Σάββατο 18 | 09 | 2021
MyLook.gr >> Επανορθωτική Χειρουργική >> Λαγόχειλο - Λυκόστομα
Λαγόχειλο - Λυκόστομα

Epanorthotiki_xeirourgiki.jpgΤο λαγόχειλο εκδηλώνεται όταν οι ιστοί που σχηματίζουν τον ουρανίσκο και το άνω χείλος δεν ενώνονται σωστά. Όταν η οροφή της στοματικής κοιλότητας δεν έχει αναπτυχθεί ομαλά και παρουσιάζει ολικό ή μερικό σκίσιμο, η κατάσταση αυτή ονομάζεται λυκόστομα. Τα αγόρια είναι αυτά που συνήθως επηρεάζονται περισσότερο από τα 2 αυτά προβλήματα, ενώ για την αποκατάσταση της δυσμορφίας χρειάζεται η υποβολή του ασθενούς σε χειρουργική επέμβαση.

Αυτού του τύπου οι ανωμαλίες έχουν συχνότητα περίπου 1 ανά 800 γεννήσεις. Κυρίως οφείλονται σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης και μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι οι μητέρες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή είναι παχύσαρκες έχουν αυξημένες πιθανότητες κατά 30% να γεννήσουν παιδί με ένα τέτοιο πρόβλημα. Επίσης υπάρχει μια μικρή πιθανότητα κληρονομικότητας κατά την οποία αν ο ένας από τους γονείς παρουσιάζει λυκόστομα ή λαγόχειλο υπάρχει 2% πιθανότητα το ζευγάρι να αποκτήσει παιδί με το ίδιο πρόβλημα. Τέλος, αν δύο φυσιολογικοί γονείς γεννήσουν πάσχον παιδί, υπάρχει 4% πιθανότητα το επόμενο παιδί να παρουσιάζει το ίδιο πρόβλημα.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Λαγόχειλο:

Η ύπαρξη λαγόχειλου που δεν περιπλέκεται με ανωμαλία της άνω γνάθου προκαλεί μικρή λειτουργική ανωμαλία και αποτελεί πρόβλημα κυρίως αισθητικής φύσης. Τις περισσότερες φορές το πρόβλημα αυτό συνδυάζεται με δυσμορφία της μύτης, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα το ρουθούνι που βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το λαγόχειλο να έχει ανώμαλη θέση. Η επεμβάσεις για τη διόρθωση των δυο αυτών προβλημάτων πραγματοποιούνται ταυτόχρονα και σε ηλικία περίπου 3 μηνών, τότε που το βρέφος αποκτά βάρος που του επιτρέπει να υποβληθεί σε αναισθησία. Τις περισσότερες φορές ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί πριν και μετά το χειρουργείο.

Λυκόστομα:

Το λυκόστομα διορθώνεται πριν το παιδί ξεκινήσει να μιλάει. Η επέμβαση συνήθως γίνεται σε ηλικία 6 έως 12 μηνών. Το σκίσιμο κλείνεται με τη χρήση τοπικών ιστών, η στοματική κοιλότητα επιμηκύνεται όσο το δυνατόν περισσότερο και συρράπτεται στη φυσιολογική θέση. Το 90% των παιδιών αναπτύσσουν φυσιολογικά την ομιλία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται λογοθεραπεία ενώ σε μερικά θα απαιτηθεί μια δεύτερη επέμβαση που ονομάζεται φαρυγγοπλαστική, εάν η στοματική κοιλότητα δεν αναπτυχθεί επαρκώς ώστε να απομονωθεί από τη ρινική κοιλότητα. Παιδιά με λυκόστομα αναπτύσσουν πολλές φορές μέση ωτίτιδα, που μειώνει την ικανότητα ακοής τους και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της ικανότητας ομιλίας. Σε αυτή την περίπτωση πολύτιμη είναι η συνεισφορά ενός ειδικευμένου πλαστικού χειρουργού.

Προεγχειρητική διατροφή:

Ένα μεμονωμένο λαγόχειλο δεν εμποδίζει τη διαδικασία σίτισης. Όταν όμως υπάρχει λυκόστομα, το μωρό δεν είναι σε θέση να θηλάσει, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μπορεί να καταπιεί φυσιολογικά. Το γάλα μπορεί να δίνεται σε σταγόνες στο πίσω μέρος της γλώσσας του μωρού με τη βοήθεια μιας μακριάς πλαστικής θηλής και το μωρό να καταπίνει και να τρέφεται κανονικά. Επίσης μπορεί να ταϊστεί με κουτάλι ή με σταγονόμετρο. Στην περίπτωση που το βρέφος πάσχει από λυκόστομα η διατροφή του μπορεί να γίνει με τον κλασσικό τρόπο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

 
Που μπορώ να απευθυνθώ;

Απόστολος Μανδρέκας

Πλαστικός Χειρουργός

 
Ρωτήστε περισσότερα...