Δευτέρα 15 | 07 | 2024
MyLook.gr >> Ήλιος και Προστασία
Παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας για το δέρμα μας, συχνά αγνοούμε κάποιους απλούς κανόνες προστασίας και που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να χαρούμε άφοβα τον ήλιο. Ακολουθούν μερικά συχνά ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις πρέπει να αποτελέσουν τη «βίβλο» για όλο το χρόνο και ιδιαίτερα το καλοκαίρι:

Αν έχουμε ακολουθήσει κάποιους απλούς κανόνες προστασίας από τον ήλιο, δε διατρέχουμε κίνδυνο να "καούμε". Αν όχι, τότε πρέπει να έχουμε υπόψη μας μερικά πράγματα που τη στιγμή εκείνη θα είναι πολύ χρήσιμα.

Η χρήση των αντηλιακών προϊόντων και ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι λίγο πολύ γνωστά θέματα σε όλους. Όμως υπάρχουν και κάποια «μυστικά» για τον ήλιο τα οποία οι περισσότεροι αγνοούν ή δεν τα θεωρούν πολύ σημαντικά.

Για τους περισσότερους, καλοκαίρι σημαίνει μπάνιο και μαύρισμα. Όλοι θέλουν να απαλλαχθούν από το άσπρο χρώμα στο δέρμα τους και να μαυρίσουν. Όμως αν έχετε τατουάζ, ο συνδυασμός της μελάνης που περιέχεται σε αυτό με τον ήλιο μπορεί να καταλήξει στον αποχρωματισμό του τατουάζ.

Αν και τα αντιηλιακά φίλτρα προστασίας απορροφούν ή αντανακλούν ένα μέρος της ενέργειας της καταστροφικής υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB του ήλιου, ένα ποσοστό της-που είναι αρκετό-«εισβάλει» τελικά στο δέρμα. Μετά από αρκετά χρόνια έκθεσης στον ήλιο, ακόμη και στην περίπτωση που η έκθεση είναι περιορισμένη, θα προκληθεί καταστροφή στις στιβάδες του δέρματος και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα λεπτό δέρμα εύθραυστο και τραχύ με ρυτίδες, ευρυαγγείες και δυσχρωμίες.

Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει πολλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα στο δέρμα ενός παιδιού (Διαβάστε σχετικά:Προστασία από τις ακτίνες UVA & UVB). Διαβάστε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να προστατεύσετε το παιδί σας από τον ήλιο.

Ο δείκτης προστασίας SPF (Sun Protection Factor) στα αντηλιακά χαρακτηρίζει το βαθμό προστασίας που αυτά προσφέρουν από την ακτινοβολία UVB, τις ηλιακές ακτίνες UV με το μικρότερο μήκος κύματος στην οποία οφείλονται τα ηλιακά εγκαύματα και ο καρκίνος του δέρματος.

Κατά μέσο όρο κάθε άνθρωπος έχει δεχθεί το 80% του συνόλου της ηλιακής ακτινοβολίας όλης του της ζωής μέχρι τα 18 του χρόνια. Το στατιστικό αυτό στοιχείο κάνει επιτακτική την ανάγκη να προστατεύσουν οι γονείς τα παιδιά και να του περάσουν το μήνυμα ότι η αντηλιακή προστασία είναι πολύ σημαντική.

Τα αυτομαυριστικά προϊόντα προσφέρουν ένα ασφαλές μαύρισμα μια και το ρόλο του ήλιου αναλαμβάνει μια ουσία (DHA) η οποία δρα με την βοήθεια αμινοξειδίων στη ανώτερη στοιβάδα του δέρματος και προσφέρει ένα χρώμα παρόμοιο με αυτό του μαυρισμένου δέρματος.

Μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα τα αντηλιακά θα αναγράφουν νέα σήμανση όσον αφορά την προστασία που προσφέρουν από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA & UVB. Και τα 2 είδη ακτινοβολίας είναι εξίσου επικίνδυνα για το δέρμα μας μια και ο συνδυασμός τους μπορεί να προκαλέσει από ένα απλό έγκαυμα μέχρι και καρκίνο του δέρματος.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας