Σάββατο 27 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα και Ομορφιά >> Μαύροι Κύκλοι
Μαύροι Κύκλοι


Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια αποτελούν ένα κοινό χαρακτηριστικό που ενοχλεί πολλούς ανθρώπους.

Γνωρίζετε ότι:

• Οι μαύροι κύκλοι αποτελούν το δεύτερο συχνότερο πρόβλημα δερματολογικής φύσεως (μετά την ακμή);

• Οι μαύροι κύκλοι είναι το πιο συχνό μη-ορμονικό πρόβλημα του δέρματος;

• Οι μαύροι κύκλοι δεν οφείλονται στο άγχος ή την κούραση;

mavroi_kykloi.jpgΑν έχετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια είναι πολύ πιθανό να οφείλονται σε κληρονομικά αίτια. Το χαρακτηριστικό αυτό κληρονομείται χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι όταν ένα άτομο έχει μαύρους κύκλους θα το κληροδοτήσει και στους απογόνους του.

Τι προκαλεί τους μαύρους κύκλους ;

Για να κατανοήσουμε που οφείλονται, πρέπει να εξετάσουμε τις λειτουργίες που σχετίζονται με τη μύτη. Η πιο συχνή αιτία που δημιουργεί τους μαύρους κύκλους είναι η συμφόρηση γύρω από τη μύτη. Τα αιμοφόρα αγγεία γύρω και κάτω από τα μάτια καταλήγουν στα αγγεία της μύτης. Όταν η μύτη βουλώνει, αυτά τα αγγεία φράζουν και η ροή του αίματος μειώνεται. Αυτό προκαλεί και τη μείωση ροής στα αγγεία κάτω από τα μάτια τα οποία και διαστέλλονται με συνέπεια να φαίνονται μεγαλύτερα και πιο σκούρα.

Η πιο συχνή αιτία της συμφόρησης των αγγείων είναι οι αλλεργίες. Άλλες αιτίες πέρα από τις αλλεργίες που μπορούν να προκαλέσουν τη συμφόρηση των αγγείων είναι η χρόνια ιγμορίτιδα, το κρύωμα και οι πρησμένοι αδένες γύρω από τη μύτη. Οι μαύροι κύκλοι είναι ιδιαίτερα ορατοί σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Παρά του φόβους πολλών, οι μαύροι κύκλοι δεν αποτελούν σημάδι κακής υγείας ή διαταραγμένου ύπνου. Αν και η εμφάνισή τους είναι αντιαισθητική, συνήθως δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία. Τις περισσότερες φορές αυτός ο δυσχρωματισμός είναι ακίνδυνος και δεν είναι αναγκαία η ιατρική τους αντιμετώπιση.

Το τρίψιμο της περιοχής κάτω από τα μάτια μπορεί να σκουρύνει το δέρμα και να κάνει τους μαύρους κύκλους πιο ορατούς.

Οι μαύροι κύκλοι στα παιδιά

Η ξαφνική εμφάνιση μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια ενός παιδιού συνήθως αποτελεί σημάδι αλλεργίας. Αν καταπολεμηθεί η αλλεργία συνήθως το πρόβλημα λύνεται. Αν η εμφάνισή τους συνεχιστεί τότε αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί έχει πρησμένους αδένες στην περιοχή γύρω από τη μύτη. Παρατηρώντας την αναπνοή του παιδιού, αν αυτό αναπνέει από το στόμα αντί για τη μύτη, τότε πολύ πιθανό είναι να χρειάζεται να απευθυνθείτε σε ένα γιατρό.

Εγκυμοσύνη και εμμηνόρροια

Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόρροιας συχνά εμφανίζουν το πρόβλημα των μαύρων κύκλων. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το δέρμα τόσο πιο έντονα εμφανίζονται. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν δεν έχει παρουσιαστεί το πρόβλημα στο παρελθόν.

Γήρανση

Με το πέρασμα του χρόνου συχνά εμφανίζονται ρυτίδες και περιττό δέρμα κάτω από τα μάτια. Γι’ αυτό όσοι ήδη είχαν μαύρους κύκλους από πριν, το πρόβλημα επιδεινώνεται καθώς μεγαλώνουν.

 

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας