Σάββατο 18 | 09 | 2021
MyLook.gr >> Πρόσωπο >> Ανάπλαση με laser
Ανάπλαση με laser

laser_resurfacing.jpgΚαθώς μεγαλώνουμε, τα αποτελέσματα της βλαβερής ακτινοβολίας του ήλιου και της μόλυνσης του περιβάλλοντος γίνονται ολοένα και πιο εμφανή στο δέρμα μας προκαλώντας ρυτίδες και λεπτές πτυχώσεις (γραμμές). Η ανάπλαση του δέρματος με laser (laser resurfacing) συμβάλλει στη μείωση των γραμμών αυτών όταν αρχίζουν να γίνονται αντιαισθητικές, ειδικά γύρω από το στόμα και τα μάτια. Οι θεραπείες με laser μπορούν επίσης να δώσουν λύσεις σε πολλά δερματικά προβλήματα.


Το laser resurfacing είναι μια σχετικά νέα επεμβατική μέθοδος βελτίωσης της υφής και της εμφάνισης του δέρματος και προσφέρει στο γιατρό τη δυνατότητα να ελέγχει με μεγάλη ακρίβεια το βαθμό διείσδυσης στο δέρμα. Εκτός από την ανάπλαση του δέρματος το laser μπορεί να συμβάλλει στην αφαίρεση ουλών από το πρόσωπο, ουλών από ακμή καθώς και ανεπιθύμητη τριχοφυία. Για την ανάπλαση του δέρματος χρησιμοποιούνται 2 τύποι laser: το laser CO2 και το erbium laser. Στη συνέχεια ακολουθεί ανάλυση των 2 τύπων και των χαρακτηριστικών τους.


Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε laser resurfacing οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στην επέμβαση. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Το laser χρησιμοποιείται για την αφαίρεση στοιβάδων του δέρματος που παρουσιάζουν ρυτίδωση ή είναι κατεστραμμένες από διάφορες αιτίες (έγκαυμα, φωτογήρανση κλπ) και του προσφέρουν μια νέα και πιο δροσερή εμφάνιση. Ανάλογα με τον τύπο του laser και το πάχος των στοιβάδων του δέρματος που αφαιρείται μπορεί το δέρμα, πέρα από τη διόρθωση των ατελειών, να γίνει και πιο σφιχτό προσφέροντας μια πιο νεανική όψη σε όλο το πρόσωπο.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι πρέπει να περιμένετε από το laser resurfacing. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς καθώς και το κόστος.

Ο γιατρός θα πάρει πριν τη θεραπεία ιατρικό ιστορικό και θα εξετάσει τόσο το δέρμα του προσώπου σας όσο και τα οστά που βρίσκονται από κάτω του. Πιθανό να φωτογραφίσει και την περιοχή πριν τη θεραπεία. Επίσης θα σας δώσει οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε πριν την επέμβαση ώστε να προετοιμάσετε το δέρμα σας για να γίνει πιο αποτελεσματική και να αποφευχθούν ανεπιθύμητες επιπλοκές. Ανάλογα με την υφή και το χρώμα του δέρματός σας ο γιατρός θα καταλήξει αν το laser resurfacing ενδείκνυται για εσάς μια και η επέμβαση μπορεί να προκαλέσει δυσχρωματισμό του δέρματος σε σκούρα δέρματα.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της θεραπείας και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται το laser resurfacing;

Πριν την έναρξη της επέμβασης μαρκάρεται με ειδικό μαρκαδόρο η περιοχή που πρόκειται να θεραπευτεί. Ακολουθεί καλός καθαρισμός της για να αφαιρεθούν οι λιπαρές ουσίες του δέρματος. Εφαρμόζεται μια αντιβιοτική κρέμα για την αντιμετώπιση των βακτηρίων. Στη συνέχεια η ακτίνα laser περνάει επάνω από το δέρμα για να εξαχνώσει τις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος που έχουν καταστραφεί. Το laser μπορεί να ρυθμιστεί για διάφορα επίπεδα διείσδυσης στα δέρμα. Ο γιατρός σας μπορεί να ρυθμίσει το laser να διεισδύσει πιο βαθιά σε ορισμένες περιοχές για να αντιμετωπίσει βαθιές ουλές, επίμονα σημάδια ή στατικές ρυτίδες. Κατά τη συνεδρία θα ακούτε τη λειτουργία του μηχανήματος και ίσως να μυρίζει λίγο καπνός. Με το πέρας της συνεδρίας θα τοποθετηθεί στην περιοχή που έγινε η θεραπεία μια αλοιφή για την προστασία του δέρματος από μολύνσεις και ίσως μια γάζα για τις πρώτες ώρες.

Χρησιμοποιείται αναισθησία κατά την επέμβαση;

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο θεραπείας που ακολουθείται, η διαδικασία δεν είναι ανώδυνη και χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί κάποιο είδος αναισθησίας. Για τη θεραπεία μικρών περιοχών επιλέγεται συνήθως η τοπική αναισθησία. Για πλήρη θεραπεία σε όλο το πρόσωπο συνήθως επιλέγεται πλήρης αναισθησία. Η συζήτηση με το γιατρό σας θα καταλήξει στο είδος της αναισθησίας που ενδείκνυται για την περίπτωσή σας.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η κάθε συνεδρία ποικίλει σε διάρκεια ανάλογα με την επιφάνεια της περιοχής που θεραπεύεται και την έκταση του προβλήματος και κυμαίνεται από λίγα λεπτά έως και 1 ώρα. Τις περισσότερες φορές χρειάζονται περισσότερες από μια συνεδρίες για να ολοκληρωθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Που γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται συνήθως στο ιατρείο ή σε ιδιωτική κλινική και δεν απαιτείται η παραμονή σε νοσοκομείο. Σε περίπτωση που το laser resurfacing συνδυαστεί και με άλλες θεραπείες ή επεμβάσεις ίσως χρειαστεί η παραμονή στον νοσοκομείο για το πρώτο βράδυ.

Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση;

Ακόμα και οι ασθενείς που παραμένουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της επέμβασης νιώθουν μικρό και πλήρως ανεκτό πόνο. Πολλοί γιατροί επιλέγουν τη χρήση τοπικής αναισθησίας, παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιείται από τους οδοντιάτρους. Μετά τη θεραπεία ο πόνος γίνεται λίγο πιο έντονος.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση πιθανό να προκληθεί ένα ελαφρύ πρήξιμο στην περιοχή καθώς και πόνος. Συνήθως συστήνεται η χρήση πάγου στην περιοχή για να μειωθεί το πρήξιμο και να ανακουφιστεί η περιοχή.

Αν έχει τοποθετηθεί επίδεσμος στην περιοχή θα χρειαστεί η αλλαγή του μετά από μερικές ημέρες και θα αφαιρεθεί τελείως μετά από μια εβδομάδα και μετά θα βάζετε προστατευτική κρέμα για μερικές ημέρες μέχρι ο ερεθισμός του δέρματος να υποχωρήσει τελείως. Μερικοί γιατροί χρησιμοποιούν ειδική ταινία στην περιοχή που συγκρατεί την υγρασία του δέρματος. Στην περίπτωση αυτή και επειδή η ταινία πρέπει να παραμείνει στεγνή δε θα μπορείτε να πλύνετε το πρόσωπό σας μέχρι να αφαιρεθεί.

Αν δεν έχει τοποθετηθεί επίδεσμος θα πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας αρκετές φορές κάθε ημέρα. Επίσης είναι αναγκαία η φροντίδα της περιοχής με ειδική αλοιφή για να επουλωθεί χωρίς να παρουσιαστούν επιπλοκές. Μπορεί να δημιουργηθεί μια κρούστα στο δέρμα η οποία μπορεί να παραμείνει μέχρι και 10 ημέρες μετά τη θεραπεία. Δεν πρέπει να αφαιρέσετε την κρούστα αλλά να την αφήσετε να υποχωρήσει μόνη της. Αν κατά την περίοδο αυτή αισθάνεστε έντονο πόνο ζητήστε από το γιατρό σας να σας συστήσει μια κρέμα για να σας ανακουφίσει.

Τι γίνεται κατά την ανάρρωση;

Ο χρόνος που χρειάζεται για να αναρρώσετε εξαρτάται από το πόσο βαθιά στο δέρμα έχει φτάσει το laser και από την ικανότητα επούλωσης του δέρματος. Η κοκκινίλα μπορεί να παραμείνει για αρκετές εβδομάδες και σταδιακά το χρώμα γίνεται πιο αχνό ώσπου τελικά αποκαθίσταται το φυσικό χρώμα στην περιοχή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε make-up για να καλύψετε τα σημάδια της θεραπείας αλλά όχι πριν από 15 ημέρες από την ημέρα της θεραπείας και αφού πρώτα πάρετε και την έγκριση του γιατρού σας.

Ποια είναι τα μακροχρόνια αποτελέσματα της επέμβασης;

Το laser resurfacing συνήθως εξαφανίζει το μεγαλύτερο μέρος από τις λεπτές ρυτίδες και τις ατέλειες του δέρματος στην περιοχή που έχει θεραπευτεί αλλά οι εκφράσεις του προσώπου μας, προκαλούν σταδιακά την επανεμφάνισή τους με την πάροδο του χρόνου. Για το λόγο αυτό πολλοί επιλέγουν να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διατηρείται το αποτέλεσμα και να μην επανέρχεται το πρόσωπό τους στην κατάσταση που ήταν πριν.

Μετά την επέμβαση είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακής κρέμας προσώπου για την προστασία του δέρματος από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Ζητήστε από το γιατρό σας να σας συστήσει την κατάλληλη για το δέρμα σας αντηλιακή κρέμα για την προστασία από τις UVA και UVB ακτίνες και εφαρμόστε την στην περιοχή καθημερινά. Αν το laser resurfacing έχει γίνει και γύρω από την περιοχή των ματιών σας, πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλίου για τις πρώτες 2-3 εβδομάδες απαραίτητα.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θεραπεία;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για το laser resurfacing είναι το άτομο που:

           Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

           Δεν καπνίζει

           Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

           Θέλει να αποκτήσει μια πιο νεανική και δροσερή εμφάνιση στο πρόσωπό του

           Θέλει να εξαφανίσει ανεπιθύμητες ρυτίδες και καφέ κηλίδες από το πρόσωπό του

           Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ουλών, ακμής ή μόλυνσης στην περιοχή του προσώπου

           Δεν έχει υποβληθεί σε θεραπεία με ισοτρετινοΐνη τους τελευταίους 18 μήνες

           Είναι ενημερωμένο για το αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκά

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της θεραπείας. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η θεραπεία του ταιριάζει.

Πότε δεν πρέπει να γίνεται το laser resurfacing;

Το laser resurfacing είναι μια επέμβαση με σχετικά λίγους περιορισμούς. Ωστόσο δεν πρέπει κάποιος να καταφύγει σε αυτήν αν:

           Έχει κακή επούλωση λόγω κάποιου νοσήματος του κολλαγόνου ή ανοσολογικής πάθησης

           Λαμβάνει ισοτρετινοΐνη ή έχει κάνει θεραπεία με την ουσία αυτή τον προηγούμενο χρόνο γιατί η ουσία αυτή εμποδίζει την επούλωση του δέρματος

Επίσης αν έχει γίνει στο παρελθόν άλλη αισθητική επέμβαση στην περιοχή πρέπει να δοθεί προσοχή καθώς αν έχει δημιουργηθεί ίνωση στο δέρμα θα εμποδιστεί η σωστή εξάχνωση των ιστών. Επίσης αν το δέρμα είναι πολύ παχύ και σφριγηλό είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν ουλές. Τέλος θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας αν υπάρχει ιστορικό έρπητα ή λοιμώξεων ώστε να σας δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή πριν προχωρήσετε στην επέμβαση.

Τι κινδύνους και περιορισμούς έχει το laser resurfacing;

Το laser resurfacing είναι μια επέμβαση χωρίς σοβαρές παρενέργειες αν δοθεί προσοχή στη φροντίδα του δέρματος. Παρόλα αυτά καλό είναι να γνωρίζετε ότι υπάρχει η περίπτωση να προκύψουν και μερικές ήπιες ή πιο σοβαρές επιπλοκές όπως:

           Ερυθήματα που είναι μια ανεπιθύμητη ενέργεια που συμβαίνει σε όλους τους ασθενείς. Εμφανίζεται μέσα στη δεύτερη εβδομάδα μετά τη συνεδρία και διαρκεί από μερικές εβδομάδες μέχρι και 6 μήνες σε σπάνιες περιπτώσεις. Η ένταση και η διάρκεια του ερυθήματος εξαρτάται από το βάθος του resurfacing αφού όσο πιο βαθιά έχει εισχωρήσει το laser στο δέρμα τόσο πιο επίμονο και βαθύ θα είναι και το ερύθημα. Για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό πρέπει να φροντίζουμε να κρατάμε καθαρό το δέρμα στην περιοχή και να αποφύγουμε οποιαδήποτε εστία πιθανής μόλυνσής του. Η τοπική χρήση της βιταμίνης C μειώνει τη φλεγμονή και βοηθάει στην επούλωση του δέρματος.

           Κνησμός κατά τον πρώτο μήνα κυρίως και διαρκεί μέχρι και 3 μήνες. Αντιμετωπίζεται με ενυδατικές κρέμες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με στεροειδή. Επίσης η χρήση πάγου και αντισταμινικών στην περιοχή μπορεί να ανακουφίσει από τον κνησμό για μερικές ώρες.

           Μελάχρωση του δέρματος η οποία εμφανίζεται μετά από 10-15 ημέρες και διαρκεί περίπου 2 μήνες. Για να αποφευχθεί είναι αναγκαία η χρήση αντηλιακής κρέμας.

           Δερματίτιδα εξ επαφής που εμφανίζεται σε ποσοστό 65% των περιπτώσεων και προέρχεται από την έκθεση της περιοχής σε αντιβιοτικά σκευάσματα σε περιοχές χωρίς επιθήλιο δέρμα. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποφεύγονται οι αλοιφές που περιέχουν βαζελίνη.

           Μολύνσεις που εμφανίζονται αν η επίδεση της περιοχής διαρκέσει περισσότερο από όσο πρέπει και ελλοχεύει ο κίνδυνος δημιουργίας ουλών. Για το λόγο αυτό πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για το πόσο πρέπει να κρατήσετε τον επίδεσμο στο πρόσωπό σας.

           Υποχρωμία που εμφανίζεται σε όλους τους τύπους δέρματος. Το δέρμα παίρνει μια πιο λευκή χροιά μετά τη θεραπεία επειδή απομακρύνεται το σκούρο χρώμα του δέρματος που έχει δημιουργηθεί από τον ήλιο και σε μερικές περιπτώσεις αφαιρείται τελείως η μελανίνη με αποτέλεσμα να αποχρωματιστεί η περιοχή..

           Ουλές που εμφανίζονται σπάνια και κυρίως εξαιτίας της κακής τεχνικής ή της ακαταλληλότητας του δέρματος να υποβληθεί σε αυτή τη θεραπεία. Ακόμα μπορεί να οφείλονται και σε κακή φροντίδα του δέρματος μετά τη θεραπεία και εμφανίζονται στο άνω χείλος, στο πηγούνι και γύρω από τα μάτια συνήθως. Συνήθως είναι παροδικές και αντιμετωπίζονται με στεροειδή, με περίδεση ή με pulsed dye laser.

           Εκτρόπιο εμφανίζεται σπάνια σε ασθενείς που είχαν προχωρήσει στο παρελθόν σε βλεφαροπλαστική ή lifting προσώπου ή έχουν πολύ χαλαρό δέρμα. Για την πρόληψή του χρησιμοποιείται χαμηλή ενέργεια στο laser και δε γίνονται πολλά περάσματα.

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες:

Το laser resurfacing μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Όσον αφορά τις επεμβάσεις συνήθως γίνεται σε συνδυασμό με το lifting προσώπου για να εξαλειφθούν μετά την επέμβαση οι λεπτές ρυτίδες και τα σημάδια στο πρόσωπο που δεν μπορούν να εξαφανιστούν με την επέμβαση. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί πολύ καλά με το ΒΟΤΟΧ καθώς το τελευταίο ηρεμεί τους μύες που προκαλούν τις ρυτίδες και με αυτόν τον τρόπο τα αποτελέσματα του laser resurfacing διαρκούν πολύ περισσότερο. Μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας για τον ιδανικό συνδυασμό για το δικό σας πρόσωπο και να επιτύχετε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα με ένα πρόσωπο πιο δροσερό και πιο νεανικό.

Είδη laser που χρησιμοποιούνται για resurfacing :

Τα laser που χρησιμοποιούνται για το laser resurfacing σήμερα είναι 2 τύπων:

           Laser CO2: Τα υπερπαλμικά αυτά laser αναπτύχθηκαν μετά τη δεκαετία του ’90 κι επιτρέπουν ασφαλή και αποτελεσματική ανάπλαση του δέρματος. Έχουν πολύ σύντομη διάρκεια παλμών (100 μs) και επιτυγχάνουν μια επιφανειακή εξάχνωση με περιορισμένη ζώνη θερμικής καταστροφής. Έτσι η επούλωση είναι σύντομη και προξενούνται λίγα ερυθήματα. Επίσης, προστέθηκαν γεννήτριες οι οποίες λειτουργούν με υπολογιστή και σαρωτές επιτρέποντας να διατηρεί τις παραμέτρους που έχει επιλέξει και συγχρόνως ελαχιστοποιείται η διάρκεια της επέμβασης.

           Erbium laser: Το laser αυτό εκπέμπει σε μήκoς κύματoς κoντά στo υπέρυθρo φάσμα. Αυτό τo φως απoρρoφάται από τo νερό 12 με 18 φoρές πιo απoτελεσματικά απ' ότι η δέσμη τoυ laser CO2. Συνεπώς, η απoρρόφηση τoυ φωτός τoυ laser παραμένει πoλύ επιφανειακή. και αφαιρεί 10-20μm ιστoύ σε κάθε πέρασμα, πρoκαλώντας θερμικό τραύμα πoυ δεν ξεπερνά τα 15μm. Αντιθέτως, η εξάχνωση τoυ δέρματoς με laser CO2 αφαιρεί 20 με 60μm ιστoύ και θερμικό τραύμα μέχρι 150μm. Επίσης, η ενέργεια παράγεται σε πoλύ μικρά χρoνικά διαστήματα (νανoδευτερόλεπτα), γεγoνός τo oπoίo περιoρίζει την έκταση της θερμικής καταστρoφής. Η ηλεκτρoνική σάρωση ενισχύει την oμoιόμoρφη αφαίρεση στιβάδων δέρματoς. Τα πλεoνεκτήματά τoυ είναι o σύντoμoς χρόνoς επoύλωσης και τo μειωμένo μετεγχειρητικό ερύθημα. Τo μειωμένo, όμως, θερμικό τραύμα στo χόριo παρέχει ανεπαρκή αγγειακή πήξη κι ελαττωμένη σύσπαση κι αναδόμηση προσφέροντας λιγότερο εμφανή αποτελέσματα. Έχει καλό απoτέλεσμα στη θεραπεία των επιφανειακών ή μετρίoυ βάθoυς ρυτίδων.

Σε μακρoπρόθεσμες συγκριτικές μελέτες μεταξύ διαφόρων συστημάτων laser βρέθηκε ότι o συνδυασμός των 2 παραπάνω laser με κατάλληλη μετεγχειρητική φρoντίδα είχε τo καλύτερo μακρoπρόθεσμo απoτέλεσμα με τις λιγότερες ανεπιθύμητες επιδράσεις στο δέρμα.

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε (πχ φαγητά, φάρμακα)

Αναφέρετε στο γιατρό αν έχετε εκτεθεί σε οποιοδήποτε είδος ακτινοβολίας, αν έχετε ιστορικό δημιουργίας ουλών ή αν είχατε έρπη στην περιοχή

Ενημερώσετε το γιατρό σας αν έχετε ακολουθήσει στο παρελθόν αγωγή με ισοτρετινοΐνη

Ενημερώστε το γιατρό αν είχατε στο παρελθόν προχωρήσει σε επέμβαση στο πρόσωπό σας

Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας για το κάπνισμα, τη διατροφή σας και τη λήψη βιταμινών

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την θεραπεία

Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ποτέ στο παρελθόν είχατε κάνει θεραπεία στην περιοχή που παρατηρείται η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα