του χρόνου.

ΤΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ : Συνήθως στο ιατρείο αλλά μπορεί να γίνει και σε κλινική ή νοσοκομείο.

ΠΟΣΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ : Μικρή ενόχληση από το τσίμπημα της βελόνας και λίγος πόνος από τη διάταση των ιστών καθώς το υλικό μπαίνει μέσα στο δέρμα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Οι ουλές δείχνουν πιο λείες. Η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται περιοδικά για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα.

 

 Dermabrasion

ΜΕΘΟΔΟΣ : Λείανση επιφανειακών ανωμαλιών με την αφαίρεση των ανώτερων στρωμάτων του δέρματος. Η περιοχή ψεκάζεται με αναισθητικό σπρέι και στη συνέχεια ειδικός τροχός «αποφλοιώνει» το δέρμα στο πάχος που πρέπει να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : Από μερικά λεπτά μέχρι 1 ώρα ανάλογα με το μέγεθος και τη σοβαρότητα της ουλής.

ΤΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ : Συνήθως στο ιατρείο αλλά μπορούν να γίνουν και σε κλινική ή νοσοκομείο.

ΠΟΣΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ : Παρά το γεγονός ότι η περιοχή ματώνει λίγο κατά τη διάρκεια της επέμβασης η θεραπεία δεν πονάει πολύ αφού συνήθως χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία.

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ : Από 7 έως 14 ημέρες ανάλογα με την αντίδραση του δέρματος του ασθενούς. Το νέο δέρμα θα είναι κόκκινο για περίπου 2 μήνες. Πρέπει να ακολουθηθούν πιστά οι συμβουλές του γιατρού όπως η αποφυγή της επαφής με νερό με χλώριο (πχ πισίνα) για κάποιους μήνες καθώς και η χρήση καλλυντικών για μερικές ημέρες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Καμία θεραπεία δεν μπορεί να εξαφανίσει πλήρως τις ουλές. Το dermabrasion μπορεί να τις κάνει πιο δυσδιάκριτες. Η θεραπεία αυτή έχει τα καλύτερα αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται μετά από την αφαίρεση του ιστού της ουλής και το ράψιμο της περιοχής αφού την κάνει να φαίνεται πολύ πιο λεία.

 

 Laser για αγγεία

ΜΕΘΟΔΟΣ : Συρρικνώνονται τα αιμοφόρα αγγεία που τρέφουν την ουλή. Η θεραπεία γίνεται χωρίς να χρειάζεται αναισθησία.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : Χρειάζονται 3 έως 5 συνεδρίες με μεσοδιάστημα περίπου ένα μήνα.

ΤΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ : Στον τόπο που υπάρχει το μηχάνημα, συνήθως στο ιατρείο.

ΠΟΣΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ : Μικρή ενόχληση από την ενέργεια του laser η οποία αντιμετωπίζεται ενίοτε με τη χρήση μιας δροσερής κομπρέσας στην περιοχή.

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ : Ο δυσχρωματισμός σε τόνους του μωβ καθώς και το πρήξιμο υποχωρούν μετά από 5 έως 10 ημέρες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Η θεραπεία μειώνει την αιμάτωση της περιοχής της ουλής αφήνοντας μια πιο λεία και ουδέτερη χρωματικά ουλή.

 

 Laser skin resurfacing

ΜΕΘΟΔΟΣ : Το laser αφαιρεί τα ανώτερα στρώματα του δέρματος για να δημιουργηθεί νέο υγιές δέρμα στην περιοχή. Υπάρχουν 2 είδη laser για το σκοπό αυτό: Το CO2 που χρησιμοποιείται για τις βαθιές ουλές και το Erbium που χρησιμοποιείται για τις πιο επιφανειακές ουλές και για πιο σκούρα δέρματα. Επίσης υπάρχουν και κάποια άλλα laser για την αντιμετώπιση των ερυθρών δυσχρωματισμών στις υπερτροφικές και χηλοειδείς ουλές.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : Διαρκεί από μερικά λεπτά μέχρι και 2 ώρες ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

ΤΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ : Μπορεί να γίνει στο νοσοκομείο, στην κλινική ή στο ιατρείο. Συνεδρίες που αφορούν συνδυασμό της θεραπείας με μια επέμβαση (πχ lifting προσώπου) γίνονται αποκλειστικά σε νοσοκομειακό χώρο.

ΠΟΣΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ : Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας το πιθανότερο είναι να υπάρχει μια μικρή ενόχληση η οποία αντιμετωπίζεται με τοπική αναισθησία όπως και στον οδοντίατρο.

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ : Ανάλογα με το βάθος της ουλής. Η κοκκινίλα πιθανό να παραμείνει για αρκετές εβδομάδες και σταδιακά η περιοχή έχει έναν ροζ χρωματισμό που με την πάροδο των ημερών σβήνει και το χρώμα της περιοχής επανέρχεται στο φυσικό χρώμα του δέρματος. Μετά τη θεραπεία είναι αναγκαία η αντηλιακή προστασία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Η περιοχή μετά από τον χρωματισμό της τις πρώτες εβδομάδες σταδιακά ανακτά το φυσιολογικό της χρώμα. Σε περίπτωση χηλοειδούς ουλής ίσως χρειαστεί επανάληψη της θεραπείας μετά από κάποιους μήνες.

 

 Μοσχεύματα punch

ΜΕΘΟΔΟΣ : Γίνεται τοπική αναισθησία στην ουλή η οποία στη συνέχεια αφαιρείται με ειδικό εργαλείο. Ένα κομμάτι υγιούς δέρματος που αφαιρείται συνήθως από το πίσω μέρος του λοβού του αυτιού τοποθετείται στη θέση που ήταν η ουλή. Οι τομές που σχηματίζονται δένονται με ειδικό επίδεσμο μέχρι να επουλωθούν. Το μόσχευμα σχηματίζει νέες ουλές οι οποίες όμως είναι πολύ πιο δυσδιάκριτες. Συνήθως η θεραπεία αυτή συνδυάζεται με dermabrasion ή με laser skin resurfacing για καλύτερα αποτελέσματα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : Είναι πολύπλοκη επέμβαση που μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες.

ΤΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ : Συνήθως στο νοσοκομείο.

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ : Οι τομές συνήθως χρειάζονται μερικές εβδομάδες ή και λίγους μήνες για να επουλωθούν. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται και η χρήση ειδικών υποστηρικτικών ρούχων για κάποιο χρονικό διάστημα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Με τη θεραπεία αυτή έχουμε τη δημιουργία νέων ουλών οι οποίες όμως είναι πολύ πιο αχνές και σε μεγάλο βαθμό δυσδιάκριτες.

 

 Φύλλα από gel Σιλικόνης

ΜΕΘΟΔΟΣ : Χρησιμοποιούνται για να καλύψουν υπετροφικές και χηλοειδείς ουλές. Τα φύλλα τοποθετούνται επάνω στην ουλή και στηρίζονται με ειδική γάζα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : Το gel συνήθως εφαρμόζεται για 12 έως 24 ώρες την ημέρα για μερικούς μήνες.

ΤΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ : Στο σπίτι του ασθενούς ή στο ιατρείο.

ΠΟΣΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ : Ελάχιστος πόνος κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Μετά από 2 έως 12 μήνες οι ουλές γίνονται πιο λείες και λιγότερο εμφανείς. Πιθανό η θεραπεία να χρειαστεί να επαναληφθεί μετά από μερικά χρόνια, ειδικά στην περίπτωση την χηλοειδών ουλών που έχουν την ιδιότητα να επανεμφανίζονται.

 

 Δερματικά μοσχεύματα

ΜΕΘΟΔΟΣ : Ο γιατρός αφαιρεί κομμάτι δέρματος από ένα υγιές μέρος του σώματος και το μεταμοσχεύει στην περιοχή της ουλής. Συχνά το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό διότι το χρώμα του μοσχεύματος δεν ταιριάζει με το χρώμα της περιοχής που μεταμοσχεύεται.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : Είναι πολύπλοκη επέμβαση που μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες.

ΤΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ : Συνήθως στο νοσοκομείο.

ΠΟΣΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ : Ανεκτός πόνος. Η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία.

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ : Οι τομές συνήθως χρειάζονται μερικές εβδομάδες ή και λίγους μήνες για να επουλωθούν. Σε μερικές περιπτώσεις χρειάζεται και η χρήση ειδικών υποστηρικτικών ρούχων για κάποιο χρονικό διάστημα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι ικανοποιητικά τις περισσότερες φορές αφότου γίνει η αποκατάσταση του φλεβικού πλέγματος της περιοχής. Το μόνο σημείο που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι να έχει το μόσχευμα το ίδιο χρώμα με την περιοχή που εμφυτεύεται.

 

 Χρήση στεροειδών

ΜΕΘΟΔΟΣ : Τα στεροειδή λειαίνουν και μειώνουν το βάθος της ουλής. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε υπερτροφικές και χηλοειδείς ουλές αφού καταπολεμούν το κολλαγόνο που συνεχίζει να παράγεται στην περιοχή και διατηρεί την ύπαρξη της ουλής και μετά την επούλωση του τραύματος. Παράλληλα συχνά μειώνεται ο πόνος και η φαγούρα στην περιοχή.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : Γρήγορη θεραπεία αλλά ίσως χρειαστεί η επανάληψή της αν η ουλή επανέλθει.

ΤΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ : Συνήθως στο ιατρείο.

ΠΟΣΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ : Μικρή ενόχληση από το τσίμπημα της βελόνας και λίγος πόνος από τη διάσταση των ιστών καθώς το υλικό μπαίνει μέσα στο δέρμα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Μειώνεται η κοκκινίλα και η σκληρότητα της ουλής. Πιθανό η θεραπεία να χρειαστεί να επαναληφθεί μετά από μερικά χρόνια.

 

 Διαστολή των ιστών

ΜΕΘΟΔΟΣ : Ένα μικρό μπαλονάκι τοποθετείται κάτω από ένα μικρό κομμάτι υγιούς δέρματος κοντά στην περιοχή που υπάρχει η ουλή. Ο γιατρός το γεμίζει με φυσιολογικό ορό και αυτό σταδιακά τεντώνει το δέρμα. Όταν η διαστολή στην περιοχή ολοκληρωθεί (μετά από εβδομάδες ή και μήνες) το μπαλονάκι αφαιρείται και μένει περίσσιο δέρμα. Με αυτό ο γιατρός καλύπτει το σημείο της ουλής και ράβεται προσεκτικά.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : Χρειάζονται από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες για να διασταλεί επαρκώς το δέρμα. Η επέμβαση που ακολουθεί ολοκληρώνεται συνήθως σε λιγότερο από 1 ώρα.

ΤΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ : Συνήθως σε κλινική ή σε νοσοκομείο.

ΠΟΣΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ : Φυσιολογικός είναι κάποιος ανεκτός πόνος για τις πρώτες ημέρες και πιθανό μελάνιασμα. Τα ράμματα συνήθως αφαιρούνται μετά από μια εβδομάδα.

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ : Η περιοχή είναι ευαίσθητη για μερικές εβδομάδες μετά τη θεραπεία. Πρέπει να αποφευχθεί η άσκηση πίεσης στην περιοχή για τον πρώτο μήνα.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Μετά τη θεραπεία αφήνει λείο δέρμα με ελάχιστες μικρές εμφανείς ουλές.

 

 Z-plasty

ΜΕΘΟΔΟΣ : Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για τις υπερτροφικές και τις χηλοειδείς ουλές στις οποίες δεν έχουν αποτέλεσμα οι θεραπείες με στεροειδή. Η ουλή αφαιρείται χειρουργικά με τομή που γίνεται γύρω της σε μικρά τριγωνικά κομμάτια που συνήθως έχουν το σχήμα του γράμματος Ζ (από εκεί προέρχεται και η ονομασία της θεραπείας) και η τεχνική της τομής επιλέγεται από το γιατρό ανάλογα με το σχήμα της ουλής. Τα μικρά τριγωνικά κομμάτια επανατοποθετούνται ακολουθώντας τις φυσικές πτυχές και τις ρυτίδες του δέρματος. Η νέα ουλή είναι πολύ πιο λεπτή λιγότερο εμφανής.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : Συνήθως διαρκεί γύρω στα 30 λεπτά σε ήπιες περιπτώσεις και μπορεί να φτάσει μέχρι και τη 1 ώρα σε πιο πολύπλοκες.

ΤΟΠΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ : Συνήθως σε κλινική ή σε νοσοκομείο.

ΠΟΣΟ ΕΠΩΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ : Ελεγχόμενος πόνος καθώς η θεραπεία γίνεται κατόπιν αναισθησίας.

ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ : Τα μικρά ράμματα αφαιρούνται μερικές ημέρες μετά τη θεραπεία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : Δεν εξαφανίζεται η ουλή αλλά γίνεται πολύ πιο διακριτική.

Φροντίστε να ρωτήσετε το γιατρό σας οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της επέμβασης και τα πλεονεκτήματα της.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για να προχωρήσει σε μια από τις παραπάνω θεραπείες είναι το άτομο που:

 Ενδιαφέρεται να καλύψει εμφανείς ουλές στο πρόσωπο ή στο σώμα του.

 Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία.

 Δεν καπνίζει ή είναι διατεθειμένο να σταματήσει το κάπνισμα πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

 Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες.

 Είναι ενημερωμένο για το αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκά.

 Δεν είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών ή αναβολικών στεροειδών.

 Δεν καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της θεραπείας. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η κάθε θεραπεία του ταιριάζει ή όχι.

Κίνδυνοι και περιορισμοί:

Σπάνια παρατηρούνται σοβαρές παρενέργειες κατά τη θεραπεία μια ουλής. Παραμένουν όμως οι πιθανότητες κάποιας επιπλοκής όπως σε κάθε επέμβαση:

 Πρήξιμο

 Αιμάτωμα

 Μόλυνση της περιοχής

 Σημάδια από την επέμβαση

 Μούδιασμα ή σκληρότητα της περιοχής

 Συγκέντρωση υγρών

 Αντίδραση στην αναισθησία ή σε φαρμακευτική αγωγή

Οι παραπάνω κίνδυνοι μειώνονται αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας πριν και μετά την θεραπεία. Επίσης σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αντίδραση της περιοχής για την οποία δε σας έχει προειδοποιήσει ο γιατρός σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε αμέσως σε αυτόν για να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

Πρέπει να:

 Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε

 Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων

 Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας

 Ενημερώστε το γιατρό σας αν καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπλοκές και σε αργή επούλωση.

 Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση

 Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από την επέμβαση.