Παρασκευή 19 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Lifestyle >> Μαύρισμα ή νεανικότερο δέρμα;
Μαύρισμα ή νεανικότερο δέρμα;
7/3/2013


Πάνω από τα δύο τρίτα των ατόμων που καταφεύγουν σε τεχνητό μαύρισμα του δέρματος τους, παρατηρούν γήρανση της επιδερμίδα τους.

stock-photo-15209409-happy-solarium-client.jpgΑποτελέσματα έρευνας από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Cancer Research UK δείχνουν ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα (68%) των ανθρώπων που καταφεύγουν σε τεχνητό μαύρισμα, Solarium,  ανησυχούν πως η πρακτική αυτή προκάλεσε γήρανση του δέρματος τους.

Στην έρευνα, ρωτήθηκαν 2.500 ενήλικες στην Μεγάλη Βρετανία τον Ιανουάριο, και τα αποτελέσματα της έρευνα συμπίπτουν με τα σημεία της εκστρατείας R UV UGLY με σκοπό την ευαισθητοποίηση κατά του τεχνητού μαυρίσματος.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν, επίσης, ότι πάνω από τα δύο πέμπτα (43%) από τους χρήστες Solarium στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν προϊόντα αντιγήρανσης σε σύγκριση με μόνο το ένα πέμπτο (20%) των μη-χρηστών.

Πλέον, σχεδόν το ένα πέμπτο (19%) των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Solarium χρησιμοποιούν ήδη προϊόντα  αντιγήρανσης από τα 25α γενέθλια τους, ενώ μεταξύ των μη χρηστών το ποσοστό αυτό είναι μόλις 5%.

Σε δήλωσή της στον Τύπο, η Caroline Cerny,  Πρόεδρος στην εκστρατεία υγείας του Cancer Research UK, κατηγορεί την προώθηση μιας "εικόνας εμμονής», όπου όπως μας λέει, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Solarium επειδή νομίζουν ότι δείχνουν ωραιότεροι με ένα μαύρισμα.

Έρευνα που έγινε στη Γερμανία, και δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2012, επίσης διαπιστώθηκε ότι ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο τεχνητού μαυρίσματος ήταν επειδή νόμιζαν ότι φαινόταν πιο ελκυστικοί όταν έχουν μια πιο μαυρισμένη επιδερμίδα. Ένας άλλος λόγος ήταν επειδή το έβρισκαν χαλαρωτικό.

stock-photo-18273785-female-body.jpg"Αλλά στην πραγματικότητα κάνουν το δέρμα τους να φανεί χειρότερο», λέει η Cerny, "Το Solarium μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και ρυτίδες, καθώς και στην αύξηση μελάγχρωσης του δέρματος."

"Και αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύονται από το γεγονός ότι οι χρήστες Solarium ξοδεύουν περισσότερα για προϊόντα αντιγήρανσης από ό, τι εκείνοι που δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους τεχνικές μαυρίσματος. Ίσως πρόκειται για μια προσπάθεια διόρθωσης της ζημιάς"

Ο στόχος της εκστρατείας R UV UGLY είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αισθητή βλάβη που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία από τις λάμπες μαυρίσματος και τον ήλιο.

Επιπλέον της αύξησης της μελάγχρωσης του δέρματος και το γεγονός ότι κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται πως έχουν γεράσει πριν την ώρα τους, η υπερέκθεση στην ακτινοβολία UV καταστρέφει το DNA στα κύτταρα του δέρματος. Όσο περισσότερο βλάβη στο DNA συσσωρεύεται, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος.

Το μοντέλο Rosie Fortescue, από το Chelsea, μία από τις πολλές διασημότητες που υποστηρίζουν την φιλανθρωπική εκστρατεία,  λέει:

«Πολλές από τις φίλες μου χρησιμοποιούσαν το Solarium όταν ήταν νέες με την σκέψη ότι θα τις κάνει να φαίνονται πιο ελκυστικές, αλλά σύντομα συνειδητοποίησαν ότι απλά τις έκανε να φαίνονται μεγαλύτερες."

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης μερικούς από τα κύριους λόγους που οι άνθρωποι συνέχισαν να χρησιμοποιούν το Solarium, παρά το γεγονός των προειδοποιήσεων για τη ζημιά που προκαλεί.

  • Δύο πέμπτα (41%) των ανθρωπιών που χρησιμοποιούσαν το Solarium δήλωσαν ότι το επέλεξαν για να πάρουν μια βάση στο μαύρισμα πριν τις διακοπές, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) ισχυρίστηκε ότι το χρησιμοποιούν για να κάνουν τους εαυτούς τους "να φαίνονται πιο ελκυστικοί".
  • Λίγο πάνω από ένας στους δέκα (11%) είπαν ότι το χρησιμοποιούν για να κρατήσει το μαύρισμα τους κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ το 8% δήλωσαν ότι το δοκίμασαν επειδή οι φίλοι τους έκαναν, και το 7% δήλωσε ότι τους έκανε να αισθάνονται νεότεροι.

Η έρευνα ζήτησε επίσης στους χρήστες Solarium να υπολογίσουν περίπου πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί για το τεχνητό μαύρισμα και για προϊόντα αντιγήρανσης.  Το 8% δήλωσε ότι πληρώνουν πάνω από £ 30 το μήνα για το Solarium, και από εκείνους που χρησιμοποιούν επίσης και προϊόντα αντιγήρανσης, το 30% ξοδεύουν πάνω από £ 20 το μήνα επιπλέον για τα προϊόντα αυτά, σε σύγκριση με μόλις το 8% των μη χρηστών Solarium.

Οι ειδικοί τονίζουν πως μια συνεδρία τεχνητού μαυρίσματος το μήνα, όχι μόνο αυξάνει τη μελάγχρωση και τις ρυτίδες στο δέρμα, αλλά ακόμα πιο ανησυχητικό, είναι το γεγονός ότι αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει μελάνωμα, τη πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος,  σε περισσότερο από 50%.

Τstock-photo-12729670-woman-with-suntan-lotion-on-her-skin-at-the-beach.jpgα ποσοστά κακοήθους μελανώματος έχουν υπέρ τετραπλασιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Είναι πλέον η δεύτερη πιο κοινή μορφή καρκίνου σε νέους ηλικίας 15 έως 34.

Για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για την επίδραση του Solarium στο δέρμα, το Cancer Research UK και η εταιρία προϊόντων περιποίησης δέρματος Sk:n Clinics, περιοδεύουν σήμερα σε μεγάλα εμπορικά κέντρα του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να εξετάσει το δέρμα τους σε ειδικό περίπτερ που χρησιμοποιεί τον τελευταίο υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό ελέγχου της επιδερμίδας του προσώπου, για να δείξει τη βλάβη που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Η Cerny λέει:
"Κανείς δεν θέλει να φαίνεται μεγαλύτερος  πριν την ώρα του, και η χρήση του Solarium αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, έτσι ελπίζουμε ότι πραγματοποιώντας έναν έλεγχο μέσω της εκστρατείας R UV  UGLY θα βοηθήσει πραγματικά να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων σχετικά με τη χρήση Solarium."

Πηγή: Medical News Today

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας