Τετάρτη 28 | 02 | 2024
MyLook.gr >> Δέρμα >> Μικροδερμοαπόξεση - Microdermabrasion
Μικροδερμοαπόξεση - Microdermabrasion

derma_article.jpgΗ μικροδερμαπόξεση είναι η μέθοδος με την οποία απομακρύνεται η εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας η κερατίνη όταν αυτή έχει υποστεί κάποιου είδους τραυματισμό ή βλάβη.

Αυτό επιτυγχάνεται με συσκευή η οποία εκσφενδονίζει με πίεση πάνω στο δέρμα κρυστάλλους αργιλίου ή κορουνδίου. που συγχρόνως αναρροφώνται. Με την μικροδερμαπόξεση διεγείρουμε τους ινοβλάστες του χορίου να παράγουν νέα επιδερμίδα ποιό ελαστική, λεία και καθαρή κι ενισχύουμε τη διείσδυση των δραστικών ουσιών των καλλυντικών. Οι κρύσταλλοι είναι μιας χρήσεως και αποστειρωμένοι.

Ανάλογα με τη φύση του τραυματισμού της επιδερμίδας, διακρίνουμε 3 τεχνικές για την αντιμετώπισή του:

 • Όταν ο τραυματισμός είναι επιφανειακός εφαρμόζεται η μικροδερμοαπόξεση που στοχεύει το άνω έως μέσο τμήμα της επιδερμίδας
 • Όταν ο τραυματισμός είναι μεσαίος εφαρμόζεται το dermasanding με το χέρι που στοχεύει την επιδερμίδα έως τη θηλοειδή στοιβάδα του χορίου
 • Όταν ο τραυματισμός είναι βαθύς εφαρμόζεται η μηχανική δερμοαπόξεση που στοχεύει το μέσο της δικτυωτής στοιβάδας του χορίου

Ας δούμε αναλυτικότερα όμως τις λεπτομέρειες για τις 3 αυτές μεθόδους:

ΜΙΚΡΟΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:

i. Παθήσεις ακμής (με ανοιχτούς και κλειστούς φαγέσωρες)

ii. Προβλήματα επιφανειακής υφής στη φωτογήρανση του δέρματος (ιδιαίτερα κατά τις πρώιμες φάσης της)

iii. Λεπτές ρυτίδες

iv. Μελαχρωστικές δυσχρωμίες

v. Ορισμένοι βαθμοί ουλών ακμής

ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ:

1. Ένα λεπτό ρεύμα σωματιδίων (οξείδιο αργιλίου ή χλωριούχο νάτριο ή μικροκρύσταλλοι κορουνδίου Al2O3) κατευθύνεται στο δέρμα μέσω ενός συστήματος παροχής πεπιεσμένου αέρα. Τα σωματίδια και τα επιφανειακά κυτταρικά συντρίμματα (debris) αναρροφώνται κατόπιν και πάλι μέσα στο μηχάνημα. Το υλικό αυτό απομακρύνεται και απορρίπτεται ως βιολογικά επικίνδυνα απόβλητα (biohazardous waste)

2. Μηχάνημα Face-Up: Το face-up είναι ένα καινοτόμο και αποτελεσματικό μικρολειαντικό, μικροαποξεσιακό σύστημα το οποίο συνδυάζει απολέπιση και μασάζ. Έχει μια ειδική, περιστρεφόμενη κεφαλή μικροδονήσεων που απολεπίζει κάνοντας ταυτόχρονα μασάζ στο δέρμα. Η κυκλική κίνηση της κεφαλής εξαλείφει όλες τις ατέλειες και τις ακαθαρσίες, αφήνοντας το δέρμα καθαρό και απαλό. Την ίδια στιγμή, τα μικροκύματα κάνουν μασάζ στο δέρμα, διεγείροντας και τονώνοντας τους μύες του προσώπου, βελτιώνοντας την κυκλοφορία και κάνοντας την συνεδρία ιδιαίτερα χαλαρή και ξεκούραστη για τον πελάτη.

ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ:

 • Επιδερμική πάχυνση δέρματος
 • Επιπεδοποίηση των ανωμαλιών του δέρματος
 • Υαλοποίηση (hyalinization) του δέρματος
 • Φλεγμονώδη αντίδραση στη θηλοειδή στοιβάδα του χορίου

ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ:

 • Πάχυνση της επιδερμίδας
 • Πάχυνση θηλοειδούς στιβάδας του χορίου
 • Λείανση δέρματος
 • Περιαγγειακή φλεγμονή και απόθεση κολλαγόνου στη θηλοειδή στιβάδα του χορίου.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ:

Aφαίρεση της κερατίνης στιβάδας, με ελάχιστη μόνο διάσπαση του χαμηλότερου μέρους της επιδερμίδας ή της βασικοκυτταρικής στιβάδας. Η επιθετικότερη μικροδερμοαπόξεση μπορεί να περιλαμβάνει διείσδυση στη βασικοκυτταρική στιβάδα. Η θεωρητική εννοιολογική δομή της επέμβασης εξηγεί ότι η αφαίρεση της κεράτινης στιβάδας και των επιφανειακών συντριμμάτων διεγείρει ταχύτερο επιδερμικό πολλαπλασιασμό και έτσι οδηγεί σε μια αίσθηση ανανέωσης της επιφάνειας του δέρματος και ανανεωμένη εμφάνιση.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Προκαλεί:

 • Ερύθημα
 • Οίδημα
 • Δερματική ευαισθησία ( περιστασιακά ) για αρκετές ώρες.

 Η ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στην εργασία της, να χρησιμοποιήσει μέικ-απ και να καθαρίζει καθημερινά το πρόσωπό της σχεδόν αμέσως από τη θεραπεία. Πρόκειται για επέμβαση που μπορεί να γίνει στο διάλειμμα του μεσημεριανού φαγητού ( a «lunchtime» procedure ). Μετά από κάθε συνεδρία, οι ασθενείς συμβουλεύονται να αποφύγουν την άμεση έκθεση στον ήλιο για 24 ώρες και να χρησιμοποιούν ένα ενυδατικό προϊόν ανάλογα τις ανάγκες τους.

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

Όλοι είναι καλοί υποψήφιοι για τη θεραπεία αυτή.

Εξαιρούνται ασθενείς με:

 • Ενεργό φλεγμονώδη δερματική διεργασία
 • Ενδείξεις δερματικής κακοήθειας Κυρίως οι ασθενείς στις αρχές της δεκαετίας των 40 τους χρόνων που έχουν ανωμαλίες της υφής του δέρματος αποτελούν τους ιδανικούς υποψηφίους.

derma_homepage.jpg

 

 

 

 

 

DERMASANDING με το χέρι

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:

i. Μεμονωμένες ουλές

ii. Μεμονωμένες δερματικές βλάβες

iii. Σμηγματοροϊκές υπερκερατώσεις κτλ.

iv. Συνδυαστικές επεμβάσεις: Ομοιγενοποίηση χημικού Peeling μεσαίου βάθους, ομοιγενοποίηση resurfacing με laser

ΑΡΧΗ:

Περιλαμβάνει λειοτρίβηση του δέρματος με τη δύναμη του χεριού, με χρησιμοποίηση γυαλοχάρτου διοξειδίου του πυριτίου ή σμυριδόχαρτου.

ΤΙ ΚΑΝΕΙ:

Το Dermasanding (τρίψιμο του δέρματος) με το χέρι προκαλεί τραυματισμό με απόξεση μεσαίου βάθους, δηλαδή η επιδερμίδα καταστρέφεται και γίνεται διείσδυση στη θηλοειδή στιβάδα του χορίου. Το βάθος της διείσδυσης εξαρτάται από τον τύπο του χρησιμοποιούμενου γυαλόχαρτου, τη δύναμη που εφαρμόζει ο χειρούργος και τη διάρκεια επαφής με το δέρμα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:

 • Μεγαλύτερος έλεγχος του τραυματισμού σε βάθος, ιδιαίτερα σε εντοπισμένες περιοχές όπως τα χείλη και τα κογχικά όρια. Η χρήση του στην ομοιογενοποίηση (blending) των ορίων για άλλες τεχνικές resurfacing όπως το χημικό πήλινγκ και τα laser είναι εύκολη ως συνδυασμένη επέμβαση.
 • Το κόστος είναι χαμηλότερο από της μηχανικής δερμοαπόξεσης και της θεραπείας με laser Erbium.
 • Δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο αερολυματοποίησης (aerolisation) των μολυσματικών σωματιδίων κατά τη διάρκεια της επέμβασης με μικρότερο κίνδυνο ενδοεπεμβατικού τραυματισμού.
 • Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρεθούν οι παχιές επιδερμικές βλάβες που δεν μπορεί να αφαιρέσει το χημικό πήλινγκ μεσαίου μεγέθους.

ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:

Θεραπεία ολόκληρου του προσώπου για ουλές ακμής και φωτογήρανση

ΑΡΧΗ:

Χρησιμοποιείται σπρέι τοπικής ψυκτικής ουσίας για να αναισθητοποιηθεί και να σκληρύνει το δέρμα πριν από την απόξεση. Ακινητοποιεί τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε να μην προκληθεί καμία παραμόρφωση από την πίεση του εργαλείου απόξεσης. Υπάρχουν 2 τρόποι για την πραγματοποίηση της θεραπείας αυτής:

 • Το συρμάτινο «σβουράκι» αποτελείται από μικρού διαμετρήματος σύρματα από ανοξείδωτο ατσάλι που προεξέχουν από την κυρτή πλευρά του κυλινδρικού άξονα και προκαλούν μικρές τομές καθώς αφαιρούν το επιφανειακό δέρμα.
 • Η φρέζα διαμαντιού αποτελείται από ένα κύλινδρο από ανοξείδωτο ατσάλι στον οποίο έχουν συγκολληθεί βιομηχανοποιημένα διαμάντια ώστε να δημιουργείται μια επιφάνεια απόξεσης.

Οι καταστάσεις που επιδέχονται και αντιμετωπίζονται καλύτερα με μηχανική δερμοπόξεση είναι:

 • Οι ουλές ακμής, χειρουργικές ή τραυματικές
 • Οι επιδερμικοί όγκοι, ιδιαίτερα οι υπερκερατωσικές ακτινικές κερατώσεις και το ρινόφυμα.

(Ευχαριστούμε θερμά το Δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη για την πολύτιμη συμβολή του στην περιγραφή της θεραπείας αυτής)

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας