Τετάρτη 19 | 01 | 2022
MyLook.gr >> Στήθος >> Γυναικομαστία
Γυναικομαστία

gynaikomastia.jpgΗ γυναικομαστία, ή υπερβολική ανάπτυξη του μαστικού ιστού, εμφανίζεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από 40% με 60% των ανδρών. Η αιτία δεν είναι πάντοτε γνωστή (οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, σε κληρονομικότητα ή στη διατροφή), αλλά το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο μετά από χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων και αναβολικών ουσιών, από χρήση ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ, και από παχυσαρκία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία, κοινωνικές αναστολές και ατολμία σε νεαρά αγόρια και άνδρες που πάσχουν από αυτή.


Εάν αντιμετωπίζετε φαινόμενα γυναικομαστίας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ώστε να αποκλείσετε αρχικά την πιθανότητα να πάσχετε από πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως πρόβλημα στο συκώτι ή μια ενδοκρινή ασθένεια. Εάν είστε κατά τα άλλα υγιής, η μείωση του όγκου του στήθους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την εμφάνισή σας καθώς και την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας.


Με αυτή τη διαδικασία, συνηθίζεται να αφαιρείται λίπος και/ή αδενικός ιστός από τους μαστούς. Σε ακραίες περιπτώσεις, αφαιρείται και δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι πιο επίπεδο, πιο σφιχτό και ένας πιο ανδροπρεπής θώρακας.


Η γυναικομαστία χωρίζεται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος:


1ος Βαθμός: Μικροί και ορατά διογκωμένοι μαστοί χωρίς χαλάρωση του δέρματος

2ος Βαθμός: Μέτρια διογκωμένοι μαστοί με ή χωρίς χαλάρωση του δέρματος

3ος Βαθμός: Ιδιαίτερα διογκωμένοι μαστοί με μεγάλη χαλάρωση


Εάν σκέπτεστε να καταφύγετε στην επέμβαση αυτή, οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στη διαδικασία. Για μια πιο λεπτομερή πληροφόρηση ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να σας βοηθήσει, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Η διαδικασία μπορεί να βελτιώσει την εμφάνισή του στήθους και του θώρακά σας σε περίπτωση που αποτύχει να φέρει αποτελέσματα κάποια δίαιτα ή σωματική άσκηση. Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι σημαντικά και μόνιμα. Οι περισσότεροι άνδρες που προχώρησαν στην επέμβαση αυτή έμειναν πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επέμβαση, ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε και θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε. Θα συζητήσει μαζί σας λεπτομερώς τη διαδικασία, τους κινδύνους καθώς και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση και το κόστος.

Στη συνέχεια, ο γιατρός θα φωτογραφίσει το θώρακά σας για να έχει σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της εγχείρησης αλλά και μετέπειτα. Υπάρχει περίπτωση να σας ζητήσει να προβείτε και σε μαστογραφία.

Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της επέμβασης και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Η διαδικασία που θα επιλέξει ο γιατρός εξαρτάται από το βαθμό του προβλήματος. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την αφαίρεση του περισσού ιστού που βρίσκεται κάτω από το στήθος ή τη λιποαναρρόφηση του θωρακικού τοιχώματος. Και στις δύο περιπτώσεις, γίνεται μια μικρή ελλειπτική τομή στο κάτω μισό της περιοχής της θηλής.

Εάν ο ιστός του στήθους είναι παχύς εκ φύσεως, η λιποαναρρόφηση μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Για κάποιους άντρες, η λιποαναρρόφηση που γίνεται με υπερηχητικά κύματα αποτελεί την πιο αποδεκτή μέθοδο. Κατά τη διάρκεια της λιποαναρρόφησης, μια μικρή ράβδος αναρρόφησης εισάγεται στην τομή ώστε να αφαιρεθεί το λίπος και ο περιττός ιστός.

Σε μερικές περιπτώσεις, πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία ώστε να αφαιρεθεί συμπληρωματικά μεγαλύτερη ποσότητα ιστού. Σπάνια και εάν υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό παραπανίσιου δέρματος, θα πρέπει να αφαιρεθεί ώστε να μην καταλήξει σε ένα μεγάλο σημάδι.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η διαδικασία συνήθως διαρκεί από 1 έως 2 ώρες.

Θα πρέπει να μείνω στο νοσοκομείο;

Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία (όπως αυτή που χρησιμοποιείται από τους οδοντιάτρους) και η οποία συνοδεύεται από ένα ηρεμιστικό χάπι ώστε να αισθανθείτε υπνηλία. Θα είστε ξύπνιος αλλά χαλαρός και ήρεμος και, παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε μια κόπωση και ελαφριά δυσφορία, δε θα αισθάνεστε καθόλου πόνο. Κάποιοι γιατροί προτιμούν να χρησιμοποιούν γενική αναισθησία, οπότε και θα κοιμάστε κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Όσο περισσότερο αναμένουμε να διαρκέσει η διαδικασία τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να χρησιμοποιηθεί η γενική αναισθησία. Πιθανότατα θα σας επιτραπεί να επιστρέψετε στο σπίτι λίγες ώρες μετά την επέμβαση, ή ίσως κριθεί απαραίτητο να περάσετε τη νύχτα στο νοσοκομείο, έτσι ώστε να παρακολουθηθεί η κατάστασή σας από ιατρικό προσωπικό.

Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση;

Εφόσον εξαρτάται από το μέγεθος της εγχείρησης, ο πόνος μπορεί να είναι είτε ελάχιστος είτε μέτριος, και ίσως διαρκέσει από λίγες μέρες έως 2 εβδομάδες.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Συνήθως, μετά την επέμβαση, ο θώρακας είναι προσωρινά πρησμένος και μελανιασμένος. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε ένα μούδιασμα ή μια αίσθηση καψίματος. Πιθανότατα για αρκετές εβδομάδες μετά την επέμβαση, θα σας δώσουν να φορέσετε ένα ειδικό ένδυμα που θα αποτρέπει τις κινήσεις του θώρακά σας.

Εάν αισθάνεστε πολύ πόνο ή εξάντληση στην εγχειρισμένη περιοχή, ή εάν αισθάνεστε μυϊκό πόνο, ζαλάδα ή έχετε πυρετό, ναυτία ή τάση προς εμετό, πρέπει να καλέσετε αμέσως το γιατρό σας.

Τι γίνεται την περίοδο της ανάρρωσης;

Ελαφρές δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν ύστερα από κάποιες ημέρες, παρότι ο θώρακάς σας θα συνεχίσει να σας πονά. Οι περισσότεροι μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά (μόνιμα) μετά από 3 έως 7 ημέρες και να αρχίσουν πιο εντατικές δραστηριότητες μέσα σε 2 με 3 εβδομάδες. Πρέπει να αποφύγετε να εκθέσετε την εγχειρισμένη περιοχή στον ήλιο για τουλάχιστον 6 εβδομάδες ώστε να αποφύγετε τη δημιουργία μόνιμων ευρυαγγειών στο δέρμα σας.

Καθημερινές σωματικές δραστηριότητες και ασκήσεις (ειδικά το σήκωμα πραγμάτων, το τράβηγμα και το σπρώξιμο) θα πρέπει να αποφευχθούν για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Αυτό θα βοηθήσει στην επούλωση της περιοχής. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει για το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας που είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας. Ως ένα βαθμό το πρήξιμο και το μελάνιασμα πιθανότατα θα κρατήσει 3 με 6 εβδομάδες.

Ο χρόνος ανάρρωσης και οι ανάγκες για ξεκούραση ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Εάν σας απασχολεί αν ο κόσμος μάθει ότι πρόσφατα κάνατε εγχείρηση, ίσως μπορέσετε να ξαναρχίσετε ελαφρές δραστηριότητες συντομότερα.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επέμβασης;

Μετά την ανάρρωση, οι περισσότεροι άντρες είναι πολύ χαρούμενοι με τα αποτελέσματα μια και ο θώρακας έχει ανακτήσει την αρρενωπή του εμφάνιση.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Η βελτίωση από αυτή τη θεραπεία είναι μόνιμη, αλλά αν πάρετε βάρος ή χρησιμοποιήσετε ορισμένα φάρμακα μπορεί εμφανιστεί ξανά το πρόβλημα.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος την επέμβαση;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για την επέμβαση:

           Είναι αρκετά ώριμος ώστε να κατανοήσει τη διαδικασία

           Αισθάνεται ενόχληση και έχει κοινωνικές αναστολές λόγω του μεγάλου στήθους

           Γνωρίζει τη διαδικασία

           Έχει ελαστικότητα στο δέρμα

           Έχει καλή ψυχική και σωματική υγεία

           Επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνισή του και να αισθανθεί άνετα

           Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

           Έχει προσπαθήσει προηγουμένως να κάνει δίαιτα και γυμναστική

           Δεν καπνίζει ή μπορεί να σταματήσει το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας

           Δε χρησιμοποιεί ναρκωτικές ουσίες ή στεροειδή αναβολικά

           Δεν κάνει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της επέμβασης. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η επέμβαση του ταιριάζει.

Εναλλακτικές λύσεις για το πρόβλημα:

Οι έφηβοι είναι καλύτερο να περιμένουν να ενηλικιωθούν για να δουν εάν η κατάσταση βελτιωθεί από μόνη της. Για όλους τους υποψηφίους, εάν σταματήσουν το αλκοόλ και τα στεροειδή αναβολικά μπορεί να λυθεί το πρόβλημα χωρίς επέμβαση. Τέλος, οι υπέρβαροι άντρες μπορεί να δουν ότι χάνοντας βάρος θα μειωθεί και το μέγεθος του στήθους τους.

Κίνδυνοι και επιπλοκές:

Όλες οι επεμβάσεις κρύβουν πιθανούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων της αιμορραγίας, τις αντίδρασης στο αναισθητικό φάρμακο και της μόλυνσης. Στη συγκεκριμένη επέμβαση, οι σοβαρές επιπλοκές είναι σπάνιες. Ωστόσο, άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

           Τραυματισμούς και πτυχώσεις στο δέρμα

           Υπερβολικά σημάδια αν η τεχνική δεν είναι επιτυχημένη

           Ευρυαγγείες που αντιμετωπίζονται με laser

           Διαφορετική αίσθηση στην περιοχή

           Ανεπαρκής αφαίρεση μαστικού ιστού

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε (σε φαγητά ή φάρμακα)

Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων καθώς και τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σας

Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας

Ενημερώστε το γιατρό σας αν καπνίζετε. Το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπλοκές και σε αργή επούλωση

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση

Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από την επέμβαση