Πέμπτη 08 | 06 | 2023
MyLook.gr >> Στήθος >> Αύξηση Στήθους
Αύξηση Στήθους

afksitiki_stithous.jpgΗ αυξητική στήθους είναι μια επέμβαση που γίνεται για να μεγαλώσει το γυναικείο στήθος. Στην επέμβαση αυτή καταφεύγουν συνήθως γυναίκες που δεν είναι ικανοποιημένες με το μέγεθος του στήθους τους (το θεωρούν μικρό) μερικές φορές μετά την εγκυμοσύνη ή μετά την απώλεια σημαντικού βάρους.


Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε αυξητική στήθους οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη επέμβαση. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.

 

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Η αυξητική στήθους επιτυγχάνει την αλλαγή του μεγέθους του στήθους σύμφωνα με την επιθυμία της γυναίκας και με το σωματότυπό της. Τα αποτελέσματα πιθανόν να μην δείχνουν ακριβώς όπως θα ήταν το φυσικό στήθος στο αντίστοιχο μέγεθος καθώς το αποτέλεσμα εξαρτάται και από το σχήμα του ενθέματος που τοποθετείται. Παρ’ όλα αυτά τα αποτελέσματα κατά κανόνα ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό τη γυναίκα που καταφεύγει σε αυτή την επέμβαση.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Επειδή η συγκεκριμένη επέμβαση αποτελεί μια προσωπική απόφαση, πρέπει να συζητήσετε διεξοδικά τις επιλογές που έχετε ως προς το είδος της επέμβασης καθώς και το μέγεθος που θέλετε να έχει το στήθος σας. Ο γιατρός θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο, τους κινδύνους και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση και το κόστος.

Θα συζητήσετε με το γιατρό σας για τα διαθέσιμα μεγέθη των ενθεμάτων που μπορεί να χρησιμοποιήσει και θα αποφασίσετε μαζί ποιο ταιριάζει στο σώμα σας και στις επιθυμίες σας. Επίσης θα σας εξηγήσει και τις επιλογές που έχετε όσον αφορά την τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιήσει, το είδος του ενθέματος καθώς και αν χρειάζεστε ταυτόχρονα και ανόρθωση στήθους.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένες για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της επέμβασης και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η αυξητική στήθους;

Η αυξητική στήθους περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας τομής, την ανόρθωση του ιστού του μαστού και τη δημιουργία ενός μικρού χώρου μέσα στο στήθος για να τοποθετηθεί στη συνέχεια το ένθεμα το οποίο θα περιέχει ένα μαλακό και με φυσική υφή υλικό στο εσωτερικό του.

Η τομή μπορεί να γίνει στα ακόλουθα σημεία: στην κάτω πτυχή του μαστού που ενώνεται με το στήθος, γύρω από τη θηλή, στο εσωτερικό της μασχάλης ή σε σπάνιες περιπτώσεις στον ομφαλό.

Τα ενθέματα μπορούν να τοποθετηθούν είτε κάτω από το θωρακικό μυ είτε ακριβώς πίσω από το μαστό. Η απόφαση για το που θα τοποθετηθούν εξαρτάται από την ανατομία των μαστών, την αντοχή στον πόνο μετά την επέμβαση, τις καθημερινές δραστηριότητες (όπως πχ ο αθλητισμός – τένις, άρση βαρών, βόλεϊ) καθώς και τα αποτελέσματα της μαστογραφίας.

Τα ενθέματα εκτός από το μέγεθός τους και το σχήμα τους (υπάρχουν στρογγυλά ή ανατομικά με το σχήμα του φυσικού στήθους) χωρίζονται και ανάλογα με το υλικό που περιέχουν στο εσωτερικό τους. Έτσι υπάρχουν ενθέματα που περιέχουν σιλικόνη καθώς και ενθέματα που περιέχουν φυσιολογικό ορό. Τα ενθέματα σιλικόνης χρησιμοποιούνται σε πιο ευρεία κλίμακα και θεωρούνται πιο σταθερά. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ενθέματα φυσιολογικού ορού στα οποία μπορεί να αυξομειωθεί το μέγεθός τους μέσω μιας βαλβίδας από την οποία αφαιρείται ή προστίθεται φυσιολογικός ορός.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση συνήθως διαρκεί από 1 έως 3 ώρες ανάλογα με την πολυπλοκότητά της και την τεχνική που χρησιμοποιείται.

Που γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση συνήθως γίνεται στο νοσοκομείο αλλά δεν απαιτείται η παραμονή του ασθενούς εκεί για περισσότερο από μερικές ώρες μετά την επέμβαση.

Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση;

Η αυξητική στήθους τεντώνει τους ιστούς και μπορεί να είναι επίπονη. Αυτό είναι πιο πιθανό όταν το ένθεμα μπει κάτω από το μυ και όταν η επέμβαση γίνεται σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει. Ο πόνος είναι περισσότερος τις πρώτες 48 ώρες αλλά σταδιακά ελαττώνεται με τη βοήθεια και κάποιων αναλγητικών φαρμάκων. Παρά την ενόχληση αυτή η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που καταφεύγουν στην επέμβαση αυτή δηλώνουν μεγάλη ικανοποίηση ως προς το αποτέλεσμα. Τις πρώτες ημέρες όταν ξυπνάτε θα αισθάνεστε ένα αίσθημα κούρασης και γενικά μια δυσκαμψία του κορμού. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά τη φαρμακευτική αγωγή (παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη) που σας έχει δώσει ο γιατρός σας.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Η περιοχή του στήθους θα τυλιχθεί με γάζα καθώς και με επίδεσμο από πάνω για την καλύτερη στήριξη. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε ένα κάψιμο στις θηλές σας για περίπου 2 εβδομάδες, αλλά αυτό θα υποχωρήσει καθώς θα υποχωρούν οι εκχυμώσεις. Τα ράμματα που έχουν γίνει στην τομή θα αφαιρεθούν σε μία εβδομάδα ως 10 ημέρες, αλλά για να υποχωρήσει το οίδημα στους μαστούς σας μπορεί να περάσουν 3 ως 5 εβδομάδες.

Τι γίνεται την περίοδο της ανάρρωσης;

Οι ουλές της επέμβασης θα είναι ορατές για μερικές εβδομάδες και θα έχουν ένα ερυθρό χρώμα. Σταδιακά θα αρχίσουν να γίνονται λιγότερο ορατές αρκεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας. Πρέπει να θυμάστε ότι:

           Η ξεκούραση είναι πολύ σημαντική κατά την ανάρρωση. Πιείτε άφθονα υγρά και ακολουθήστε τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει δοθεί.

           Για τις πρώτες 3-5 ημέρες προσπαθήστε να τεντώνετε τα χέρια σας όσο λιγότερο γίνεται. Οι αγκώνες δεν πρέπει να ξεπεράσουν το ύψος των ώμων. Οι ιστοί που επηρεάστηκαν από την επέμβαση θα επουλωθούν γρηγορότερα αν αποφύγετε το τέντωμα των χεριών σας και τη μυϊκή καταπόνηση της περιοχής του στήθους.

           Πιθανότατα θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας (αν δεν περιλαμβάνει σωματική καταπόνηση) μετά από μερικές ημέρες. Πρέπει όμως να αποφύγετε τη σωματική άσκηση για μερικές εβδομάδες σύμφωνα με τις εντολές του γιατρού σας.

           Μετά από 5-7 ημέρες θα αφαιρεθούν οι επίδεσμοι και πιθανότατα να πρέπει να φορέσετε έναν ειδικό στηθόδεσμο που υποστηρίζει και κρατά το στήθος στη θέση του προκειμένου να βοηθήσετε το στήθος σας να διατηρήσει το σχήμα του. Υπάρχει πιθανότητα για τις πρώτες 2-3 ημέρες να μην μπορείτε να κάνετε μπάνιο ανάλογα με το που έχουν γίνει τα ράμματα.

           Τα ράμματα θα βγουν μόνα τους έξω σε 7-10 ημέρες αλλά το πρήξιμο θα παραμείνει για μερικές εβδομάδες. Όσο είναι πρησμένο το στήθος σας θα μοιάζει σκληρό και αφύσικο αλλά όλα αυτά τα φαινόμενα σταδιακά θα υποχωρήσουν και θα εξαφανιστούν.

           Πιθανότατα θα μπορέσετε να επιστρέψετε στην έντονη σωματική άσκηση μετά από 1-2 μήνες όταν το πρήξιμο θα έχει υποχωρήσει. Το χρονικό διάστημα της ανάρρωσης διαφέρει ανά περίπτωση και εξαρτάται από την τεχνική της επέμβασης, από το μέγεθος του ενθέματος, από το που έχει τοποθετηθεί (πάνω ή κάτω από τον μυ) καθώς και από τη φυσική καταπόνηση της περιοχής μετά την επέμβαση. Συζητήστε με το γιατρό σας αναλυτικά τους παραπάνω παράγοντες.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επέμβασης;

Η επέμβαση αυτή αυξάνει το μέγεθος του στήθους και συνεπώς δημιουργεί μια πιο συμμετρική εικόνα του σώματος με τις κατάλληλες αναλογίες. Το ρούχα σας πλέον θα δείχνουν πιο όμορφα πάνω σας και είναι σίγουρο ότι θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή σας.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα συναρτάται άμεσα με τη διάρκεια «ζωής» του ενθέματος που έχει χρησιμοποιηθεί. Επίσης πρέπει να θυμάστε ότι το μεγαλύτερο στήθος «κρεμάει» γρηγορότερα από το μικρό και το ίδιο συμβαίνει με το στήθος που έχει δεχθεί επέμβαση για να αυξηθεί το μέγεθός του. Είναι πιθανό να χρειαστεί να καταφύγετε σε επέμβαση ανόρθωσης του στήθους μετά από μερικά χρόνια αν έχετε επιλέξει να αυξήσετε κατά πολύ το μέγεθός του. Δυστυχώς η βαρύτητα δεν κάνει εξαιρέσεις. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη διάρκεια ζωής των ενθεμάτων μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη του Scott Spear, M.D. στη διεύθυνση http://www.plastic.org/HowLongDoSalineImplantsLast.html (στην αγγλική γλώσσα).

Ποια είναι η ιδανική υποψήφια για την επέμβαση;

Σε γενικές γραμμές, η ιδανική υποψήφια για την επέμβαση:

           Έχει ενηλικιωθεί

           Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

           Δεν είναι έγκυος ή λεχώνα

           Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

           Επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνισή της

           Είναι ενημερωμένη για το αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκά

           Δεν έχει καταφύγει σε παρόμοια επέμβαση στο παρελθόν

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της επέμβασης. Καλό είναι και η ίδια η ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η επέμβαση της ταιριάζει.

Κίνδυνοι και επιπλοκές:

Στην αυξητική στήθους έχουν παρατηρηθεί διάφορες επιπλοκές οι οποίες είναι συνήθεις μετά από κάθε επέμβαση. Μερικές από αυτές είναι:

           Η αιμορραγία μετά την επέμβαση που μπορεί να προκαλέσει κάποιο βαθμό οιδήματος και πόνου οπότε μπορεί να χρειασθεί να αφαιρεθεί το συσσωρευμένο αίμα.

           Υπερευαίσθητες ή μουδιασμένες θηλές ή μικρές περιοχές κοντά στις τομές. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου.

           Σπάσιμο ή διαρροή του ενθέματος (σπάνια περίπτωση) μετά από άσκηση υπερβολικής πίεσης στο σημείο. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί μια δεύτερη επέμβαση για να αντικατασταθεί το ένθεμα.

           Η συστολή της «κάψας», δηλαδή του λεπτού συνδετικού ιστού που δημιουργείται πάντα γύρω από την επιφάνεια του ενθέματος. Στην περίπτωση αυτή και αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπισθεί με φαρμακευτική αγωγή απαιτείται είτε αφαίρεση είτε επαναδιαμόρφωση του ιστού της ουλής ή ίσως αφαίρεση ή αντικατάσταση του ενθέματος. Η επιπλοκή αυτή ήταν πιο συνηθισμένη με τα παλαιότερα ενθέματα, που είχαν λεία επιφάνεια. Τα τελευταία 10 χρόνια χρησιμοποιούνται ενθέματα με τραχεία εξωτερική επιφάνεια και το φαινόμενο αυτό τείνει να εκλείψει.

           Λοίμωξη γύρω από το ένθεμα. Αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αλλά συνήθως παρατηρείται εντός μίας εβδομάδας από την επέμβαση.

Οι παραπάνω κίνδυνοι μειώνονται αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας πριν και μετά την επέμβαση. Επίσης σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αντίδραση της περιοχής για την οποία δε σας έχει προειδοποιήσει ο γιατρός σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε αμέσως σε αυτόν για να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε (σε φαγητά ή φάρμακα)

Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων καθώς και τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σας

Προσπαθήστε να προγραμματίσετε την επέμβαση σε ημέρα άλλη από την περίοδο της εμμηνόρροιας

Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας

Ενημερώστε το γιατρό σας αν καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπλοκές και σε αργή επούλωση

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση

Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από την επέμβαση