Πέμπτη 30 | 05 | 2024
MyLook.gr >> Ακμή και δέρμα
Συχνά ακούμε διάφορα σχετικά με την φύση και την αντιμετώπιση της ακμής. Ισχύουν όμως όλα όσα ακούμε για την ακμή; Πολλές φορές είναι απλά μύθος. Διαβάστε μερικούς μύθους για την ακμή και ενημερωθείτε με χρήσιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την ακμή.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία σύνδεσης μεταξύ της διατροφής και της ακμής, ιδιαίτερα η διατροφή που περιέχει την κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο και γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και το γεγονός ότι μια ιατρική διατροφική θεραπεία (Medical Nutrition Treatment) μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ακμής.

Η ακμή είναι μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και του πόρου (καναλιού) μέσω του οποίου το περιεχόμενό τους (που λέγεται σμήγμα) διοχετεύεται στην επιφάνεια του δέρματος. Οι αδένες αυτοί υπάρχουν κυρίως στο πρόσωπο, στη ράχη και στο στήθος. Επειδή η ακμή συνοδεύεται και από αυξημένη παραγωγή λίπους, τα άτομα που πάσχουν από ακμή παραπονούνται συχνά για λιπαρότητα.

Παρόλο που υπάρχουν πολλές θεραπείες για την ακμή, αυτή μπορεί να αποδειχθεί ένα επίμονο και δυσεπίλυτο πρόβλημα. Οι κλασσικοί τρόποι αντιμετώπισής της βασίζονται κυρίως σε φαρμακευτικές αγωγές με επιπτώσεις που συχνά δεν είναι και τόσο ευχάριστες για τον ασθενή.

Οι θεραπείες έχουν σκοπό να αποκαταστήσουν την υγεία του σμηγματογόνου πόρου. Οι εξειδικευμένοι δερματολόγοι εφαρμόζουν combo treatments (συνδυαστικές τεχνικές) που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα σε όλα του τα επίπεδα. Οι θεραπείες της ακμής συνήθως δρουν ελαττώνοντας την παραγωγή του σμήγματος, επιταχύνοντας την ανάπτυξη νέων δερματικών κυττάρων και την απομάκρυνση των νεκρών, ή καταπολεμώντας τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Οι θεραπείες για την ακμή διακρίνονται σε τοπικές και από το στόμα (συστηματικές). Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από τη βαρύτητα της ακμής η οποία και θα διαπιστωθεί μετά από πλήρη δερματολογικό έλεγχο. Η όλη προσπάθεια του δερματολόγου αποσκοπεί στη βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων και στην πρόληψη σχηματισμού ουλών.

Η ακμή αποτελεί μια πάθηση της οποίας οι αιτίες μπορούν να είναι πολλές (ορμονικές, ψυχολογικές, κληρονομικές κα) και ο εντοπισμός τους θα βοηθήσει στην αντιμετώπισή της. Διαβάστε για όλες τις αιτίες που πιθανόν θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκδήλωσή της.

Η ακμή είναι το συνηθέστερο δερματολογικό πρόβλημα στους εφήβους. Οι περισσότεροι έχουν ακμή σε κάποιο βαθμό και περνάνε μεγάλο μέρος του χρόνου τους αναζητώντας λύσεις και τρόπους περιορισμού ή αισθητικής κάλυψης του προβλήματος.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας