Τετάρτη 19 | 01 | 2022
MyLook.gr >> Δέρμα >> Αποτρίχωση με laser
Αποτρίχωση με laser

apotrixosi_me_laser.jpgΧιλιάδες άντρες και γυναίκες με ανεπιθύμητη τριχοφυΐα αφιερώνουν πολλές ώρες σε προσωρινές μεθόδους αποτρίχωσης – όπως το ξύρισμα, το κερί ή το μέλι – βλέποντας τις τρίχες μετά από λίγο καιρό να επανεμφανίζονται. Επίσης η παραδοσιακή μέθοδος της ηλεκτρόλυσης καυτηριάζει και καταστρέφει το θύλακα κάθε τρίχας αλλά η μέθοδος αυτή πονάει, αφήνει σημάδια, ενδείκνυται μόνο για μικρές περιοχές και απαιτεί πολύ χρόνο για τη θεραπεία.


Η αποτρίχωση με laser αποτελεί την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο για να απαλλαγεί κάποιος από ανεπιθύμητες τρίχες σε όλο του το σώμα. Το laser είναι μια δέσμη φωτός που έχει τη δυνατότητα να απορροφάται επιλεκτικά από ορισμένα συστατικά του δέρματος (νερό, μελανίνη, αιμοσφαιρίνη) αναπτύσσοντας θερμότητα για να τα καταστρέψει. Λόγω της υψηλής ενέργειας του laser τα κύτταρα της τρίχας καταστρέφονται και η ακτίνα προχωρά μέχρι τη ρίζα όπου και παρατηρείται η υψηλότερη συγκέντρωση μελανίνης, με αποτέλεσμα τη θέρμανση (200 °C) και την καταστροφή του θύλακα της τρίχας.


Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για όλες τις περιοχές του σώματος εκτός από την περιοχή γύρω από τα μάτια. Εφόσον τα σύγχρονα laser μπορούν να δράσουν ταυτόχρονα σε περισσότερους από έναν θύλακες κάθε φορά, οι συνεδρίες σε περιοχές με μεγάλη επιφάνεια όπως η πλάτη, οι ώμοι ή τα πόδια είναι σύντομες και δε διαρκούν πολύ περισσότερο από την αποτρίχωση στο άνω χείλος ή στο στήθος. Σε κάθε περίπτωση επειδή το laser καταπολεμά το χρώμα τις τρίχας πρέπει αυτή να είναι πιο σκούρα από το χρώμα του δέρματος.


Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε αποτρίχωση με laser οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη διαδικασία. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της θεραπείας;

Το laser είναι ο πιο αποτελεσματικός και με μεγαλύτερη διάρκεια τρόπος για να απαλλαγεί κάποιος από την ανεπιθύμητη τριχοφυία σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός του. Επίσης είναι ελάχιστα επώδυνος και δεν απαιτείται καμία πολύωρη διαδικασία.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι πρέπει να περιμένετε από τη αποτρίχωση με laser. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς καθώς και το κόστος.

Ο γιατρός θα πάρει πριν τη θεραπεία ιατρικό ιστορικό για να διαπιστώσει αν υπάρχουν ορμονικές διαταραχές, φωτοευαισθησία, φλεγμονή στην περιοχή ή έρπητας. Πιθανό να προηγηθεί και ένα ειδικό τεστ για να διαπιστωθεί πως ανταποκρίνεται το δέρμα σας στην ακτίνα του laser. Σε περίπτωση που έχετε σκουρόχρωμο δέρμα ίσως ο γιατρός σας συμβουλέψει να χρησιμοποιήσετε μια λευκαντική κρέμα πριν από τη συνεδρία ώστε να διευκολυνθεί η εστίαση του laser στους θύλακες των τριχών.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες θεραπείες άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της θεραπείας και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η αποτρίχωση με laser;

Μερικές ημέρες πριν τη θεραπεία ξυρίζεται η περιοχή ώστε η τρίχα να έχει το μήκος που απαιτείται (1-2 mm) και να μην είναι ερεθισμένο το δέρμα την ημέρα της θεραπείας. Κατά τη συνεδρία εφαρμόζεται η δέσμη φωτός του laser και στοχεύει το θύλακα της τρίχας. Κάθε ριπή του laser διαρκεί ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και καταπολεμά έναν αριθμό θυλάκων ταυτόχρονα (ανάλογα με τον τύπο του laser ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μικρός ή μεγάλος). Πολλά laser είναι εξοπλισμένα με ειδικό ψυκτικό σύστημα για τη μείωση της θερμοκρασίας του δέρματος ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος και η πιθανότητα εγκαύματος.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Η κάθε συνεδρία ποικίλει σε διάρκεια ανάλογα με την επιφάνεια της περιοχής που θεραπεύεται και την έκταση του προβλήματος και κυμαίνεται από 5 λεπτά (πχ για το άνω χείλος) έως και 1 ώρα (πχ για την πλάτη ή τα πόδια). Εφόσον το laser «βλέπει» μόνο τις τρίχες στην αναγενή τους φάση (βλ. παρακάτω τον κύκλο ζωής της τρίχας) χρειάζονται περισσότερες από μια συνεδρίες για να ολοκληρωθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η επόμενη συνεδρία θα γίνει μετά από τουλάχιστον ένα μήνα όταν θα αρχίσει να παρατηρείται η επανεμφάνιση των τριχών.

Που γίνεται η θεραπεία;

Η θεραπεία γίνεται συνήθως στο ιατρείο ή σε ιδιωτική κλινική και δεν απαιτείται η παραμονή σε νοσοκομείο.

Πόσο επώδυνη είναι η θεραπεία;

Υπάρχει ένας ελαφρύς και πλήρως ανεκτός πόνος κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Η αίσθηση είναι σαν ένα κάψιμο ή ένα τσίμπημα από έντομο. Πριν τη συνεδρία μπορεί να τοποθετηθεί μια αναισθητική κρέμα αν ο ασθενής το επιθυμεί, για να μειωθεί στο ελάχιστο η ενόχληση.

Τι πρέπει να περιμένω μετά τη θεραπεία;

Η εφαρμογή του laser μεταφέρει υψηλή θερμοκρασία με αποτέλεσμα να προκαλείται δευτερογενές έγκαυμα στο δέρμα (όπως μετά από την αποτρίχωση με κερί ή χαλάουα) και να παρουσιάζεται ερεθισμός γύρω από το στέλεχος της τρίχας. Τα συμπτώματα αυτά είναι φυσιολογικά και εξασθενούν με την πάροδο των πρώτων ωρών μετά την συνεδρία. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται καθημερινά ενυδατική κρέμα στην περιοχή που έγινε η θεραπεία για τις πρώτες 10 ημέρες μετά τη συνεδρία. Επίσης αν η αποτρίχωση έχει γίνει σε περιοχή που εκτίθεται καθημερινά στην ηλιακή ακτινοβολία, είναι αναγκαία η χρήση αντηλιακής κρέμας με υψηλό δείκτη προστασίας για τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά τη συνεδρία. Ίσως παρατηρήσετε την εμφάνιση τριχών μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Στη ουσία είναι οι τρίχες που έχουν «χτυπηθεί» από το laser και πέφτουν. Αν σας ενοχλούν αισθητικά μπορείτε να τις ξυρίσετε αλλά μην προχωρήσετε σε άλλη μέθοδο αποτρίχωσης (πχ κερί ή χαλάουα).

Προσοχή: Σε περίπτωση που οι ρυθμίσεις του laser δεν είναι οι σωστές υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί έγκαυμα στην περιοχή και ουλές. Γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι η θεραπεία γίνεται από ειδικευμένο γιατρό που είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος στη χρήση του laser.

Ποια είναι τα μακροχρόνια αποτελέσματα της θεραπείας;

Αμέσως μετά την πρώτη συνεδρία η περιοχή είναι άτριχη. Μετά από μερικές ημέρες οι τρίχες δε βγαίνουν παντού αλλά σε ορισμένα σημεία και είναι πιο λεπτές και έχουν πιο ανοιχτό χρώμα. Με την επανάληψη των συνεδριών οι τρίχες γίνονται σταδιακά όλο και πιο αραιές και εμφανίζονται με πολύ πιο αργό ρυθμό. Όταν ολοκληρωθούν οι συνεδρίες τα αποτελέσματα μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (ακόμα και για αρκετά χρόνια) αν το άτομο δεν πάσχει από ορμονικές διαταραχές.

Τα αποτελέσματα από τη χρήση του laser για την αποτρίχωση ποικίλουν ανάλογα με τον μεταβολισμό, τις ορμονικές μεταβολές, την ποιότητα της τρίχας και το συνολικό αριθμό των θυλάκων κάθε ατόμου. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι και ο κύκλος ζωής της τρίχας. Οι φάσεις τις τρίχας είναι 3:

           Αναγενής κατά την οποία η τρίχα μεγαλώνει και είναι πλούσια σε μελανίνη

           Καταγενής κατά την οποία η τρίχα εξασθενεί, και

           Τελογενής η οποία είναι η φάση της ηρεμίας που η τρίχα πέφτει αλλά η ρίζα συνεχίζει να υπάρχει. Μετά από κάποιο διάστημα η ρίζα «ξυπνά» και εισέρχεται στο στάδιο της ανάπτυξης

Οι τρίχες που βρίσκονται στην αναγενή φάση είναι πλούσιες σε μελανίνη και συνεπώς καταστρέφονται από την πρώτη συνεδρία. Οι υπόλοιπες τρίχες είναι λιγότερο ευαίσθητες και δεν καταστρέφονται τόσο εύκολα. Έτσι απαιτείται η επανάληψη της θεραπείας για την καταστροφή τους (περίπου κάθε μήνα).

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για τη θεραπεία;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για τις συνεδρίες με laser είναι το άτομο που:

           Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

           Έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκουρόχρωμες τρίχες

           Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

           Έχει ανεπιθύμητη τριχοφυία από την οποία επιθυμεί να απαλλαγεί

           Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ουλών

           Διαθέτει υπομονή και χρόνο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα

           Είναι ενημερωμένο για το αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκά

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της θεραπείας. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η θεραπεία του ταιριάζει.

Πότε δεν πρέπει να γίνεται η αποτρίχωση με laser;

Η αποτρίχωση με laser είναι μια θεραπεία με σχετικά λίγους περιορισμούς. Ωστόσο δεν πρέπει κάποιος να καταφύγει σε αυτήν αν:

           Έχει ορμονικό πρόβλημα, προτού το ρυθμίσει με ειδική φαρμακευτική αγωγή

           Υπάρχει ιστορικό έρπητα που έχει εξαφανιστεί χωρίς να έχει γίνει κάποια θεραπεία

           Λαμβάνει ισοτρετινοΐνη ή έχει κάνει θεραπεία με την ουσία αυτή τον προηγούμενο χρόνο γιατί η ουσία αυτή εμποδίζει την επούλωση του δέρματος

           Παίρνει φάρμακα που προκαλούν τριχοφυία διότι θα λειτουργούν ανταγωνιστικά και θα χρειαστούν πολύ περισσότερες συνεδρίες για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα

           Έχει εμφανίσει στο παρελθόν πρόβλημα ουλών στην περιοχή

           Στις περιοχές της κοιλιάς και του μπικίνι για προληπτικούς λόγους κατά την εγκυμοσύνη (για τις γυναίκες)

Άλλες χρήσιμες πληροφορίες:

Η αποτρίχωση με laser είναι πιο αποτελεσματική σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκουρόχρωμες τρίχες διότι το σκούρο χρώμα της τρίχας απορροφά καλύτερα την ενέργεια της ακτίνας του laser κάνοντάς το πολύ πιο αποτελεσματικό. Στα άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα η θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο αν οι τρίχες έχουν πιο σκούρο χρώμα από το δέρμα. Επίσης οι λεπτές τρίχες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματος. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για το ακριβές αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκάτε ανάλογα με τα δικά σας χαρακτηριστικά. Η καταλληλότερη εποχή για να ξεκινήσετε τη θεραπεία είναι ο χειμώνας όταν το δέρμα έχει ασπρίσει και η έκθεσή του στον ήλιο είναι πιο περιορισμένη.

Είδη laser αποτρίχωσης:

Τα laser που χρησιμοποιούνται για την αποτρίχωση σήμερα χωρίζονται σε 4 τύπους:

           Ruby Laser (694 nm): Επιτυγχάνει υψηλή απορρόφηση από τη μελανίνη (που περιέχει και το δέρμα) με αποτέλεσμα να προκαλεί θερμικές βλάβες στο δέρμα αν δε γίνει σωστή ρύθμιση. Ενδείκνυται για ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες

           Alexandrite Laser (755 nm): Έχει παρόμοιες ιδιότητες με το Ruby Laser με μεγαλύτερη όμως διείσδυση στο δέρμα και μικρότερη απορρόφηση από τη μελανίνη

           Diode Laser (800 nm): Έχει μεγάλο μήκος κύματος και προσφέρει (θεωρητικά τουλάχιστον) μεγαλύτερη διείσδυση και μικρότερη απορρόφηση από τη μελανίνη.

           Nd: YAG (Long Pulse – 1064 nm): Προσφέρει σχετικά καλά αποτελέσματα και σε σκούρες επιδερμίδες. Διεισδύει σε βάθος και λόγω της διείσδυσης αυτής πολλές φορές αναφέρονται ενοχλήσεις κατά τη θεραπεία.

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε

Αναφέρετε στο γιατρό αν έχετε εκτεθεί σε οποιοδήποτε είδος ακτινοβολίας, αν έχετε ιστορικό δημιουργίας ουλών ή αν είχατε έρπη στην περιοχή

Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας για το κάπνισμα, τη διατροφή σας και τη λήψη βιταμινών

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την θεραπεία

Αναφέρετε στο γιατρό σας αν ποτέ στο παρελθόν είχατε κάνει θεραπεία στην περιοχή που παρατηρείται η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.