Τρίτη 19 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα και Ομορφιά >> ΖΑΧΑΡΗ: Ένας ακόμα εχθρός του δέρματός μας
ΖΑΧΑΡΗ: Ένας ακόμα εχθρός του δέρματός μας


 

sugar.jpgΣας αρέσει η ζάχαρη; Αν ναι, τότε έχουμε καλά και κακά νέα για εσάς. 

Πρώτα τα καλά νέα: Η ζάχαρη δεν προκαλεί ακμή! Σύμφωνα με μελέτες, το στρες ή οι ορμόνες προκαλούν υψηλή απορρόφηση ζάχαρης από τον οργανισμό, γεγονός που σημαίνει ότι αυτό ευθύνεται για το ξέσπασμα της ακμής και όχι η λήψη ζάχαρης.

Όμως πριν ξεκινήσετε να τρώτε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, διαβάστε και τα κακά νέα: Έρευνες απέδειξαν ότι η ζάχαρη ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το σχηματισμό των ρυτίδων!

Πως; Εξαιτίας μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση κατά την οποία η ζάχαρη στο αίμα προσκολλάται στις πρωτεΐνες και σχηματίζονται νέα επιβλαβή μόρια που ονομάζονται AGEs. Όσο περισσότερη ζάχαρη λαμβάνουμε τόσο περισσότερα τέτοια νέα μόρια αναπτύσσονται. Τι κάνουν όμως τα AGEs; Διασπούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, παράγοντες ζωτικούς για την υγεία και τη φρεσκάδα του δέρματος. Οι 2 αυτοί παράγοντες χάνουν την ελαστικότητά τους και γίνονται εύθραυστοι. Αυτό οδηγεί στη χαλάρωση του δέρματος και στις ρυτίδες.

Τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται εμφανή μετά τα 35 χρόνια ζωής του ανθρώπου και γίνονται όλο και πιο έντονα με την πάροδο του χρόνου. Έχει υπολογισθεί ότι το 50% της γήρανσης οφείλεται στη διαδικασία της γλυκοζυλίωσης σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην British Journal of Dermatology.

Πέρα από την καταστροφή του, η ζάχαρη επηρεάζει και με άλλον τρόπο το κολλαγόνο: Αλλάζει τον τύπο του που έχουμε στο δέρμα μας, παράγοντας που καθορίζει τη σφρυγηλότητα του δέρματος. Οι πιο συχνοί τύποι του κολλαγόνου στο ανθρώπινο δέρμα είναι οι τύποι Ι, ΙΙ και ΙΙΙ με τον τελευταίο τύπο να είναι ο πιο σταθερός και με τη μεγαλύτερη διάρκεια. Η γλυκοζυλίωση μετατρέπει τον τύπο κολλαγόνου ΙΙΙ σε τύπο κολλαγόνου Ι που είναι ο πιο ασταθής και ευαίσθητος. Όταν γίνει αυτό το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο και πιο αδύναμο.

Τέλος, τα μόρια AGEs, εκτός από όλα τα παραπάνω, προκαλούν την αδράνεια των φυσικών αντιοξειδωτικών ενζύμων του σώματός μας κάνοντάς μας πιο ευπαθείς στην ηλιακή ακτινοβολία και συνεπώς διευκολύνοντας τη φωτογήρανση.

Τώρα τα καλά νέα για τα δέρματα που έχουν υποστεί τις παραπάνω συνέπειες: Δεν είναι ποτέ πολύ αργά να γυρίσουμε πίσω το χρόνο. Μπορούμε να προστατεύσουμε το κολλαγόνο του δέρματός μας και να καταπολεμήσουμε τη δημιουργία των AGEs με κάποιους απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους:

  • Μείωση της καθημερινής λήψης ζάχαρης στο 10% του συνόλου των θερμίδων που λαμβάνουμε ημερησίως
  • Εμπλουτισμός της διατροφής μας με τουλάχιστον 1 mg βιταμίνης Β1 και Β6 την ημέρα
  • Καθημερινή χρήση αντηλιακής προστασίας με δείκτη SPF 30
  • Λήψη πολλών αντιοξειδωτικών (φρούτα, ξηροί καρποί, λαχανικά) που εμποδίζουν την προσκόλληση της
  • Ζάχαρης στις πρωτεΐνες του οργανισμού μας.
  • Χρήση προϊόντων με συστατικά όπως η aminoguanidine και η alistin που εμποδίζουν το σχηματισμό των AGEs

Το να διορθώσουμε λοιπόν τις διατροφικές μας συνήθειες είναι ανάγκη όχι μόνο για το σωματικό μας βάρος αλλά και για την υγεία του οργανισμού μας και του δέρματός μας. Για περισσότερες πληροφορίες καλό είναι κάποιος να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο διαιτολόγο.

Πηγές: Archives of Dermatology, University of Michigan Health System

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας