Κυριακή 28 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα και Ομορφιά >> Η ζωή σας επηρεάζει το δέρμα σας
Η ζωή σας επηρεάζει το δέρμα σας
27/3/2013


Οι τροφές που καταναλώνετε είναι στο πρόσωπο σας
 
food_on_face.jpgΘέλετε υγιές δέρμα; Ελέγξτε τη διατροφή σας. Η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C και η χαμηλότερη πρόσληψη λιπαρών και υδατανθράκων, συνδέονται με την καλύτερη εμφάνιση της επιδερμίδας σας καθώς μεγαλώνετε. Αλλάζοντας τη διατροφή σας θα βοηθήσει την εμφάνισή της επιδερμίδας σας. Τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, φαίνεται να βοηθούν στην προστασία του δέρματος. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε τους  σύνθετους υδατάνθρακες (όπως τα δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως) και την άπαχη πρωτεΐνη.

antioxidants.jpgΝα τρώτε τις βιταμίνες σας
 
Η κρέμα αντιγήρανσης  που χρησιμοποιείτε μπορεί να περιέχει βιταμίνη C ή E. Προσθέστε αυτά τα αντιοξειδωτικά και εκ των έσω. Τρώτε τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες, καθώς και σε σελήνιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει και να προστατεύσει το δέρμα σας από τον βλαβερή ακτινοβολία του ηλίου. Όλα τα παραπάνω, μπορούν ακόμη και να αντιστρέψουν  τα σημάδια της γήρανσης, όπως τις ρυτίδες και τις δυσχρωμίες του δέρματος.

Τρέξτε μακριά από τη γήρανση 
 
treadmill.jpgΗ άσκηση ωφελεί κάθε μέρος του σώματός σας – συμπεριλαμβανομένου και το μεγαλύτερου οργάνου σας, το δέρμα. Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία και βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το δέρμα σας. Επιπλέον, η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος , βοηθά στην μεταφορά περισσότερου οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βοηθήσουν στην δημιουργία κολλαγόνου, το οποίο βοηθά το δέρμα σας να αντισταθεί στην δημιουργία ρυτίδων. Μην σας απασχολεί ο ιδρώτας- μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των πόρων. Πλένετε το πρόσωπό σας αμέσως μετά από μια προπόνηση και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε στενές κορδέλες, μπορούν να παγιδεύσουν τον ιδρώτα και να ερεθίσουν το δέρμα σας.

Διασφαλίστε τον ύπνο για την ομορφιά σας
 
sleep.jpgΤο ξενύχτι για μερικές νύχτες μόνο, αντικατοπτρίζεται άμεσα στο πρόσωπό σας: μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, άτονο δέρμα, και πρησμένα μάτια. Καθημερινά πρέπει να κοιμάστε για 7-8 ώρες κάθε βράδυ, για να διατηρείτε το σώμα και το δέρμα σας στην καλύτερη του κατάσταση. Επίσης, έχει πολύ μεγάλη σημασία και το πώς κοιμάστε – αν κοιμάστε έχοντας το πρόσωπο σας πάντα στην ίδια θέση στο μαξιλάρι, θα δείτε με την πάροδο των χρόνων, την εμφάνιση ρυτίδων, εκεί όπου το δέρμα σας πιέζεται από το μαξιλάρι. Λύση; Κοιμηθείτε ανάσκελα.

Εγκυμοσύνη και αλλαγές δέρμα σας
 
pregnant.jpgΡαγάδες - 90% των εγκύων εμφανίζουν ραγάδες. Οι οποίες, παραδοσιακά, εξαλείφονται σταδιακά μετά τον τοκετό. Η ενυδάτωση της επιδερμίδας σας μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των ραγάδων. Η κρέμες με Βιταμίνη Α ή μια θεραπεία με λέιζερ μπορεί να βοηθήσει. Η ακμή είναι ένα άλλο κοινό πρόβλημα του δέρματος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, που προκαλείται από τις πλεονάζουσες  ορμόνες στο σώμα σας. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί είναι να πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιήσετε μια μη λιπαρή ενυδατική κρέμα. Ρωτήστε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε προϊόντα για την αντιμετώπιση της ακμής.

Αποφυγή Μελάσματος
 
melasma.jpgΜερικές γυναίκες αναπτύσσουν σκούρες κηλίδες – το ονομαζόμενο μέλασμα - στα πρόσωπά τους κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης  ή όταν καταναλώνουν αντισυλληπτικά χάπια. Η αύξηση της μελανίνης, η ουσία που δίνει στο δέρμα το χρώμα του, είναι υπεύθυνο για αυτές τις σκούρες κηλίδες. Το μέλασμα συνήθως εξαλείφετε μετά τον τοκετό ή μετά την διακοπή χρήσης αντισυλληπτικών. Αποφύγετε την εμφάνιση σκουρόχρωμων κηλίδων στο δέρμα σας χρησιμοποιώντας πάντα αντηλιακό και αποφεύγοντας τον ήλιο. Το μέλασμα μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με χημικό πίλινγκ ή εφαρμογή φαρμακευτικής κρέμας που περιέχει  υδροκινόνη, ρετινοειδή, αζελαϊκό οξύ, ή υδροξυοξέα που απαλύνουν τις κηλίδες. Όμως, η αυστηρή αποφυγή του ήλιου είναι απαραίτητη.

Κρατήστε μακριά τις βλαβερές ηλιακές ακτίνες από το δέρμα σας
 
sun_protection.jpgΕίτε κάνετε ηλιοθεραπεία , είτε όχι, οι πιθανότητες είναι ότι το δέρμα σας έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο. Περίπου το 90% όλων των ζημιών του δέρματος οφείλεται στον ήλιο. Όσο αυξάνεται ο χρόνος που εκτίθεστε στον ήλιο, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Προστατέψτε το δέρμα σας φορώντας πάντα αντηλιακό. Επιλέξτε αντηλιακά για προϊόντα που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου, ή avobenzone. Να φοράτε  καπέλο και μακριά μανίκια, και να αποφεύγετε την έκθεση σας στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ., όταν οι ηλιακές ακτίνες είναι ισχυρότερες.

Πώς να φροντίσετε τη γήρανση του δέρματος
 
face_care.jpgΚαθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας αλλάζει. Η παραγωγή κολλαγόνου επιβραδύνεται από τον οργανισμό, αλλά και η ελαστίνη, η οποία επιτρέπει στο δέρμα να επανακτά την ελαστικότητα του, γίνεται ολοένα και πιο αδύναμη, ενώ δεν αναπαράγονται γρήγορα νέα κύτταρα του δέρματος. Για να βελτιώσετε την επιδερμίδα σας από τη γήρανση, χρειάζεται να κάνετε τακτικά απολέπιση για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, να χρησιμοποιείτε ένα σαπούνι καθαρισμού κατά της ξηρότητας, και να ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας. Χρησιμοποιήστε προϊόντα περιποίησης που περιέχουν ρετινοειδή ή βιταμίνη C , που βοηθούν στην μείωση των λεπτών ρυτίδων, ή ρωτήστε το γιατρό σας για μια εξειδικευμένη συμβουλή για τις δικές σας ανάγκες. Πάνω απ 'όλα όμως, μείνετε μακριά από τον ήλιο.

Να πίνετε ή να χρησιμοποιείτε τον καφέ σας;
 
drinking_coffee.jpgΗ καφεΐνη στον καφέ και το τσάι ενισχύει την αφυδάτωση, γι 'αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στην επιδερμίδα σας. Αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι όταν εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα, η καφεΐνη μπορεί να αντιστρέψει την ζημιά που προκλήθηκε από τον ήλιο και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου του δέρματος. Οι ερευνητές προσπαθούν να διερευνήσουν σε βάθος αν η καφεΐνη προστατεύει τοπικά το ανθρώπινο δέρμα.

Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ
 
alchool.jpgΗ υψηλή κατανάλωση αλκοόλ είναι βλαβερή τόσο για το δέρμα σας, όσο και για το σώμα σας. Το αλκοόλ είναι διουρητικό. Προκαλεί την απώλεια υγρών από το σώμα σας. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση ξηρότητας στο δέρμα. Επίσης, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία. Γι 'αυτό και οι όσοι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ έχουν συχνά κόκκινο, ερυθηματώδες πρόσωπο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να γίνουν μια μόνιμη βλάβη, και το δέρμα να παραμείνει κόκκινο. Το αλκοόλ, ειδικά το κόκκινο κρασί, μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση Ροδόχρου Ακμής.

Διακοπή καπνίσματος, αν δεν το έχετε κάνει ήδη!
 
quit_smoking.jpgΜε απλά λόγια, το κάπνισμα είναι βλαβερό για το δέρμα σας:  Είναι ο δεύτερος πιο βλαβερός παράγοντας τους δέρματος μετά τον ήλιο, προκαλεί την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων και ξηρότητας της επιδερμίδας. Στην πραγματικότητα, κάτω από ένα μικροσκόπιο, μπορείτε να δείτε τις ρυτίδες σε καπνιστές ακόμα και κάτω από την ηλικία των 20. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα και συμβάλλει στην διάλυση του κολλαγόνου. Λιγότερο κολλαγόνο σημαίνει περισσότερες ρυτίδες. Και ναι, η διαρκής συνοφρύωση των χειλιών όταν καπνίζετε, ενισχύει την δημιουργία ρυτίδων, από την επαναλαμβανόμενη κίνηση.  Δεν μπορείτε να αντιστρέψετε τη ζημιά, αλλά μπορείτε να την σταματήσετε με την διακοπή του καπνίσματος

Καθαρίστε το πρόσωπο σας από τα κατάλοιπα της ημέρας
 
clean_day.jpgΚάθε μέρα, το δέρμα σας έρχεται σε επαφή με μια σειρά ρύπων – όπως ο καπνός του τσιγάρου, το καυσαέριο από τα αυτοκίνητα, ή το νέφος στον αέρα. Κρατήστε το δέρμα σας υγιές, κρατώντας το καθαρό. Ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος σας, μπορείτε να καθαρίσετε το πρόσωπό σας με ένα απαλό σαπούνι, ή να κάνετε απολέπιση το βράδυ με ένα απαλό προϊόν scrub γα συχνή χρήση και με μια τονωτική λοσιόν για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, και στη συνέχεια εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα με ρετινοειδή. (Μην ξεχνάτε και το λιπαρό δέρμα χρειάζεται ενυδατική κρέμα, επιλέξτε μια μία κρέμα κατά της λιπαρότητας)

Φροντίδα του δέρματος εκτός και εντός σπιτιού, το χειμώνα
 
skin_care.jpgΟ κρύος καιρός και ο άνεμος δημιουργεί ξηρότητα στο δέρμα, που με την σειρά της μπορεί να προκαλέσει έκζεμα και ροδόχρου ακμή. Δεν είναι όμως μόνο ο καιρός έξω – αλλά και η ξηρή ατμόσφαιρα λόγω της θέρμανσης στους εσωτερικούς χώρους που είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για το δέρμα. Μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε με την χρήση ενός υγραντήρα στο σπίτι, καταναλώνοντας άφθονο νερό, και την χρήση υδατικής κρέμας κατά την διάρκεια της ημέρας. Θυμηθείτε το αντηλιακό όταν βγαίνετε έξω.

Φροντίδα του δέρματος το καλοκαίρι
 
summer_protection.jpgΘέλετε να δείχνετε μαυρισμένοι; Πάρτε ένα ασφαλές προϊόν: όπως ένα bronzer ή ένα ειδικό προϊόν μαυρίσματος που εφαρμόζεται στο σπίτι. (Αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν περιέχουν αντηλιακή προστασία.) Θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αδιάβροχο αντηλιακό για όλο το σώμα και να ανανεώνετε την εφαρμογή του κάθε δύο ώρες. Εκτός αν έχετε ιδιαίτερα ξηρή επιδερμίδα, σε κάθε άλλη περίπτωση, χρησιμοποιείστε μη λιπαρή ενυδατική κρέμα για να αποφύγετε την έντονη γυαλάδα από λιπαρότητα ιδιαίτερα όταν έχει πολύ υγρασία. Επίσης μια καλή ιδέα είναι να ξεπλένεστε μετά το κολύμπι σε πισίνα για να απαλλαγεί από το χλώριο η επιδερμίδα σας.

Συμβουλές για την περιποίηση του δέρματος σε ατμόσφαιρά με ξηρό αέρα
 
flight.jpgΔεν απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα αεροπλάνο για να αρχίσετε να αισθάνεστε ξηρό και σφιχτό το δέρμα σας, και αυτό προκαλείται χάρη στην χαμηλή υγρασία στον αέρα που ανακυκλώνεται. Ένα πλάνο προστασίας της επιδερμίδας σας κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού είναι η κατανάλωση αρκετού νερού  -την αποφυγή του καφέ ή αλκοόλ – και την ενυδάτωση πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την πτήση σας. Προσπαθήστε να μην φοράτε μακιγιάζ κατά την διάρκεια της πτήσης, θα βοηθήσει την επιδερμίδα σας. Έχετε μαζί σας μια ενυδατική λοσιόν σε συσκευασία ταξιδίου στο τσαντάκι όπου θα έχετε και τα άλλα απαραίτητα έντυπα και πράγματα για το ταξίδι σας. 

Αλλαγή φωτισμού
 
mirror_light.jpgΤο Χόλιγουντ ζει από αυτό: Η αλλαγή του φωτισμού μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που φαίνεται η επιδερμίδα σας. Ο φωτισμός με λάμπες φθορίου μπορεί να κάνει τον τόνο του δέρματος να φαίνεται πιο κόκκινο ή κίτρινο, ενώ η λαμπτήρες πυράκτωσης απαλύνουν την απόχρωση και τις ατέλειες της επιδερμίδας σας. Χρησιμοποιήστε καθρέφτες με ποικίλο φωτισμό για να δείτε το δέρμα και το μακιγιάζ σας κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα φαίνεστε υπερβολικά μακιγιαρισμένη  ή χλωμή,  σε χώρους με διαφορετικό φωτισμό. Επιλέξτε πιο έντονο μακιγιάζ το βράδυ όπου ο φωτισμός είναι χαμηλότερος.

Πηγή: webmd.com
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας