Σάββατο 27 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα και Ομορφιά >> Στρες και Δέρμα
Στρες και Δέρμα


stress.jpgΠόσοι από εμάς είχαμε φανταστεί ότι το άγχος που μας προκαλείται επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το δέρμα μας και μας «γερνάει» πριν της ώρας μας; Κι όμως αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα την οποία θα πρέπει όλοι μας να λάβουμε σοβαρά υπόψη.

Τι ονομάζουμε στρες;


Το στρες αποτελεί έναν βασικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού μας που μας επιτρέπει να προσαρμοζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε σύντομες επικίνδυνες καταστάσεις. Το στρες όμως μας κάνει και πιο ευάλωτους σε αρρώστιες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του δέρματος.
Χωρίζεται σε 2 τύπους: Στο άμεσο στρες που είναι ευεργετικό διότι εγείρει το ένστικτο επιβίωσης και μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε επικίνδυνες καταστάσεις και στο χρόνιο στρες που αποτελεί μια διαρκή κατάσταση ψυχολογικής υπερδιέγερσης λόγω εξωτερικών παραγόντων και καταστάσεων (εργασιακό άγχος, οικονομικά προβλήματα κτλ). Η κατάσταση αυτή κρατάει το σώμα σε μόνιμη εγρήγορση, γεγονός που έχει κάποιες αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας.

Στρες και δέρμα


Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση στρες, ανεβαίνουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες του μεταβολισμού, με αντιφλεγμονώδη και ανοσοποιητική δράση. Η άνοδος του επιπέδου της κορτιζόλης, πέρα από τα παραπάνω ευεργετικά αποτελέσματα, εντείνει και την παραγωγή λίπους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λιπαρό δέρμα, ακμή και άλλα σχετιζόμενα δερματικά προβλήματα.

Στρες, μολύνσεις και επούλωση πληγών


Από ένα κοινό κρύωμα έως τον έρπη, έρευνες έχουν δείξει ότι όσο τα επίπεδα του στρες στον άνθρωπο αυξάνονται τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να αρρωστήσει. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι άτομα με υψηλά επίπεδα χρόνιου στρες είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να αρρωστήσουν από ένα απλό κρύωμα έναντι ενός ατόμου που δεν υπέφερε από στρες. Επίσης το χρόνιο στρες ευθύνεται συχνά και για την πιο αργή επούλωση ενός τραύματος.

Στρες και καρκίνος δέρματος


Εκτός από την προσεκτική έκθεση του δέρματος στον ήλιο, ένα ακόμα «μέτρο» που μπορούμε να λάβουμε για να αποφύγουμε την πιθανότητα εκδήλωσης του καρκίνου στο δέρμα είναι και η διατήρηση του επιπέδου του στρες σε χαμηλά επίπεδα. Μια μελέτη που βασίστηκε σε πειραματόζωα απέδειξε ότι μετά από έκθεσή τους σε ακτίνες UV για 28 εβδομάδες, αυτά που είχαν αυξημένη την κορτιζόλη ανέπτυξαν όγκο σε μόλις 8 εβδομάδες ενώ τα άλλα ανέπτυξαν τον ίδιο όγκο σε 21 εβδομάδες!

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω το στρες;


stress_2.jpgΗ ιατρική και πιο συγκεκριμένα η δερματολογία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων που προκαλεί το στρες στο δέρμα. Αλλά πέρα από αυτά καλό είναι να κάνουμε κι εμείς μερικά πράγματα για τον εαυτό μας και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας:

- Να μάθουμε να εντοπίζουμε τις αιτίες που μας προκαλούν στρες και να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε
- Να γυμναζόμαστε μια και η σωματική άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες που μειώνουν το στρες
- Να κοιμόμαστε αρκετές ώρες
- Να βρούμε μια δραστηριότητα που μας ευχαριστεί και να την κάνουμε συχνά
- Να βρίσκουμε χρόνο να μένουμε μόνοι μας, να ηρεμούμε καθημερινά, έστω και για 10 λεπτά
- Να γελάμε όσο μπορούμε περισσότερο

 

Πηγή: American Academy of Dermatology

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας