Σάββατο 18 | 09 | 2021
MyLook.gr >> Δέρμα >> Δερμοαπόξεση - Dermabrasion
Δερμοαπόξεση - Dermabrasion

dermabrasion.jpgΈνας από του αποτελεσματικότερους τρόπους αποκατάστασης της αισθητικής του δέρματος από ουλές και σημάδια στο πρόσωπο και στο σώμα είναι η μέθοδος dermabrasion. Με ελεγχόμενη χειρουργική απόξεση αφαιρούνται οι στοιβάδες του κατεστραμμένου δέρματος το οποίο γίνεται πιο λείο και νεανικό.

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε dermabrasion οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη θεραπεία. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας;

Το dermabrasion προσφέρει πιο γυαλιστερό δέρμα απαλλαγμένο από ουλές και σημάδια και σμιλεύει όλες τις δερματικές ανωμαλίες όπως οι έντονες ρυτίδες, οι ουλές και η ακμή. Επίσης μπορεί να βοηθήσει πολύ στην καταπολέμηση των καφέ κηλίδων και διάφορων βλαβών του δέρματος.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία και το κόστος.

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με το ιατρικό σας ιστορικό και με την εξέταση του δέρματός σας για να διαπιστώσει αν το dermabrasion ενδείκνυται ή όχι. Πιθανό να σας δώσει και μερικές οδηγίες για την περίοδο πριν τη θεραπεία όπως τη λήψη αντιβιοτικών για να μην υπάρξει περίπτωση μόλυνσης της περιοχής ή τη χρήση ειδικών κρεμών για να προετοιμαστεί κατάλληλα η περιοχή και το δέρμα.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες θεραπείες άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της θεραπείας και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η θεραπεία;

Ο γιατρός αρχικά θα καλύψει τα μάτια σας και τα μαλλιά σας. Στη συνέχεια θα αναισθητοποιήσει το δέρμα σας με τη χρήση αναισθητικής αλοιφής ή με τη χρήση ψυκτικού. Συχνά χρησιμοποιείται και μια παγοκύστη που εφαρμόζεται στην περιοχή θεραπείας για λίγα λεπτά ώστε να μουδιάσει.

Το dermabrasion είναι μια ελεγχόμενη απόξεση του κατεστραμμένου δέρματος και η δημιουργία μιας νέας επιδερμίδας πιο λείας και απαλλαγμένης από σημάδια και ουλές. Στη διαδικασία αυτή ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα ειδικό περιστροφικό χειρουργικό εργαλείο (βούρτσα ή περιστρεφόμενο τροχό με διαμαντένια εξαρτήματα).

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Η θεραπεία είναι σύντομη. Ο χρόνος που χρειάζεται εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και την κατάσταση του δέρματος της περιοχής. Συνήθως απαιτούνται 30 λεπτά με 1 ώρα. Αν το δέρμα είναι έχει υποστεί σημαντική βλάβη ή η περιοχή που χρειάζεται θεραπεία είναι πολύ μεγάλη ίσως να χρειαστούν περισσότερες από μια συνεδρίες για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα.

Που γίνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία γίνεται είτε στο ιατρείο είτε στο νοσοκομείο ανάλογα με την προτίμησή σας και με τη συνεννόηση που έχετε κάνει με το γιατρό σας.

Πόσο επώδυνη είναι η θεραπεία;

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή θα ματώσει κατά τη θεραπεία, ο πόνος είναι ανεκτός και χρειάζεται μόνο τοπική αναισθησία.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την θεραπεία;

Μετά τη θεραπεία θα βάλετε στην περιοχή αλοιφή για να βοηθήσει στην επούλωση και θα την καλύψετε για τις πρώτες ώρες ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος μόλυνσης του δέρματος μια και είναι πολύ ευαίσθητο και ευάλωτο στα μικρόβια της ατμόσφαιρας. Για τις πρώτες ημέρες μετά, το δέρμα σας θα μοιάζει σαν να το έχει «ξύσει» κάποιος και θα δημιουργηθεί μια κρούστα. Συνήθως τις πρώτες 2-3 ημέρες το δέρμα σας είναι πρησμένο και πιθανό να χρειαστεί να πάρετε αναλγητικά για να γίνει ο πόνος πιο ανεκτός. Ενίοτε μπορεί ο γιατρός να σας συστήσει τη λήψη και μιας αντιβίωσης αν υπάρχει φόβος να εκτεθεί το δέρμα σας σε επικίνδυνη εστία μικροβίων και να μολυνθεί.

Τι γίνεται την περίοδο της ανάρρωσης;

Μερικές ημέρες μετά τη θεραπεία η επιδερμίδα σας και η κρούστα που έχει δημιουργηθεί αρχίζουν να ξεκολλάνε και σταδιακά πέφτουν. Όταν γίνει αυτό η περιοχή γίνεται ροζ και είναι ερεθισμένη. Το δέρμα ανακτά το φυσικό του χρώμα μετά από 3-6 εβδομάδες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ειδικά σαπούνια και καλλυντικά που θα σας συστήσει ο γιατρός σας.

Για τις πρώτες 2 εβδομάδες πρέπει να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση. Οι άντρες δεν πρέπει να ξυρίζονται μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η χρήση αντηλιακής κρέμας προσώπου με υψηλό δείκτη προστασίας για αρκετές εβδομάδες. Θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας 3-4 ημέρες μετά τη θεραπεία αν είναι αναγκαίο αλλά συνήθως συστήνεται η παραμονή στο σπίτι τις πρώτες 2 εβδομάδες για να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στο δέρμα να επουλωθεί. Το χρονικό διάστημα θα πρέπει να το αποφασίσετε μετά από συζήτηση με το γιατρό σας.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της θεραπείας;

Η δερμοαπόξεση προσφέρει σημαντική αλλαγή στην όψη και στην υφή του δέρματος. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από την αρχική κατάσταση του δέρματος, την τονικότητά του και το μέγεθος της βλάβης που έχει υποστεί.

Ποιες είναι οι κυριότερες ενδείξεις της θεραπείας;

Η δερμοαπόξεση ενδείκνυται για μια σειρά από θεραπείες διόρθωσης και αποκατάστασης του δέρματος όπως:

           Η αποκατάσταση των ουλών που προέρχονται από ακμή, ανεμοβλογιά και άλλων δερματικών παθήσεων

           Η διόρθωση ουλών που προέρχονται από ατυχήματα ή εγκαύματα

           Η βελτίωση της εμφάνισης ουλών και τομών μετά από μια χειρουργική επέμβαση

           Η εξάλειψη πανάδων

           Η βαθιά ανανέωση του προσώπου και η εξάλειψη των ρυτίδων

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θεραπεία;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για τη δερμοαπόξεση είναι το άτομο που:

           Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

           Δεν πάσχει από ακμή

           Δεν έχει κάνει στο παρελθόν χημικό peeling και δεν έχει υποστεί δερματικό έγκαυμα

           Έχει σφιχτό και ελαστικό δέρμα

           Έχει τη δυνατότητα να αποφύγει την έκθεση του προσώπου του στην ηλιακή ακτινοβολία για μερικές εβδομάδες

           Είναι ενημερωμένο για τις διαφορές που μπορεί να παρουσιαστούν στα αποτελέσματα ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και το μέγεθος της βλάβης που έχει υποστεί

           Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

           Επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνιση του προσώπου του

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της θεραπείας. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η θεραπεία του ταιριάζει.

Εναλλακτικές λύσεις:

Το dermabrasion μπορεί να συνδυαστεί ή να αντικατασταθεί με άλλες θεραπείες όπως το χημικό peeling και το laser resurfacing. Επίσης η θεραπεία αυτή συχνά συνδυάζεται και με το lifting προσώπου αφού το πρώτο διορθώνει την επιφάνεια και την υφή του δέρματος ενώ το δεύτερο τεντώνει το δέρμα και διορθώνει τις χαλαρές περιοχές. Πέρα από τις παραπάνω εφαρμογές, το dermabrasion μπορεί να εφαρμοστεί και σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν ενεργό πρόβλημα ακμής αλλά συνήθως είναι προτιμότερο να καταφύγετε πρώτα σε θεραπεία της ακμής και μετά από ένα χρονικό διάστημα στο dermabrasion. Σε κάθε περίπτωση σιγουρευτείτε ότι συζητήσατε με το γιατρό σας όλες τις εναλλακτικές λύσεις προτού καταφύγετε σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω θεραπείες ή συνδυασμό αυτών.

Κίνδυνοι και περιορισμοί:

Έχουν αναφερθεί λίγες περιπτώσεις μόλυνσης της περιοχής και δημιουργίας ουλών στο δέρμα. Συχνά παρατηρείται δυσχρωματισμός του δέρματος (σκουραίνει το χρώμα) αλλά αυτό αντιμετωπίζεται με ειδικές λευκαντικές κρέμες. Μετά τη θεραπεία συχνά εμφανίζονται λευκές δερματικές κηλίδες που εξαφανίζονται μετά από το πλύσιμο της περιοχής. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί ο γιατρός σας να σας συστήσει μια φαρμακευτική αγωγή αν οι κηλίδες επιμένουν.

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε (σε φάρμακα, φαγητά κτλ)

Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων

Αναφέρετε στο γιατρό σας αν καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην επούλωση της περιοχής

Ενημερώστε το γιατρό σας αν ποτέ αντιμετωπίσατε προβλήματα σημαδιών από πυρετό στο πρόσωπό σας ή αν είχατε έρπη στην περιοχή. Ίσως σας συστήσει να πάρετε μια ειδική αντιβίωση προτού προχωρήσετε στη θεραπεία για να αποφύγετε την επανεμφάνιση αυτών των προβλημάτων.

Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν τη θεραπεία

Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από τη θεραπεία