Παρασκευή 29 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Lifestyle >> Το Ημιμόνιμο Τατουάζ Χέννας ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους
Το Ημιμόνιμο Τατουάζ Χέννας ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους
4/4/2013


henna_tattoo.jpgΟι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι επειδή αυτό το είδος τατουάζ είναι προσωρινό –διαρκεί από τρεις ημέρες έως μερικές εβδομάδες - δεν έχει μακροπρόθεσμους κινδύνους. Η Linda Katz, MD, MPH, διευθύντρια του FDA στον Τομέα Καλλυντικών, σημείωσε: "μόνο και μόνο επειδή ένα τατουάζ είναι προσωρινό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνο."

Σε αντίθεση με τα τυπικά τατουάζ, το Τατουάζ Χέννας εφαρμόζεται μόνο στην επιφάνεια του δέρματος,  συγκριτικά με το μόνιμο τατουάζ. Ωστόσο, οι καταναλωτές έχουν αναφέρει μακροπρόθεσμες δερματικές αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις αυτές μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά την εφαρμογή του τατουάζ ή λίγες εβδομάδες αργότερα.

Το πρόγραμμα του FDA, που ονομάζεται MedWatch, που αφορά την παρακολούθηση των συμβάντων από παρενέργειες που έχουν προκληθεί από την εφαρμογή ημιμόνιμου τατουάζ, έχει καταγράψει πολλές αναφορές από ανθρώπους που έκαναν ένα ημιμόνιμο τατουάζ και αντιμετώπισαν προβλήματα, όπως:
- Δερματικές φουσκάλες
- Ερυθρότητα
- Ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία
- Εκτεταμένες δερματικές βλάβες
- Μόνιμες ουλές

Σε μερικές περιπτώσεις έχει χρειαστεί επείγουσα ιατρική θεραπεία.


henna_tattoo2.jpgΤο Τατουάζ με Χέννα γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές. Η Χέννα προέρχεται από το άνθος του φυτού, η οποία μετατρέπεται σε μορφή πάστας και εφαρμόζεται για τη βαφή στο δέρμα, στα νύχια και στα μαλλιά. Ωστόσο, στις μέρες μας,  η "Μαύρη Χέννα" περιλαμβάνει και άλλες χημικές ουσίες για να κάνει την χρωστική δύναμη του τατουάζ πιο έντονη και μεγαλύτερης διάρκειας.

Επιπλέον, συχνά σε αυτού του είδους Μαύρη Χέννα περιέχεται μια ουσία που ονομάζεται π-φαινυλενοδιαμίνη (PDD). Αυτό το συστατικό είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δερματικές αντιδράσεις. Σήμερα, έχει οριστεί παράνομη η χρήση του συστατικού PDD στα καλλυντικά, αλλά δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε ποιος μπορεί να εμφανίσει ευαισθησία σε αυτό το συστατικό.

henna_tattoo3.jpgΗ Μαύρη Χέννα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και δεν υπάρχει ιδιαίτερα αυστηρός κανονισμός ελέγχου για την χρήση του στα ημιμόνιμα τατουάζ,  στα περισσότερα κράτη των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να μην υπάρχει κάποιος αξιόλογος έλεγχος της ποιότητας ή του κινδύνου που σχετίζεται με την εφαρμογή ημιμόνιμου τατουάζ με χέννα.

 

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Ελλάδος και άλλες αρχές άλλων χωρών, εξέδωσαν προειδοποιήσεις πριν από μερικά χρόνια σχετικά με τους κινδύνους του ημιμόνιμου τατουάζ μαύρης χέννας.

Μια υπόθεση αφορούσε ένα κοριτσάκι 5 ετών,  που έκανε ημιμόνιμο τατουάζ και δύο εβδομάδες μετά παρουσιάστηκε εξαιρετικά σοβαρή ερυθρότητα στο δέρμα του. Όπως μας ανέφερε ο πατέρας του παιδιού:

"Νομίζαμε πως θα ήταν κάτι το διασκεδαστικό και αβλαβές, αλλά κατέληξε να γίνει ένας εφιάλτης για μας. Ελπίζω πως με την διήγηση της προσωπικής μας εμπειρίας να ενημερωθούν οι πολίτες, και να βοηθήσω στο να μην συμβεί και σε άλλα ανυποψίαστα παιδιά και στους γονείς τους."

Η μητέρα του κοριτσιού πρόσθεσε:
«Στην αρχή ήμουν λίγο αναστατωμένη που αγόρασε ένα ημιμόνιμο τατουάζ χωρίς να με ενημερώσει. Αλλά όταν άρχισε να γίνεται κόκκινο, να έχει φαγούρα και αργότερα να εμφανίζονται ορώδης φουσκάλες, τρομοκρατήθηκα". Η μητέρα πρόσθεσε ότι ως νοσοκόμα, είναι συνηθισμένη στο να βλέπει κάθε είδους τραυματισμούς, "αλλά όταν είναι το παιδί σου, είναι αρκετά τρομακτικό."

Εάν αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε δερματικές αντιδράσεις μετά από την εφαρμογή ημιμόνιμου  τατουάζ θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας και να το αναφέρετε στις αρμόδιες υπηρεσίες προστασίας των καταναλωτών.

Πηγή: http://www.medicalnewstoday.com

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας