Πέμπτη 13 | 06 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα >> Botox
Botox

botox.jpgΟι ρυτίδες του προσώπου διακρίνονται σε 2 κατηγορίες: Τις στατικές ρυτίδες και τις δυναμικές ρυτίδες. Οι στατικές ρυτίδες είναι οι ρυτίδες που σχηματίζονται στο πρόσωπο όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας ενώ οι δυναμικές ρυτίδες είναι αυτές που δημιουργούνται όταν το πρόσωπο εκφράζεται. Οι δυναμικές ρυτίδες με την πάροδο του χρόνου μετατρέπονται σε στατικές.


Η λειτουργία του botox συνίσταται στον περιορισμό της ακούσιας λειτουργίας των μυών που προκαλούν τις δυναμικές ρυτίδες. Έτσι αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι στατικές ρυτίδες, με την ακινητοποίηση των μυών που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία τους επιτυγχάνεται η πλήρης αποφυγή τους. Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του botox οδηγεί στη σταδιακή λείανση και στη μείωση του βάθους τους.  Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της υπεριδρωσίας καθώς και του πονοκεφάλου.

 

 

 

Το botox αποτελεί εμπορική ονομασία σκευάσματος Βοτουλινικής Τοξίνης και πολλοί θεωρούν ότι η θεραπεία ονομάζεται έτσι αλλά δεν είναι αλήθεια αυτό. Μάλιστα έχουν παρατηρηθεί και περιστατικά σε χώρες εκτός Ευρώπης που έχει χρησιμοποιηθεί η ουσία αυτή από άγνωστα, μη-εγκεκριμένα σκευάσματα που προέχονται από την Κίνα και έχουν προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Στην Ελλάδα το μοναδικό, προς το παρόν, σκεύασμα που είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ για την καταπολέμιση των ρυτίδων έκφρασης στο μεσόφρυο είναι το VISTABEL που ουσιαστικά είναι το botox για κοσμετική χρήση.

 

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε στη θεραπεία με botox οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη διαδικασία. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.

 

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι πρέπει να περιμένετε από τη θεραπεία. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς καθώς και το κόστος. Προτού προχωρήσετε στη θεραπεία ο γιατρός θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και θα εξετάσει το πρόσωπό σας και τις ανάγκες του.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες θεραπείες άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της θεραπείας και τα πλεονεκτήματα της.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος το botox;

Επειδή ο σχηματισμός των ρυτίδων είναι πολύ εύκολος, αντίθετα με την επαναφορά του δέρματος στην αρχική του κατάσταση που απαιτεί πολύ χρόνο, συστήνεται η θεραπεία όταν εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα έντονης και ακούσιας κινητικότητας των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες. Οι τελευταίες δεν εξαρτώνται μόνο από την ηλικία αλλά και από την ποιότητα του δέρματος και τη διάπλαση των μυών του προσώπου. Επίσης την κατάσταση του δέρματος επηρεάζουν και εξωγενείς παράγοντες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η φύση της εργασίας και η πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Γι’ αυτό και η προληπτική θεραπεία πριν το σχηματισμό των ρυτίδων είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για τη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης για πολλά χρόνια.

Θα διατηρήσω την εκφραστικότητά μου;

Αν και τα αποτελέσματα είναι εμφανή, η θεραπεία με botox δεν αλλοιώνει καθόλου τα χαρακτηριστικά του προσώπου και το αποτέλεσμα έρχεται σταδιακά και ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες από την ημέρα της θεραπείας. Ο μηχανισμός είναι πολύ απλός καθώς η ακούσια κίνηση των μυών που προκαλούν τις ρυτίδες περιορίζεται με αποτέλεσμα τη σταδιακή τους λείανση. Έτσι μετά από μερικούς μήνες το δέρμα είναι ανανεωμένο και πολύ πιο φρέσκο από ότι πριν τη θεραπεία.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη θεραπεία με botox;

Η δράση του φαρμάκου είναι πλήρως αναστρέψιμη και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια. Συνήθως μετά τη θεραπεία δημιουργείται μια μικρή αντίδραση του δέρματος που προέρχεται από τα τσιμπήματα που γίνονται με τη βελόνα της σύριγγας και συνήθως παύει να είναι ορατή μετά από λίγα λεπτά. Επίσης από τα τσιμπήματα μπορεί να προκληθεί ελαφρύς πονοκέφαλος ο οποίος δε θα διαρκέσει περισσότερο από μισή ώρα. Σε περίπτωση κακής χρήσης του φαρμάκου από το γιατρό μπορεί να προκληθούν ασυμμετρίες στο πρόσωπο ή βλεφαρόπτωση. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό η θεραπεία να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από γιατρό ο οποίος είναι εκπαιδευμένος στη συγκεκριμένη τεχνική.

Τι θα γίνει αν αποφασίσει κάποιος να μην ξανακάνει botox;

Η διακοπή της θεραπείας σημαίνει ότι πολύ απλά μετά την παρέλευση της δράσης του φαρμάκου, οι μύες που είχαν αδρανήσει επανακτούν την πλήρη κινητικότητά τους με αποτέλεσμα το πρόσωπο να επανέρχεται σταδιακά στην προ της θεραπείας κατάστασή του.

Πόσες φορές μπορώ να κάνω botox;

Σύμφωνα με κλινικές έρευνες ο αριθμός των θεραπειών με botox για ένα άτομο δεν είναι συγκεκριμένος και ούτε υπάρχει περιορισμός. Δηλαδή όσες φορές και αν προχωρήσει κανείς στη θεραπεία το αποτέλεσμα παραμένει πάντα το ίδιο. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, μετά από 3-4 θεραπείες, το μεσοδιάστημα μεταξύ 2 εφαρμογών αυξάνεται μια και περιορίζονται κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες. Φυσικά πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων (περίπου 3-5%) που έχουν αναπτύξει αντισώματα στη δραστική ουσία του φαρμάκου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δράσει στο πρόσωπό τους.

Πονάει η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι σχεδόν ανώδυνη αν γίνει από έμπειρο γιατρό. Κάνοντας μόνο μια σειρά εγχύσεων τοπικά με τη λεπτότερη βελόνα που υπάρχει δεν προκαλείται καθόλου πόνος παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση στα σημεία που γίνεται η θεραπεία. Τις περισσότερες φορές η αίσθηση είναι σαν ένα στιγμιαίο τσίμπημα και η ενόχληση δε διαρκεί παραπάνω από 10-15 λεπτά.

Πότε δεν πρέπει να κάνει κάποιος botox;

Το φάρμακο δεν έχει σοβαρές αντενδείξεις και η θεραπεία μπορεί να γίνεται σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη αγωγή (υαλουρονικό οξύ, laser, χημικό peeling κτλ) αλλά όχι συγχρόνως. Στη μόνη περίπτωση που αποφεύγεται η θεραπεία είναι στους ασθενείς με μυοπάθειες. Επίσης για προληπτικούς λόγους καλό είναι να αποφεύγεται η θεραπεία στις εγκύους και στην περίοδο γαλουχίας.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας έρχονται σταδιακά (το αποτέλεσμα ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες), διαρκούν 4-6 μήνες ενώ η διαδικασία μόλις 10 λεπτά. Η ποσότητα του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να καθοριστεί από έναν ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό ο οποίος κρίνει και αποφασίζει τα ακριβή σημεία στα οποία θα γίνει η θεραπεία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Συνήθως δε χρησιμοποιείται κανένα αναισθητικό μια και ο πόνος είναι ανεπαίσθητος ενώ σε περίπτωση ενόχλησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια τοπική αναισθητική κρέμα.

Πρέπει μετά τη θεραπεία να μείνει κάποιος στο σπίτι;

Όχι. Μετά τη θεραπεία, το μόνο που θα φαίνεται θα είναι αχνά ερυθήματα (κοκκινίλες) στα σημεία έγχυσης του φαρμάκου από τα τσιμπήματα της βελόνας για 10-15 λεπτά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι την έξοδο από το ιατρείο, τα σημάδια αυτά θα έχουν εξαφανισθεί. Οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν λοιπόν να συνεχιστούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θεραπεία;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για θεραπεία με botox είναι το άτομο που:

• Θέλει να κάνει μια απλή και αποτελεσματική θεραπεία
• Επιθυμεί τα αποτελέσματα να είναι σταδιακά ώστε τίποτα να μην «προδώσει» τη θεραπεία
• Επιθυμεί μια ήπια βελτίωση των ρυτίδων του και μια πιο δροσερή όψη
• Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα
• Κατανοεί τους περιορισμούς της θεραπείας για τις πρώτες ώρες
• Δεν επιθυμεί ριζική αλλαγή στο πρόσωπό του

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της θεραπείας. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η θεραπεία του ταιριάζει.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες:

Η ονομασία botox είναι εμπορική ονομασία συγκεκριμένου προϊόντος και προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Botulinum Toxin. Παρά το γεγονός ότι έχει καθιερωθεί να ονομάζεται η θεραπεία έτσι, η ουσία που χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα είναι η Βοτουλινική Τοξίνη τύπου Α και υπάρχουν και άλλες εμπορικές ονομασίες της ίδιας ουσίας (Dysport, Azzalure, Xeomin). Τα σκευάσματα που υπάρχουν είναι εγκεκριμένα από τους επίσημους οργανισμούς πολλών κρατών για άλλες νευρολογικές χρήσεις αλλά όχι για τη θεραπεία των ρυτίδων μέχρι σήμερα εκτός από το Azzalure που πήρε πρόσφατα έγκριση από το FDA.

Πρέπει να:

 Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε

 Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή

 Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας για το κάπνισμα, τη διατροφή σας και τη λήψη βιταμινών

 Σεβαστείτε τους περιορισμούς της θεραπείας που θα σας δοθούν από το γιατρό σας

 Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ποτέ στο παρελθόν είχατε κάνει επέμβαση στην περιοχή που κάνετε botox