Τετάρτη 05 | 10 | 2022
Πλαστική Περινέου

perineo.jpgΠροσοχή: Τα κείμενα που ακολουθούν περιέχουν αναλυτικές πληροφορίες για τα γυναικεία γεννητικά όργανα και τις σχετικές με αυτά πλαστικές επεμβάσεις. Δεν πρέπει να διαβάζονται από άτομα κάτω των 18 ετών.

 

Η περιοχή που βρίσκεται ανατομικά ανάμεσα στο αιδοίο και το ορθό ονομάζεται περίνεο. Κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού απαιτείται τις περισσότερες φορές η τέλεση της επισιοτομής, δηλαδή της τομής στην περιοχή αυτή από τον μαιευτήρα προκείμενου να βγει το κεφάλι του νεογνού.

 

Αυτή η διαδικασία μπορεί να καταστρέψει μεγάλο τμήμα των ιστών της περιοχής με αποτέλεσμα να παρατηρείται προοδευτική χαλάρωση της περιοχής του περινέου, με συχνή ακράτεια ούρων και αύξηση της διαμέτρου του κόλπου. Η χαλάρωση αυτή αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο για τις νέες μαμάδες και δημιουργεί κάποια προβλήματα στη φυσιολογική λειτουργία της περιοχής. Επίσης το δέρμα του περινέου έχει ανώμαλη εμφάνιση, αφού έχει χάσει ουσιαστικά τη σφριγηλότητά του και η περιοχή ίσως να είναι εξαιρετικά «ελαστική» σε βαθμό που να δημιουργείται πρόβλημα στη σεξουαλική επαφή της γυναίκας με το σύντροφό της.

 

Η λύση της χαλάρωσης του περινέου υπάρχει κι είναι απλή αρκεί η γυναίκα να απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό.

 

Ονομάζεται πλαστική ανάπλαση του περινέου η γνωστή και ως περινεοπλαστική, η οποία ουσιαστικά φροντίζει για την αποκατάσταση των ιστών που έχουν καταστραφεί. Διαβάστε παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για την επέμβαση αυτή.

 

(Ευχαριστούμε θερμά τον Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο Δρ.Αλέξανδρο Μπάντερ για την πολύτιμη συμβολή του στην περιγραφή των θεραπειών της ενότητας αυτής)

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Η περινεοπλαστική είναι η αποκατάσταση της περιοχής και αποτελεί  μια απλή επέμβαση, σκοπεύει ουσιαστικά στην σύσφιξη της περιοχής, μείωση της επεκτασιμότητας του δέματος και τέλος στην ενίσχυση του περινέου.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε, πώς η ηλικία, καθώς και η κατάσταση του δέρματός σας μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Θα συζητήσει μαζί σας λεπτομερώς τη διαδικασία, τους κινδύνους καθώς και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση και το κόστος. Πριν την επέμβαση είναι αναγκαίες οι εξετάσεις αίματος και ούρων καθώς και ένα τεστ εγκυμοσύνης.

 

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένες για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της επέμβασης και τα πλεονεκτήματά της.

Πως γίνεται η περινεοπλαστική;

Με τη χρήση ειδικού laser γίνεται αφαίρεση του περιττού δέρματος και τοποθετούνται πολύ λεπτά ράμματα που απορροφούνται από τον οργανισμό σε μικρό χρονικό διάστημα.  Η επέμβαση πρέπει να γίνει με απόλυτη ακρίβεια για να επιτευχθεί η σωστή ανατομική αποκατάσταση της περιοχής.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται κατά κύριο λόγο με τοπική αναισθησία αλλά βέβαια μπορεί να γίνει με γενική ή επισκληρίδιος αναισθησία. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο χρόνος επούλωσης είναι 4 εβδομάδες.

Που γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται σε καλά εξοπλισμένη κλινική και δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική παρά μόνο για λίγες ώρες.

Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση;

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν υπάρχει απολύτως κανένα αίσθημα πόνου, μετά την επέμβαση και για λίγες μέρες ο πόνος είναι ελάχιστος και ανεκτός.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, και τα αισθητικά αποτελέσματα είναι πολύ καλά. Η χρήση του λέιζερ ή του νυστεριού ραδιοκυμάτων εξασφαλίζει ελάχιστη κάκωση των ιστών και ταχεία επούλωση της τραυματικής επιφάνειας, θεαματική αλλαγή στη εμφάνιση της περιοχής. Το αποτέλεσμα θα είναι όλο και πιο τέλειο με το πέρασμα του χρόνου.

Τι γίνεται την περίοδο της ανάρρωσης;

Πρέπει να προετοιμαστείτε για μια ελαφρά απώλεια αίματος το πρώτο 24ωρο. Μικρές ενοχλήσεις και ελαφρύ πρήξιμο θα αντιμετωπίσετε τις πρώτες 3-4 ημέρες. Οι τομές θα είναι πολύ μικρές και μετά από μερικές ημέρες δε θα φαίνονται καθόλου. Εφόσον χρησιμοποιούνται ράμματα που απορροφούνται δε χρειάζεται να επισκεφθείτε πάλι το γιατρό σας για να σας τα αφαιρέσει. Θα μπορέσετε να ξεκινήσετε πάλι τις συνηθισμένες σας καθημερινές δραστηριότητες σε 2-3 ημέρες και θα επιστρέψετε στην εργασία σας σε περίπου 1 εβδομάδα. Η πλήρης επούλωση έρχεται σε 4-5 εβδομάδες, διάστημα στο οποίο θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε μερικές δραστηριότητες όπως το σεξ, η γυμναστική κλπ.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επέμβασης;

Μείωση της χαλαρότητας της περιοχής και βελτίωση της σεξουαλικής ζωής. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι άμεσα αντιληπτά, σε διάστημα τριών μηνών θα έχει επουλωθεί πλήρως και σε 6μηνες θα μιλάμε για πλήρη αισθητικό αποτέλεσμα που θα το βλέπει η γυναίκα και θα μείνει έκπληκτη κοιτώντας τον εαυτό της στο καθρέφτη.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι μόνιμα.

Ποια είναι η ιδανική υποψήφια για την επέμβαση;

Η επέμβαση αυτή απευθύνεται σε γυναίκες με χαλάρωση της περιοχής του περινέου, με συχνή ακράτεια ούρων και αύξηση της διαμέτρου του κόλπου. Η χαλάρωση αυτή αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο για τις νέες μαμάδες και δημιουργεί κάποια προβλήματα στη φυσιολογική λειτουργία της περιοχής. Επίσης το δέρμα του περινέου έχει ανώμαλη εμφάνιση, αφού έχει χάσει ουσιαστικά τη σφριγηλότητά του και η περιοχή ίσως να είναι εξαιρετικά «ελαστική» σε βαθμό που να δημιουργείται πρόβλημα στη σεξουαλική επαφή της γυναίκας με το σύντροφό της.

Κίνδυνοι και επιπλοκές:

Όπως όλες οι επεμβάσεις και αυτή εμπεριέχει σε κάποιο βαθμό την πιθανότητα να εμφανιστούν κάποιες επιπλοκές οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται πολύ αποτελεσματικά σε συνεργασία με το γιατρό σας. Αυτές μπορεί να είναι: μόλυνση της περιοχής που αντιμετωπίζεται με αντιβίωση, αργή επούλωση της περιοχής λόγω έντονης σωματικής δραστηριότητας τις πρώτες ημέρες, απώλεια μικρών ποσοτήτων αίματος από την περιοχή και σπάνια πυρετός.

Πρέπει να:

• Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε (σε φαγητά ή φάρμακα)

• Επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε επίμονη αιμορραγία η κάποιου είδους μόλυνση στην περιοχή.

• Αποφύγετε το μπάνιο για 24 ώρες μετά την επέμβαση.

• Αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές για 4-6 εβδομάδες, ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης.

• Αποφύγετε τα στενά εσώρουχα (string ή κορδονάκια) για 1-2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

• Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων καθώς και τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σας.

• Προσπαθήστε να προγραμματίσετε την επέμβαση σε ημέρα άλλη από την περίοδο της εμμηνόρροιας.

• Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας

• Ενημερώστε το γιατρό σας αν καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπλοκές και σε αργή επούλωση.

• Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση.

• Αποφύγετε τη χρήση ταμπόν για 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

• Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από την επέμβαση.