Τετάρτη 19 | 01 | 2022
MyLook.gr >> Σώμα >> Λιποαναρρόφηση Κοιλιάς
Λιποαναρρόφηση Κοιλιάς

lipoanarofisi_koilias.jpgΜια από τις πιο κοινές επεμβάσεις παγκοσμίως, η λιποαναρρόφηση είναι η τεχνική ανάπλασης του σώματος με τη μόνιμη απαλλαγή του από το περιττό λίπος που έχει συσσωρευτεί στην περιοχή της κοιλιάς. Η τάση του ανθρώπου να συσσωρεύει λίπος στην περιοχή αυτή είναι συνήθως κληρονομική και το πάχος αυτό είναι πολύ δύσκολο να φύγει με τη γυμναστική ή τη δίαιτα.


Πολλοί ασθενείς απογοητεύονται όταν διαπιστώνουν ότι με τη δίαιτα που κάνουν χάνουν μεν κιλά αλλά δεν καταφέρνουν να απαλλαγούν από το τοπικό πάχος στην κοιλία και την περιοχή γύρω από αυτήν. Οι αναλογίες του σώματος ίσως δεν είναι ισορροπημένες ή υπάρχει περιττό λίπος στην περιοχή της κοιλιάς το οποίο την κάνει να προεξέχει αντιαισθητικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις η λιποαναρρόφηση μπορεί να αφαιρέσει το λίπος και να προσφέρει μια πιο επίπεδη κοιλιά και ένα πιο ισορροπημένο σώμα.


Προτού προχωρήσετε στην επέμβαση πρέπει να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε μια σειρά ερωτήσεων:


Ποιο ήταν το μέγιστο σωματικό σας βάρος

Ποιο ήταν το ελάχιστο σωματικό σας βάρος από τότε που ενηλικιωθήκατε

Αν είστε γυναίκα, πόσο ήταν το βάρος σας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Πόσες φορές έχετε αδυνατίσει και ξαναπαχύνει

Πόσα κιλά ζυγίζετε τα τελευταία χρόνια

Πόσο σταθερό είναι το σωματικό σας βάρος τα τελευταία 5 χρόνια

Αν επηρεάζεται το βάρος σας από την ψυχική σας κατάσταση (άγχος, στρες κτλ)

Πόσο συχνά γυμνάζεστε

Πόσο συχνά τρώτε γλυκά, πίνετε αλκοόλ ή τρώτε πρόχειρο φαγητό

Δοκιμάσατε να κάνετε δίαιτα; Αν ναι, τι αποτελέσματα είχε;


Να θυμάστε ότι όσο πιο μεγάλη αλλαγή επιθυμείτε να έχετε στην εμφάνισή σας τόσο περισσότερο πρέπει να προσέχετε και τη δίαιτά σας και την άθλησή σας προκειμένου να διατηρήσετε τα αποτελέσματα της επέμβασης.


Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε λιποαναρρόφηση οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στην επέμβαση. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Μια ανασχηματισμένη και σφιχτή κοιλιά προσφέρει ψυχολογική ανάταση και μας δίνει ένα επιπλέον κίνητρο να ασχοληθούμε πιο ενεργά με τη γυμναστική για να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα της επέμβασης. Πολλοί μάλιστα γυμνάζονται και πιο ευχάριστα όταν έχουν απαλλαγεί από το περιττό λίπος και φυσικά βλέπουν τα ρούχα που τους αρέσουν να δείχνουν πολύ καλύτερα επάνω τους.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επέμβαση, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο, τους κινδύνους και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση και το κόστος.

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με μια εξέταση για το συνολικό σας βάρος, την τονικότητα των μυών και του δέρματός σας, την τοπική συγκέντρωση λίπους και τέλος θα καταγράψει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό. Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της επέμβασης και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η λιποαναρρόφηση;

Πριν την επέμβαση ο γιατρός θα σημειώσει με μαρκαδόρο τα ακριβή σημεία γύρω από την κοιλιά από όπου θα αφαιρεθεί το λίπος. Θα τοποθετήσει ενδοφλέβια στο χέρι σας ορό για να είναι σίγουρος ότι θα διατηρηθεί το επίπεδο των υγρών στο σώμα σας σε φυσιολογικά όρια.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο γιατρός κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα είτε στον αφαλό είτε στο κατώτατο μέρος της κοιλιάς. Στη συνέχεια εισχωρεί ένα πολύ λεπτό σωληνάριο στην περιοχή όπου έχει συγκεντρωθεί το λίπος. Το σωληνάριο αυτό χρησιμεύει στη διάσπαση του λίπους και στη σμίλευση της περιοχής. Το λίπος αφαιρείται με αναρρόφηση αφήνοντας απείραχτα το δέρμα, τους μύες, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διασπάσουν το συσσωρευμένο λίπος και να το υγροποιήσουν ώστε να κάνουν ευκολότερη την αφαίρεσή του, να μην προκαλέσουν καμία ζημιά στον περιβάλλοντα ιστό και να μειώσουν το πρήξιμο και τον πόνο μετά την επέμβαση. Τέτοιες μέθοδοι είναι ή τεχνική super-wet κατά την οποία ενίεται στην περιοχή φυσιολογικός ορός που περιέχει τοπικό αναισθητικό και αδρεναλίνη (για μείωση και της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης), η τεχνική UAL που διασπά το λίπος με ηχητικά κύματα και η τεχνική tumescent (υψηλής εξοίδησης) κατά την οποία ενίεται στην περιοχή με το περίσσιο λίπος μια μεγάλη δόση αναισθητικού υγρού. Το υγρό κάνει τα κομμάτια του λίπους πιο ογκώδη και σφιχτά διευκολύνοντας έτσι τη διέλευση του σωληναρίου μέσα στο δέρμα κατά την αναρρόφηση του λίπους.

Η τεχνική που θα ακολουθήσει ο γιατρός σας θα καθοριστεί από διάφορους παράγοντες όπως η ακριβής περιοχή που θα γίνει η επέμβαση, η ποσότητα του λίπους που θα αφαιρεθεί, η εμπειρία του γιατρού και τέλος η δική σας προτίμηση.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση συνήθως διαρκεί 1 με 2 ώρες ανάλογα με την πολυπλοκότητά της και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Που γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτική κλινική. Μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία με ελαφρά ή βαριά νάρκωση ή ολική αναισθησία. Όσο μεγαλύτερη χρονικά προβλέπεται να είναι η επέμβαση τόσο περισσότερη πιθανή είναι η ολική αναισθησία. Ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης μπορεί να χρειαστεί να μείνει ο ασθενής στο νοσοκομείο το πρώτο βράδυ ή να επιστρέψει στο σπίτι του μετά από κάποιες ώρες.

Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση;

Η επέμβαση είναι ελαφριάς μορφής, διαρκεί λίγη ώρα, ο πόνος είναι ελάχιστος και υπάρχει ένα ελαφρύ αίσθημα πίεσης. Αν επιλεχθεί η τοπική αναισθησία υπάρχει μια διαρκής ενόχληση αντίθετα με την ολική αναισθησία που ο ασθενής δεν αισθάνεται τίποτα.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Για μια με δυο ημέρες θα αισθάνεστε κούραση και εξάντληση. Οι κοιλιακοί σας μπορεί να πονάνε σαν να τους έχετε γυμνάσει εντατικά. Ο πόνος θα είναι πιο έντονος όταν θα σκύβετε και θα παραμείνει για μερικές ημέρες. Πιθανόν να παρατηρήσετε μελανιές και πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς. Αν χρειαστεί μπορείτε να ακολουθήσετε μια φαρμακευτική αγωγή για να μειώσετε τα συμπτώματα αυτά. Επίσης μπορεί ο γιατρός να σας χορηγήσει μια αντιβιοτική αλοιφή για να εμποδίσει πιθανή μόλυνση στην περιοχή που έγιναν οι τομές. Τα ράμματα θα αφαιρεθούν σε 7 με 10 ημέρες αν δεν απορροφηθούν από μόνα τους.

Θα φορέσετε ένα ελαστικό ένδυμα κάτω από τα ρούχα σας για περίπου 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση το οποίο θα περιέχει και έναν ειδικό αφρό για να μειωθεί το πρήξιμο και για να κρατήσει το νέο σχήμα του σώματός σας μέχρι να ανακτήσουν τη λειτουργία τους οι ιστοί. Είναι αναγκαίο να φορεθεί αυτό το ένδυμα μέχρι να σας δώσει ο γιατρός την άδεια να το βγάλετε γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα της επέμβασης δε θα είναι τα αναμενόμενα και υπάρχει και κίνδυνος υποτροπής της περιοχής.

Το μεγαλύτερο μέρος του πρηξίματος θα φύγει μέσα στις πρώτες 3 εβδομάδες. Θα μπορείτε να επιστέψετε στην εργασία σας μέσα σε μια εβδομάδα ή και λιγότερο. Να αποφύγετε τις έντονες κινήσεις και την έντονη σωματική καταπόνηση κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 εβδομάδων, θα επανέλθετε στις φυσιολογικές δραστηριότητές σας μετά από 4 με 6 εβδομάδες.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επέμβασης;

Θα δείτε τα πρώτα αποτελέσματα της επέμβασης μετά από 2-3 εβδομάδες και η νέα σας εικόνα θα ολοκληρωθεί μετά από 6 μήνες με έναν χρόνο. Όσο περισσότερο λίπος έχει αφαιρεθεί τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα επειδή το δέρμα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί σε μια μεγάλη μεταβολή του σχήματος του σώματός σας.

Οι περισσότεροι ασθενείς είναι πολύ ευχαριστημένοι με το νέο σχήμα της κοιλιάς τους. Παρά το ότι η επέμβαση δεν μπορεί να αλλάξει την ποιότητα του δέρματος ή τον μυϊκό τόνο και φυσικά δεν μπορεί να αντικαταστήσει την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση, η περιοχή της κοιλιάς είναι πολύ πιο αδύνατη από πριν και το αποτέλεσμα διατηρείται για αρκετό καιρό.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα της επέμβασης;

Το λίπος αφαιρείται μόνιμα από την περιοχή και έτσι τα αποτελέσματα (σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση) διαρκούν αρκετά χρόνια. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ωστόσο ότι η λιποαναρρόφηση δεν εγγυάται ότι δε θα ξαναπάρετε βάρος. Επίσης επειδή το λίπος έχει αφαιρεθεί από την περιοχή της κοιλιάς, αν το σωματικό βάρος αυξηθεί μπορεί να γίνει μια ανισομερής κατανομή του περιττού λίπους στις περιοχές με αποτέλεσμα ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα. Γι΄ αυτό λοιπόν μια σωστή διατροφή και η συστηματική σωματική άσκηση είναι αναγκαίες συνθήκες για να διατηρήσετε το αποτέλεσμα.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για την επέμβαση;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για την επέμβαση είναι το άτομο που:

           Έχει συσσωρευμένο λίπος που δεν μπορεί να φύγει με γυμναστική ή δίαιτα

           Δεν αυξομειώνει συχνά το σωματικό του βάρος

           Έχει σφιχτό και ελαστικό δέρμα

           Επιθυμεί την ανάπλαση της περιοχής και όχι την απώλεια βάρους

           Δεν έχει κάνει προηγούμενη επέμβαση στην περιοχή

           Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

           Δεν καπνίζει

           Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

           Επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνιση του προσώπου και του λαιμού του

           Είναι ενημερωμένο για το αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκά

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της επέμβασης. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η επέμβαση του ταιριάζει ή όχι.

Σημαντικό: Εφόσον η φυσιολογική γήρανση επηρεάζει τη σφρηγιλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, τα αποτελέσματα σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας δεν μπορούν να είναι τόσο εντυπωσιακά όσο σε πιο νέους ασθενείς.

Κίνδυνοι και περιορισμοί:

Η λιποαναρρόφηση στην κοιλιά είναι μια επέμβαση και υπόκειται και αυτή σε όλες τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν. Αιματώματα από τις τομές που μπορούν να οδηγήσουν σε πρήξιμο της περιοχής και τη συσσώρευση αίματος κάτω από το δέρμα είναι σχεδόν αναπόφευκτα για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση. Επίσης υπάρχει και μικρή πιθανότητα μόλυνσης του δέρματος στις περιοχές που έχουν γίνει οι τομές.

Η μέθοδος UAL μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα από την τριβή στο δέρμα ή στα εσωτερικά όργανα. Πιο σοβαρές επιπλοκές είναι πιθανό να συμβούν όταν υπάρχει συνδυασμός και των τριών παρακάτω περιπτώσεων:

           Αφαίρεση μεγάλης ποσότητας λίπους

           Ο συνδυασμός δυο ή περισσοτέρων επεμβάσεων συγχρόνως

           Η γενική αναισθησία

Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν αν ο πλαστικός χειρουργός είναι έμπειρος και ακολουθήσει σωστά όλους τους ιατρικούς κανόνες και φυσικά αν ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες του πριν και μετά την επέμβαση.

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε

Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων

Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση

Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από την επέμβαση