Τετάρτη 10 | 08 | 2022
MyLook.gr >> Σώμα >> Κοιλιοπλαστική
Κοιλιοπλαστική

koilioplastiki.jpgΠολλοί λόγοι προκαλούν το υπερβολικό τέντωμα της κοιλιάς (εγκυμοσύνη, υπερβολικό βάρος κτλ). Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ιστοί τις κοιλιάς «ξεχειλώνουν» και δεν είναι δυνατή η επαναφορά τους στην προηγούμενη κατάσταση ακόμα και μετά από εξαντλητικές δίαιτες ή συστηματική σωματική άσκηση. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο πολλοί καταφεύγουν στην κοιλιοπλαστική, στην επέμβαση που σφίγγει του υπερβολικά χαλαρούς κοιλιακούς μύες και προσδίδει πιο όμορφη και αρμονική εμφάνιση.

 

 

Αν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε κοιλιοπλαστική οι παρακάτω πληροφορίες θα σας προσφέρουν μια καλή εισαγωγή στην επέμβαση. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για τις προσωπικές σας ανάγκες, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικευμένο γιατρό.


Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Ποια είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Η κοιλιοπλαστική μπορεί να σας προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα σφίγγοντας τους κοιλιακούς σας καθώς και το υπερβολικά χαλαρό δέρμα της κοιλιάς. Το αποτέλεσμά της είναι πιο σφιχτοί κοιλιακοί και πιο λεπτή μέση. Ο βαθμός βελτίωσης εξαρτάται από την έκταση της επέμβασης και από το μυϊκό τόνο του ατόμου. Η μεγάλη πλειοψηφία όσων επιλέγουν την επέμβαση αυτή δηλώνει πολύ ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα.

Τι πρέπει να περιμένετε από την πρώτη συνάντηση με το γιατρό;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την επέμβαση, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τις αλλαγές που θέλετε να πραγματοποιήσετε. Θα σας εξηγήσει τις διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις που έχετε, τη μέθοδο, τους κινδύνους και τους περιορισμούς. Επίσης θα σας αναφέρει το είδος της αναισθησίας που θα χρειαστεί, το μέρος που θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση και το κόστος.

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με μια εξέταση για το συνολικό σας βάρος, την τονικότητα των μυών και του δέρματός σας, την τοπική συγκέντρωση λίπους και τέλος θα καταγράψει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό. Φροντίστε να ρωτήσετε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικό και ζητήστε να δείτε φωτογραφίες από προηγούμενες παρόμοιες επεμβάσεις άλλων ασθενών. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλήξετε με βεβαιότητα στην τελική σας απόφαση είναι να είστε ενημερωμένοι για τις επιλογές που έχετε, τους κινδύνους της επέμβασης και τα πλεονεκτήματα της.

Πως γίνεται η κοιλιοπλαστική;

Υπάρχουν διάφορες τεχνικής κοιλιοπλαστικής. Η πιο συνηθισμένη πραγματοποιείται με τη χρήση γενικής αναισθησίας. Κατά τη διάρκεια της γενικής κοιλιοπλαστικής γίνεται μια τομή στο κάτω μέρος των κοιλιακών, επάνω από την ηβική περιοχή. Μια άλλη τομή γίνεται γύρω από τον αφαλό για να ελευθερωθεί το δέρμα που βρίσκεται γύρω του και το δέρμα όλης της περιοχής ξεχωρίζεται από το κοιλιακό τοίχος. Στη συνέχεια ο χειρουργός τραβάει τους χαλαρωμένους μύες από την αριστερή και τη δεξιά πλευρά και τους ράβει μαζί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σφίξει τους μύες και να δημιουργήσει ένα δυνατό κοιλιακό μυ ενώ παράλληλα λεπταίνει και η μέση. Το περιττό δέρμα αφαιρείται και δημιουργείται μια νέα θέση για τον αφαλό. Οι τομές κλείνονται με ράμματα και τοποθετείται στην περιοχή επίδεσμος.

Αν το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο κάτω από τον αφαλό μπορείτε να αποφύγετε μια τόσο πολύπλοκη επέμβαση και να προτιμήσετε τη μερική κοιλιοπλαστική που διαρκεί πολύ λιγότερο και γίνεται με τοπική αναισθησία. Επίσης για καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να γίνει η επέμβαση αυτή σε συνδυασμό με λιποαναρρόφηση. Αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσετε μαζί με το γιατρό σας ανάλογα με τα ατομικά σας χαρακτηριστικά.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση συνήθως διαρκεί 2 με 5 ώρες ανάλογα με την πολυπλοκότητά της και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η μερική κοιλιοπλαστική διαρκεί περίπου 1 έως 2 ώρες.

Που γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτική κλινική. Μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία με ελαφρά ή βαριά νάρκωση ή ολική αναισθησία. Όσο μεγαλύτερη χρονικά προβλέπεται να είναι η επέμβαση τόσο περισσότερη πιθανή είναι η ολική αναισθησία. Ανάλογα με την βαρύτητα της επέμβασης μπορεί να χρειαστεί να μείνει ο ασθενής στο νοσοκομείο το πρώτο βράδυ ή να επιστρέψει στο σπίτι του μετά από κάποιες ώρες.

Πόσο επώδυνη είναι η επέμβαση;

Τις πρώτες ημέρες πιθανότατα οι κοιλιακοί σας να είναι πρησμένοι και να νιώθετε πόνο και ενόχληση στην περιοχή. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν με παυσίπονα. Ανάλογα με την έκταση της επέμβασης μπορεί να επιστρέψετε στο σπίτι σας το ίδιο βράδυ ή να χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για 1-2 ημέρες.

Τι πρέπει να περιμένω μετά την επέμβαση;

Είναι απαραίτητη η ξεκούραση στο κρεβάτι για τις πρώτες 2 με 3 ημέρες. Όσο μένετε στο κρεβάτι το πόδια σας πρέπει να είναι λυγισμένα και προς την κοιλιά για να μην τεντώνονται οι κοιλιακοί μύες. Θα φορέσετε έναν σφιχτό επίδεσμο στην περιοχή των κοιλιακών για να κρατάνε την περιοχή σταθερή.

Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει να κάνετε μπάνιο και να αλλάζετε τα ρούχα σας. Αν και σίγουρα θα δυσκολεύεστε στην αρχή, πρέπει να προσπαθήσετε από την πρώτη ημέρα να σταθείτε όρθιοι και να περπατάτε για μερικά λεπτά. Τα επιφανειακά ράμματα θα αφαιρεθούν μετά από 5 με 7 ημέρες ενώ τα βαθύτερα ράμματα θα βγουν μετά από 2 με 3 εβδομάδες.

Τι γίνεται την περίοδο της ανάρρωσης;

Ίσως χρειαστούν να περάσουν μερικές εβδομάδες προτού αναρρώσετε πλήρως. Τα άτομα με καλή φυσική κατάσταση επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες συντομότερα. Έτσι το διάστημα αποχής από την εργασία σας ποικίλει και μπορεί να είναι από 2 εβδομάδες μέχρι και ένας μήνας. Μετά την τρίτη ημέρα θα μπορείτε να ξεκινήσετε τη σωματική άσκηση με κάποιες ήπιες δραστηριότητες που δεν προκαλούν μεγάλη σωματική καταπόνηση. Στη φάση αυτή ο επίδεσμος μπορεί να αντικατασταθεί από ένα ειδικό ελαστικό ένδυμα που κρατάει σταθερή την περιοχή.

Ακόμα και αν δεν έχετε γυμναστεί ποτέ στο παρελθόν πρέπει να ξεκινήσετε ένα ελαφρύ πρόγραμμα γυμναστικής για να μειώσετε το πρήξιμο της περιοχής, να μειώσετε τις πιθανότητες θρόμβωσης του αίματος και να βελτιώσετε τον μυϊκό τόνο. Ωστόσο η έντονη σωματική άσκηση πρέπει να αποφευχθεί για τουλάχιστον 15 ημέρες και μέχρι ο γιατρός σας να σας διαβεβαιώσει ότι επιτρέπεται πλέον η έντονη σωματική καταπόνηση.

Μπορεί η κατάσταση των ουλών σας να χειροτερέψει τους πρώτους μήνες αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να λειανθούν τελείως και να γίνουν δυσδιάκριτες. Αν και δε θα χαθούν τελείως, οι ουλές είναι σε τέτοιο σημείο που καλύπτονται πλήρως από τα ρούχα, ακόμα και από τα περισσότερα μαγιό.

Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της επέμβασης;

Όσο διατηρείτε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα, προσέχετε τη διατροφή σας και γυμνάζεστε τακτικά, τα αποτελέσματα της επέμβασης αυτής διατηρούνται για αρκετά χρόνια και είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Συχνά αποτελούν και ένα επιπλέον κίνητρο για κάποιον να ξεκινήσει πιο συστηματικά τη γυμναστική καθώς βλέπει και του αρέσει η μεγάλη αλλαγή που έχει γίνει στο σώμα του.

Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος για την επέμβαση;

Σε γενικές γραμμές, ο ιδανικός υποψήφιος για την επέμβαση είναι το άτομο που:

Έχει ενηλικιωθεί

Δεν είναι έγκυος ή δεν σκοπεύει να μείνει έγκυος (για γυναίκες)

Δεν αυξομειώνει συχνά το σωματικό του βάρος

Έχει σφιχτό και ελαστικό δέρμα

Επιθυμεί την ανάπλαση της περιοχής και όχι την απώλεια βάρους

Δεν έχει κάνει προηγούμενη επέμβαση στην περιοχή

Είναι σε καλή ψυχική και σωματική υγεία

Δεν καπνίζει

Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

Είναι ενημερωμένο για το αποτέλεσμα που πρέπει να προσδοκά

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι ένα μικρό μέρος μόνο από κριτήρια που ο γιατρός σας θα λάβει υπόψη προκειμένου να αποφασίσετε μαζί για την πραγματοποίηση ή όχι της επέμβασης. Καλό είναι και ο ίδιος ο ασθενής να ζητάει τη γνώμη του γιατρού για το κατά πόσο η επέμβαση του ταιριάζει ή όχι.


Σημαντικό: Εφόσον η φυσιολογική γήρανση επηρεάζει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, τα αποτελέσματα σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας δεν μπορούν να είναι τόσο εντυπωσιακά όσο σε πιο νέους ασθενείς.

Κίνδυνοι και περιορισμοί:

Όλες οι επεμβάσεις εμπεριέχουν πιθανότητες για κάποιες επιπλοκές όπως η αιμορραγία, η αντίδραση στην αναισθησία και η μόλυνση. Οι ουλές που έχουν δημιουργηθεί γίνονται πιο ήπιες και πιο δυσδιάκριτες με την πάροδο του χρόνου. Το κάπνισμα ίσως επιμηκύνει την περίοδο ανάρρωσης και δυσκολέψει την επούλωση των ουλών. Όλα τα παραπάνω μπορούν να αποφευχθούν αν ακολουθηθούν πιστά οι οδηγίες του γιατρού σας πριν και μετά την επέμβαση.

Πρέπει να:

Αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές αλλεργίες που έχετε

Αναφέρετε στο γιατρό σας οποιαδήποτε λήψη φαρμάκων

Ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που αφορούν τη διατροφή, το ποτό, το κάπνισμα και τη λήψη βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας

Αποφύγετε τη λήψη ασπιρίνης για 2 εβδομάδες πριν την επέμβαση

Φροντίσετε τη μεταφορά σας στο σπίτι μετά από την επέμβαση.