Παρασκευή 29 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Επανορθωτική Χειρουργική >> Καρκίνος Δέρματος
Καρκίνος Δέρματος

Epanorthotiki_xeirourgiki.jpgΕίναι μία νόσος στην οποία καρκινικά (κακοήθη) κύτταρα ανευρίσκονται στις εξωτερικές στοιβάδες του δέρματος.

Το δέρμα προστατεύει το σώμα από τη ζέστη, την ακτινοβολία, τις μολύνσεις και τους τραυματισμούς. Είναι επίσης αποθήκη ύδατος, λίπους και βιταμίνης D. Έχει 2 κύριες στοιβάδες και αρκετά είδη κυττάρων. Η εξωτερική στοιβάδα λέγεται επιδερμίδα και περιέχει 3 ειδών κύτταρα: επίπεδα, λεπιδώδη κύτταρα στην επιφάνεια που λέγονται ακανθωτά κύτταρα, στρογγυλά κύτταρα που λέγονται κύτταρα βασικής στοιβάδας και τα μελανοκύτταρα που δίνουν το χρώμα στην επιδερμίδα. Η εσωτερική στοιβάδα λέγεται χόριο και είναι πιο παχιά, περιέχει δε αγγεία, νεύρα και ιδρωτοποιούς αδένες.

Οι συχνότεροι καρκίνοι του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα, οι οποίοι είναι κακοήθεις όγκοι του δέρματος που, όμως, εντοπίζονται μόνο σ’ αυτό και, συνήθως, δε γίνεται μετάστασή τους σε άλλα όργανα του οργανισμού και το μελάνωμα.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο συχνή κακοήθεια. Εμφανίζεται συνήθως σε εκτεθειμένες στο ήλιο περιοχές του δέρματος. Συχνά εμφανίζεται σαν ένα μικρό ογκίδιο που έχει λεία επιφάνεια με αγγεία που φαίνονται πάνω της. Άλλες φορές μοιάζει με ουλή και είναι σκληρό στην αφή. Τα βασικοκυτταρικά, επεκτείνονται στους γύρω ιστούς, αλλά σπανιότατα θα δώσουν μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

 Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα εμφανίζεται σε εκτεθειμένες στο ήλιο περιοχές του δέρματος και πιο συχνά στην άκρη της μύτης, στο μέτωπο, στο κάτω χείλος και στα χέρια. Μπορεί επίσης να εμφανισθεί σε περιοχές του δέρματος που είχαν καεί, είχαν εκτεθεί σε χημικές ουσίες ή είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολία. Εμφανίζεται σαν ένα ερυθρό σκληρό ογκίδιο, σαν μια λεπιδώδης βλάβη που μπορεί να αιμορραγεί ή να σκεπάζεται από εφελκίδα.

 Ο λιγότερο συχνός κακοήθης όγκος του δέρματος, και ίσως ο κακοηθέστερος του οργανισμού, είναι το μελάνωμα, το οποίο, μερικές φορές, έχει ήδη δημιουργήσει μεταστάσεις όταν γίνεται η διάγνωσή του στο δέρμα. Εμφανίζεται συχνότερα στο πρόσωπο, στο άνω και μέσο τμήμα της ράχης και στις κνήμες, σε μέρη, δηλαδή, που εκτίθενται στο ηλιακό φως. Επίσης λίγοι καρκίνοι του δέρματος οφείλονται σε υπερβολική έκθεση σε ακτίνες Χ ή σε χημικές ουσίες.

Όπως συμβαίνει και με όλες τις παθήσεις, όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί ο καρκίνος του δέρματος, τόσο πιο εύκολη είναι η θεραπεία. Πολλές φορές ο γιατρός θα χρειαστεί να πάρει ένα κομματάκι από τη βλάβη για να εξεταστεί στο μικροσκόπιο. Αυτό λέγεται βιοψία και μερικές φορές γίνεται και στο ιδιωτικό ιατρείο.

Οι περισσότεροι δερματικοί καρκίνοι είναι ιάσιμοι. Η διάγνωση (δηλ. η πιθανότητα ίασης) και η μέθοδος της θεραπείας εξαρτώνται από το είδος του καρκίνου, το χρόνο που έχει περάσει από την εμφάνισή του και από το βαθμό εξάπλωσής του.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ομάδες υψηλού κινδύνου:

Είναι πολύ πιθανότερο να παρουσιάσουν καρκίνο στο δέρμα άτομα τα οποία:

 Έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και ανοικτού χρώματος μάτια, ιδιαίτερα τα άτομα με κόκκινα ή καστανόξανθα μαλλιά και πράσινα, μπλε ή γκρι μάτια.

 Έχουν μεγάλο αριθμό φακίδων στο πρόσωπο και στο σώμα.

 Έχουν ιστορικό σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία.

 Έχουν πάνω από 50 σπίλους (ελιές) στο πρόσωπο και στο σώμα, με ποικίλο μέγεθος, μορφή ή χρώμα.

 Έχουν κληρονομικό ιστορικό μελανώματος

Συμπτώματα καρκίνου του δέρματος:

Τα πιο συνήθη συμπτώματα που απαιτούν μια ιατρική γνωμάτευση είναι:

 Η αλλαγή στο σχήμα, στο μέγεθος ή στο χρώμα μιας ελιάς.

 Η αιμορραγία μιας ελιάς.

 Η εμφάνιση οιδήματος ή αλλαγή στη μορφή μιας φακίδας.

 Η εμφάνιση νέου ύποπτου σπίλου διαφορετικού από τους άλλους.

Ο γιατρός θα εξετάσει τον ύποπτο σπίλο και θα καθορίσει την θεραπεία. Κάποιες φορές είναι απαραίτητη η βιοψία ώστε να εξετάσει αν πρόκειται για καλοήθη ή καρκινική βλάβη. Αν πρόκειται για καρκίνο δέρματος απαιτείται χειρουργική αφαίρεση σε υγιή όρια και πιθανή συμπληρωματική θεραπεία ανάλογα με το είδος καρκίνου. Όταν αφαιρείται μεγάλος σπίλος, απαιτείται συχνά και επανορθωτική χειρουργική για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Θεραπείες για τον καρκίνο του δέρματος:

Η χειρουργική αφαίρεση είναι ο συχνός τρόπος θεραπείας. Ο γιατρός μπορεί επίσης να διορθώσει τη βλάβη στο δέρμα χρησιμοποιώντας μια από τις ακόλουθες μεθόδους:

 Απόξεση και διαθερμοπηξία (αφαίρεση της βλάβης με ένα αιχμηρό εργαλείο και καυτηριασμός).

 Κρυοθεραπεία (ή κρυοχειρουργική). Με τη μέθοδο αυτή, παγώνει τον όγκο και τον καταστρέφει.

 Η θεραπεία με laser που χρησιμοποιεί μια στενή δέσμη φωτός για να απομακρύνει τα καρκινικά κύτταρα.

 Τα μοσχεύματα. Ανάλογα και με το μέγεθος της βλάβης, ο γιατρός μπορεί να πάρει δέρμα από ένα άλλο σημείο του σώματος και να το μεταμοσχεύσει στο σημείο από το οποίο αφαιρέθηκε ο όγκος. Το κομμάτι αυτό λέγεται δερματικό μόσχευμα.

 Η ακτινοθεραπεία που χρησιμοποιεί ακτίνες X για να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα και να συρρικνωθούν οι όγκοι.

 Η χημειοθεραπεία που είναι η χρησιμοποίηση φαρμάκων για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Ειδικότερα στους καρκίνους του δέρματος (μιλάμε πάντα για τα ακανθοκυτταρικά και τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα), η χημειοθεραπεία εφαρμόζεται με τη μορφή κρέμας (τοπική χημειοθεραπεία). Όταν η χημειοθεραπεία γίνεται με χάπια ή ενέσεις λέγεται συστηματική.

Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου, την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας.

Τρόποι πρόληψης του καρκίνου του δέρματος:

Είναι σημαντικό όλοι μας να γνωρίζουμε κάποιους τρόπους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και το δέρμα μας από επικίνδυνες μορφές δερματικών καρκινωμάτων. Πρέπει λοιπόν να:

 Αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο

 Χρησιμοποιούμε αντηλιακά προϊόντων με υψηλό δείκτη προστασίας (ανάλογα με τον τύπο δέρματος)

 Να φοράμε ανοιχτόχρωμα ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου το καλοκαίρι όταν είμαστε εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία.

 Να κάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αυτοεξέταση του σώματός μας. Αποτελεί το κύριο μέτρο πρόληψης του καρκίνου του δέρματος. Όλοι, αλλά κυρίως τα άτομα υψηλού κινδύνου, πρέπει να μάθουν να ελέγχουν όλο το σώμα (τριχωτό κεφαλής και πρόσωπο, λαιμός, στήθος, κοιλιά, πλάτη, μασχάλες, βραχίονες, αγκώνες, παλάμες, δάκτυλα, νύχια, γλουτοί, μηροί, γόνατα, κνήμες, πέλματα, γεννητικά όργανα) και να επισκέπτονται το γιατρό σε οποιαδήποτε αλλαγή στην εμφάνιση μιας ελιάς ή κατά την εμφάνιση κάποιας νέας ύποπτης ελιάς. Η αναγνώριση των ύποπτων σημείων μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη αντιμετώπιση και αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος.