Τετάρτη 10 | 08 | 2022
Πλαστική Κόλπου

plastiki_kolpou.jpgΠροσοχή: Τα κείμενα που ακολουθούν περιέχουν αναλυτικές πληροφορίες για τα γυναικεία γεννητικά όργανα και τις σχετικές με αυτά πλαστικές επεμβάσεις. Δεν πρέπει να διαβάζονται από άτομα κάτω των 18 ετών.

 

Είναι γνωστό πως κατά τη διάρκεια του τοκετού οι ιστοί του κόλπου διατείνονται, με αποτέλεσμα οι μύες της περιοχής να χάνουν τη δύναμή τους αλλά και το φυσικό τους τόνο. Αποτέλεσμα της προοδευτικής χαλάρωσης που δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου είναι η πρόπτωση των οργάνων της ουρογεννητικής περιοχής (ως πρόπτωση ορίζουμε την προοδευτική κάθοδο της ουροδόχου κύστης, της μήτρας ή του εντέρου μέσα στο κολπικό κανάλι).

 

Οι διάφορες έρευνες που έχουν γίνει παγκοσμίως, έχουν δείξει ότι 50% των γυναικών που έχουν πολλαπλούς φυσιολογικούς τοκετούς, φέρουν κολπική χαλάρωση, που πολλές φορές συνοδεύεται από πρόπτωση κάποιου οργάνου της περιοχής. Συχνά προκαλείται η μείωση ή και η απώλεια της σεξουαλικής ικανοποίησης, η οποία γίνεται αντιληπτή αρχικά από την γυναίκα, αλλά στη συνέχεια και από τον σύντροφο της κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ως φυσική συνέχεια επέρχεται και η μείωση της αυτοπεποίθησης της γυναίκας. Τη λύση έρχεται να δώσει η πλαστική κόλπου που επαναφέρει την περιοχή του κόλπου στην αρχική του κατάσταση.

 

Διαβάστε παρακάτω για την επέμβαση αυτή και απευθυνθείτε μετά στον ειδικευμένο γιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες:

 

(Ευχαριστούμε θερμά τον Μαιευτήρα-Χειρουργό Γυναικολόγο Δρ.Αλέξανδρο Μπάντερ για την πολύτιμη συμβολή του στην περιγραφή των θεραπειών της ενότητας αυτής)

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Με την επέμβαση επιτυγχάνεται σημαντική μείωση της διαμέτρου του κόλπου και αύξηση του αισθήματος ευχαρίστησης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε, πώς η ηλικία, καθώς και η κατάσταση του δέρματός σας μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Θα συζητήσει μαζί σας λεπτομερώς τη διαδικασία, τους κινδύνους καθώς και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση και το κόστος. Πριν την επέμβαση είναι αναγκαίες οι εξετάσεις αίματος και ούρων καθώς και ένα τεστ εγκυμοσύνης.

 

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένες για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της επέμβασης και τα πλεονεκτήματά της.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Η ανάπλαση του κόλπου είναι μία λεπτή χειρουργική επέμβαση, που έχει στόχο τη μείωση της χαλάρωσης των ιστών της περιοχής, την σύσφιξη και κατά προέκταση τη μείωση της διαμέτρου του κολπικού καναλιού ώστε να αυξηθεί η ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

 

Παλαιότερα, η αντιμετώπιση της χαλάρωσης του κόλπου γινόταν είτε συντηρητικά, με ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών της περιοχής (ασκήσεις Kegel), είτε χειρουργικά με ένα επίπονο χειρουργείο, την λεγόμενη κολπορραφία, χωρίς όμως να δίνεται η δέουσα σημασία στο αισθητικό αποτέλεσμα στην περιοχή του κόλπου και του αιδοίου, τα οποία είναι σημαντικότητα για τη γυναίκα, τόσο από αισθητικής, όσο και από ψυχολογικής πλευράς.

 

Η σύγχρονη τάση πλέον στην ιατρική είναι η πραγματοποίηση επεμβάσεων με τον μικρότερο δυνατό χειρουργικό χρόνο και το μέγιστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν αναπτύχθηκαν νέες χειρουργικές τεχνικές και στον τομέα της χαλάρωσης του κόλπου, με σκοπό εκτός από την λειτουργική αποκατάσταση και την επίτευξη του μέγιστου αισθητικού αποτελέσματος.

 

Η επέμβαση αυτή καθαυτή είναι μια δύσκολη επέμβαση δεδομένου την πολυπλοκότητα της ανατομίας της συγκεκριμένης περιοχής. Έτσι απαιτείται βαθιά γνώση της ανατομίας του πυελικού εφόδους του γυναικείου σώματος αλλά και άριστη εκπαίδευση για την τέλεση της συγκεκριμένης επέμβασης. Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι οι περιττοί ιστοί στη περιοχή θα πρέπει να αφαιρεθούν με απόλυτη ακρίβεια ώστε να επιτευχθεί ο σωστός  βαθμός σύσφιξης.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από 1 έως 2 ώρες και γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία.

Που γίνεται η επέμβαση;

Ο χρόνος παραμονής στη κλινική είναι έως και μια μέρα δεδομένου ότι η γυναίκα μπορεί να εξέλθει από τη κλινική  λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Η χρήση κορυφαίας τεχνολογίας όπως το laser και το νυστέρι ραδιοκυμάτων καταστούν την επέμβαση ασφαλή σε μεγάλο βαθμό με σχεδόν ανύπαρκτο μετεγχειρητικό πόνο και προσφέρουν ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η νάρκωση που χρησιμοποιείται είναι η γενική ή επισκληρίδιος νάρκωση. Η εφαρμογή τοπικής νάρκωσης είναι επίσης εφικτή αλλά δεν συνίσταται εξαιτίας της δύσκολης ανατομίας της περιοχής του κολπικού καναλιού.

Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση;

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο πόνος είναι μηδαμινός κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περίοδο ο πόνος βέβαια είναι υπαρκτός αλλά απόλυτα ανεκτός και η λήψη αναλγητικών είναι απαραίτητη.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Σύσφιξη του κόλπου που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της σεξουαλικής ευχαρίστησης της γυναίκας αλλά και του συντρόφου της, και βέβαια κατά προέκταση την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης.

Τι γίνεται την περίοδο της ανάρρωσης;

Μετά την επέμβαση θα πρέπει κάποιο άλλο πρόσωπο να οδηγήσει για να μεταφέρει την ασθενή στο σπίτι της μια και η ίδια δε θα μπορεί να οδηγήσει. Θα αντιμετωπίζει δυσκολίες στο περπάτημα για τις πρώτες 3 ημέρες. Ο χρόνος που απαιτείται για τη πλήρη επούλωση ανέρχεται στις 6 εβδομάδες, έτσι μετά το πέρας αυτού του διαστήματος η σεξουαλική επαφή είναι πλέον επιτρεπτή αλλά και απαραίτητη.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επέμβασης;

Σύσφιξη του κολπικού καναλιού στο βαθμό προ της εγκυμοσύνης με αποτέλεσμα τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και την αύξηση του βαθμού αυτοπεποίθησης της γυναίκας.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι μόνιμο.

Ποια είναι η ιδανική υποψήφια για την επέμβαση;

Η επέμβαση αυτή ενδείκνυται για γυναίκες που είχαν πολλαπλούς φυσιολογικούς τοκετούς με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν κολπική χαλάρωση, επίσης αυτή η επέμβαση είναι ιδανική για τις γυναίκες που έχουν χαλάρωση που οφείλεται είτε σε κληρονομικούς λόγους είτε στο σύγχρονο τρόπο ζωής και έλλειψη γυμναστικής.  Η επέμβαση αυτή συμβάλλει στην αύξηση της σεξουαλικής ικανοποίησης και την ανάταση της ψυχολογίας της γυναίκας.

Κίνδυνοι και επιπλοκές:

Αλλεργία σε φάρμακα, διάσπαση τραύματος, μόλυνση τραύματος εάν παραμεληθεί, κνησμός σε 10 μέρες από την επέμβαση.

Πρέπει να:

  Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε (σε φαγητά ή φάρμακα)

  Επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε επίμονη αιμορραγία η κάποιου είδους μόλυνση στην περιοχή.

  Αποφύγετε το μπάνιο για 24 ώρες μετά την επέμβαση.

  Αποφύγετε τις σεξουαλικές επαφές για 4-6 εβδομάδες, ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης.

  Αποφύγετε τα στενά εσώρουχα (string ή κορδονάκια) για 1-2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

  Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων καθώς και τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σας.

  Προσπαθήστε να προγραμματίσετε την επέμβαση σε ημέρα άλλη από την περίοδο της εμμηνόρροιας.

  Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας

  Ενημερώστε το γιατρό σας αν καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπλοκές και σε αργή επούλωση.

  Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση.

  Αποφύγετε τη χρήση ταμπόν για 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

  Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από την επέμβαση.