Σάββατο 18 | 09 | 2021
MyLook.gr >> Επανορθωτική Χειρουργική >> Αποκατάσταση Μαστού
Αποκατάσταση Μαστού

Epanorthotiki_xeirourgiki.jpgΗ αποκατάσταση μαστού είναι η επέμβαση που πραγματοποιείται σε γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να προβούν σε μαστεκτομή (χειρουργική αφαίρεση ενός ή και των δύο μαστών) εξαιτίας της εμφάνισης καρκίνου στην περιοχή του στήθους. Επίσης ορισμένες φορές η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται και για τη διόρθωση ασυμμετριών μεταξύ των δύο μαστών.

Με τη χρήση διάφορων τεχνικών ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να δημιουργήσει ένα μαστό που θα μοιάζει πολύ σε σχήμα, μέγεθος και αίσθηση στο μαστό που έχει αφαιρεθεί. Υπάρχουν 2 επιλογές για μια ασθενή που αναγκάζεται να καταφύγει σε μαστεκτομή: Η άμεση αποκατάσταση του μαστού και η καθυστερημένη αποκατάσταση του μαστού. Στην πρώτη περίπτωση οι δύο επεμβάσεις (μαστεκτομή και αποκατάσταση) γίνονται συγχρόνως ενώ στη δεύτερη περίπτωση η ασθενής υποβάλλεται σε αποκατάσταση μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία γι’ αυτό και η απόφαση που θα πάρετε θα πρέπει να προέλθει μετά από συζήτηση με το γιατρό σας.

Πολλές γυναίκες νιώθουν ανασφάλεια τόσο για τις ανωμαλίες του μαστού τους όσο και για την αποκατάστασή του. Η αποκατάσταση του μαστού είναι μια επέμβαση που βοηθάει τις γυναίκες να νιώσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση, τονώνει τη θηλυκότητά τους και τις βοηθάει να συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους χωρίς να νιώθουν ότι υπολείπονται σε κάτι.


Άμεση αποκατάσταση μαστού


Κατά την άμεση αποκατάσταση του μαστού, ο γενικός χειρουργός που αφαιρεί τον προσβεβλημένο μαστό συνεργάζεται με έναν πλαστικό χειρουργό που δημιουργεί τον νέο μαστό. Η επιλογή αυτή έχει πολλά ψυχολογικά και αισθητικά πλεονεκτήματα. Πολλές ασθενείς ανακουφίζονται από τη στενοχώρια που τους κυριεύει λόγω της μαστεκτομής αν ξυπνώντας από την αναισθησία έχουν ήδη έναν νέο μαστό στη θέση του αφαιρουμένου. Επίσης με το μέθοδο αυτή συντηρείται ένα μεγάλο μέρος του δέρματος και μειώνονται τα σημάδια. Οι ουλές καλύπτονται ευκολότερα όταν αφαιρεθεί λιγότερο δέρμα κατά τη διάρκεια της μαστεκτομής. Τέλος η μετεγχειρητική περίοδος είναι μια κοινή για τις δύο επεμβάσεις.


Καθυστερημένη αποκατάσταση μαστού


Παρά τα σαφή πλεονεκτήματα της άμεσης αποκατάστασης του μαστού, αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλες τις ασθενείς. Σε ορισμένες περιπτώσει η ασθενής δεν επιθυμεί να υποβληθεί σε πρόσθετες διαδικασίες που θα την επιβαρύνουν σωματικά και ψυχολογικά με την επιλογή της μεθόδου αποκατάστασης του μαστού τη στιγμή που αντιμετωπίζει τη μάχη με τον καρκίνο. Εφόσον η επέμβαση της αποκατάστασης μπορεί να γίνει εβδομάδες ή ακόμα και χρόνια μετά την μαστεκτομή παρέχεται στην ασθενή η δυνατότητα να αποφασίσει με καθαρό μυαλό τη λύση που θεωρεί ότι τις ταιριάζει περισσότερο. Επίσης η επιλογή της αναβολής της αποκατάστασης προσφέρει στην ασθενή την δυνατότητα να υποβληθεί σε άλλες θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία ή η χρήση ακτινοβολίας πριν από την επέμβαση.

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε αποκατάσταση στήθους οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη επέμβαση. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Η αφαίρεση του μαστού μπορεί να προκαλέσει μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα στην ασθενή. Για τις ασθενείς που η μαστεκτομή οφειλόταν στην ύπαρξη κάποιας μορφής καρκίνου, η απουσία του μαστού μπορεί να είναι μια καθημερινή υπενθύμιση για την περιπέτεια της υγεία τους στην οποία υποβλήθηκαν κάποτε. Η αποκατάσταση του μαστού προσφέρει στην ασθενή μια εμφάνιση παρόμοια με αυτή που πάντα είχε ή όταν η επέμβαση γίνεται για λόγους ασυμμετρίας μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του σώματος προσφέροντας πιο συμμετρικές αναλογίες. Η επέμβαση αυτή βοηθάει τη γυναίκα στην ανάκτηση της αυτοπεποίθησής της και της θηλυκότητάς της και τη βοηθάει να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στην κοινωνική της συνύπαρξη και συναναστροφή.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη θεραπεία, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Ο γιατρός θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο της θεραπείας, τους κινδύνους και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία και το κόστος.

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με τη λήψη ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού και πιθανό να σας ζητήσει να κάνετε ορισμένες εξετάσεις για να διαπιστώσει το βαθμό της φυσικής σας κατάστασης για την επέμβαση(πχ. ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφίες στήθους, σπιρομέτρηση και εξετάσεις για ηπατίτιδα και HIV).

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένες για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της επέμβασης και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η αποκατάσταση μαστού;

Η επέμβαση γίνεται κυρίως με δύο τρόπους:

Ενθέματα στήθους: Χρησιμοποιούνται ενθέματα στήθους από σιλικόνη ή από φυσιολογικό ορό. Με την τεχνική αυτή ένας ειδικός υποδοχέας τοποθετείται χειρουργικά κάτω από τον θωρακικό μυ. Στη συνέχεια με μια ειδική βαλβίδα ενίεται μέσα στον υποδοχέα φυσιολογικός ορός για να τον γεμίσει όσο χρειάζεται για να εξαπλωθεί στην περιοχή. Ο υποδοχέας παραμένει στη θέση αυτή για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων ενίεται συμπληρωματική ποσότητα φυσιολογικού ορού κάθε εβδομάδα. Όταν το δέρμα έχει τεντωθεί επαρκώς ο υποδοχέας αυτός αντικαθίσταται από ένα μόνιμο ένθεμα με μια δεύτερη επέμβαση. Μια τρίτη επέμβαση ίσως χρειαστεί για να αποκατασταθούν η θηλή και η θηλαία αλός του μαστού συνήθως έναν μήνα μετά την τοποθέτηση του μόνιμου ενθέματος ώστε να δοθεί χρόνος στον νέο μαστό να σταθεροποιηθεί στη νέα του θέση. Μετά από περίπου 2 μήνες η θηλή και η θηλαία αλός χρωματίζονται με τη μέθοδο ιατρικού τατουάζ.

 Δερματικά μοσχεύματα: Με αυτή την τεχνική ο νέος μαστός δημιουργείται με τη χρήση μέρους του μυός, του δέρματος και λίπους που έχει ληφθεί από άλλο μέρος του σώματος. Απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο και μεγαλύτερο διάστημα αποθεραπείας από την προηγούμενη μέθοδο και αφήνει ουλές και σημάδια τόσο στην περιοχή του μαστού όσο και στην περιοχή από όπου έχουν ληφθεί ο μυς, το δέρμα και το λίπος που έχει χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο επειδή ο νέος μαστός έχει δημιουργηθεί από φυσικό ιστό είναι πιο φυσιολογικός στην όψη του και στην αίσθησή του και φυσικά “γερνάει” πιο φυσιολογικά – κάτι που πολλές ασθενείς το προτιμούν -. Επιπλέον η χρήση φυσικού ιστού εξαφανίζει τις επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν όταν ένα “ξένο σώμα” ,όπως το ένθεμα, βρίσκεται μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Επίσης η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι και η μόνη λύση σε περίπτωση που για διάφορους λόγους το σώμα δεν έχει την ελαστικότητα που απαιτείται για την τοποθέτηση ενός ενθέματος.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές για την αποκατάσταση του μαστού με τη χρήση δερματικών μοσχευμάτων. Βεβαιωθείτε ότι η συζήτηση με το γιατρό σας θα σας δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα των επιλογών που έχετε ώστε να καταλήξετε στην πιο ενδεδειγμένη λύση.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση συνήθως διαρκεί από 1 έως 2 ώρες όταν χρησιμοποιηθεί ένθεμα και 2 έως και 6 ώρες όταν η αποκατάσταση γίνει με δερματικά μοσχεύματα.

Που γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται στο νοσοκομείο. Η χρήση ενθεμάτων δεν απαιτεί την παραμονή της ασθενούς εκεί για περισσότερο από μερικές ώρες μετά την επέμβαση. Σε σπάνιες περιπτώσει και όταν η ασθενής χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθει μετά την αναισθησία ίσως μείνει στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Με τα δερματικά μοσχεύματα η εικόνα αλλάζει λίγο μια και απαιτείται η παραμονή της ασθενούς στο νοσοκομείο για 2 έως και 5 ημέρες.

Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση;

Η αποκατάσταση του μαστού γίνεται πάντα με ολική αναισθησία έτσι η ασθενής δεν αισθάνεται απολύτως τίποτα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση θα νιώθετε κούραση και πόνο για μία με δύο εβδομάδες. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει παυσίπονα για να αντιμετωπίσετε τον πόνο αν ξεπεράσει τα όρια του ανεκτού. Επίσης πρέπει να αναμένετε πρήξιμο της περιοχής που μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές εβδομάδες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αναγκαία η άντληση περιττών υγρών από την περιοχή με ειδικό ιατρικό σωληνάκι. Τα ράμματα που θα σας έχουν τοποθετηθεί είτε θα απορροφηθούν από το δέρμα είτε θα αφαιρεθούν 10 ημέρες μετά την επέμβαση.

Για τις πρώτες 24 έως 48 ώρες μετά την επέμβαση μπορείτε να βάζετε πάγο στην περιοχή για 15 λεπτά κάθε ώρα για να περιορίσετε τον πόνο και το πρήξιμο. Μπάνιο θα μπορείτε να κάνετε μετά από 24 ώρες στην περίπτωση που έχει τοποθετηθεί ένθεμα και μετά από 5 ημέρες αν έχει χρησιμοποιηθεί η μέθοδος των δερματικών μοσχευμάτων.

Τι γίνεται την περίοδο της ανάρρωσης;

Η περίοδος της ανάρρωσης διαφέρει ανάλογα με τη μέθοδο που έχει επιλεγεί αλλά συνήθως διαρκεί από 4 έως 6 εβδομάδες. Το χρονικό διάστημα είναι μεγαλύτερο όταν έχουν χρησιμοποιηθεί δερματικά μοσχεύματα. Πιθανότατα να μπορείτε να κάνετε ήπιες δραστηριότητες μετά το τέλος της πρώτης εβδομάδας όπως μικροί περίπατοι για να μειώσετε τον κίνδυνο δημιουργίας μικρών θρομβώσεων του αίματος στα πόδια. Πρέπει να αποφύγετε τη σεξουαλική δραστηριότητα, τα σπορ και να σηκώσετε βάρη για 3 με 6 εβδομάδες ανάλογα με την υπόδειξη του γιατρού σας.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επέμβασης;

Η επέμβαση αυτή βελτιώνει την εικόνα της ασθενούς και την κάνει πιο αποδεκτή πρώτα στα δικά της μάτια και μετά και στα μάτια όλων των άλλων. Οι ουλές δε θα εξαφανιστούν ποτέ ολοκληρωτικά αλλά με την πάροδο του χρόνου θα γίνονται όλο και πιο αχνές και θα φαίνονται λιγότερο. Φυσικά πρέπει πάντα να γνωρίζετε ότι ο νέος μαστός που θα δημιουργηθεί δε θα είναι απόλυτα ίδιος στο σχήμα και στην αίσθηση με το μαστό που αντικατέστησε. Ωστόσο αυτό το γεγονός δεν αποτελεί αποτρεπτικό λόγο για να προχωρήσετε στην αποκατάσταση μια και το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας αποζημιώσει.

Ποια είναι η ιδανική υποψήφια για την επέμβαση;

Σε γενικές γραμμές, η ιδανική υποψήφια για την επέμβαση:

 Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

 Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

 Επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνισή του στήθους της

 Είναι ενημερωμένη για το αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκά

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της επέμβασης. Καλό είναι και η ίδια η ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η επέμβαση της ταιριάζει ή όχι.

Κίνδυνοι και επιπλοκές:

Στην αποκατάσταση του στήθους έχουν παρατηρηθεί διάφορες επιπλοκές οι οποίες είναι συνήθεις μετά από κάθε επέμβαση. Η συνηθέστερη είναι η μείωση του όγκου του ενθέματος με την πάροδο του χρόνου. Επίσης μπορεί να παρατηρηθεί μια ασυνήθιστη σκληρότητα των ιστών γύρω από το ένθεμα και ίσως σε αυτή την περίπτωση χρειαστεί μια δεύτερη επέμβαση για τη χαλάρωσή τους. Επίσης μπορεί να προκύψει μόλυνση της περιοχής καθώς και προβλήματα στο ένθεμα (διαρροή φυσιολογικού ορού, σκληρότητα ή και ανάγκη αντικατάστασής του σε μερικές περιπτώσεις). Η χρήση των δερματικών μοσχευμάτων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής και ίσως χρειαστεί η αντικατάσταση του μοσχεύματος αν αυτό καταστραφεί. Φυσικά όπως σε κάθε επέμβαση είναι πιθανή η αιμορραγία μετά την επέμβαση που μπορεί να προκαλέσει κάποιο βαθμό οιδήματος και πόνου. Εάν συνεχίζεται η αιμορραγία, μπορεί να χρειασθεί άλλη επέμβαση για να ελεγχθεί και να αφαιρεθεί το συσσωρευμένο αίμα. Οι παραπάνω κίνδυνοι μειώνονται αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας πριν και μετά την επέμβαση. Επίσης σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αντίδραση της περιοχής για την οποία δε σας έχει προειδοποιήσει ο γιατρός σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε αμέσως σε αυτόν για να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

Πρέπει να:

 Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε (σε φαγητά ή φάρμακα)

 Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων καθώς και τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σας.

 Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας

 Ενημερώστε το γιατρό σας αν καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπλοκές και σε αργή επούλωση.

 Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση

 Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από την επέμβαση.