Τρίτη 19 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Νέες Τεχνικές >> Βλαστοκύτταρα και αύξηση στήθους
Βλαστοκύτταρα και αύξηση στήθους
22/1/2010


cells.jpgΤα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερο λόγος για τα βλαστοκύτταρα και τη χρησιμότητά τους σε πολλούς τομείς της σύγχρονης ιατρικής. Τα βλαστοκύτταρα είναι στην πραγματικότητα τα «έξυπνα» κύτταρα του σώματος που κινούνται από μόνα τους στη θέση εκείνη ακριβώς που υπάρχει ανάγκη και δημιουργούν τον τύπο του ιστού που έχει τραυματιστεί ή αλλοιωθεί. Με τον τρόπο αυτό, το σώμα «επισκευάζεται», ενώ συγχρόνως νέα κύτταρα και ιστοί δημιουργούνται. Έτσι, η καταστροφή των κυττάρων του οργανισμού π.χ. από ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία, αναιρείται, αφού τα βλαστοκύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν ένα «νέο» ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορούν όμως τα κύτταρα αυτά να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και στην κοσμητική ιατρική;


Σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις (ΗΠΑ) από τον ερευνητή Jeremy Mao, Ph.D, στο μέλλον θα υπάρχει η δυνατότητα να αντικατασταθούν τα ενθέματα στήθους από σιλικόνη που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις στήθους με τα ίδια τα βλαστοκύτταρα της γυναίκας. Σύμφωνα με τον ερευνητή το μέλλον της κοσμητικής χειρουργικής βρίσκεται στους φυσικούς ιστούς που αναπτύσσονται από τα βλαστοκύτταρα. Θέλοντας να ενισχύσει τα επιχειρήματά του, υποστήριξε ότι η αύξηση στήθους με τα ενθέματα από τα βλαστοκύτταρα μπορούν να είναι και ανώτερη από την πρακτική με τα ενθέματα σιλικόνης μια και τα πρώτα διατηρούν το μέγεθός τους με την πάροδο του χρόνου, αντίθετα με τα δεύτερα που χάνουν 40-60% του όγκου τους μακροπρόθεσμα.


Φυσικά ο ερευνητής τόνισε ότι θα χρειαστεί περεταίρω έρευνα για την πυκνότητα των κυττάρων που θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό, για το ρυθμό αποδόμησής τους, για τη σχέση των ενθεμάτων με τον υπάρχοντα ιστό του μαστού και για το κατά πόσο θα χρειαστούν και άλλοι παράγοντες ανάπτυξης για να επιτευχθεί μια υγιής και διαρκής ροή του αίματος.


«Παρόλα αυτά, η επιστημονική αυτή προσέγγιση αποτελεί ένα βήμα μπροστά στην εναλλακτική παραγωγή ιστών για την αύξηση και την αποκατάσταση του μαστού» σημείωσε ο Jeremy Mao.

Πηγή: Tissue Engineering Journal

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας