Τετάρτη 24 | 04 | 2024
Νεανικό βλέμμα
27/3/2010


vlefaroplastiki.jpgΗ συνεργάτης του mylook.gr, Πλαστικός Χειρουργός Χριστίνα Τάκη, μας περιγράφει τις νέες τεχνικές για τη βλεφαροπλαστική. Τι ισχύει και τι όχι για την πλαστική των βλεφάρων, ποιους αφορά, τι βελτιώνεται στο πρόσωπο και κυρίως ποιες πρέπει να είναι οι προσδοκίες του κάθε ασθενούς;

-Τι ακριβώς είναι η βλεφαροπλαστική;

Είναι η επέμβαση της πλαστικής των βλεφάρων  όπου αφαιρείται η περίσσεια δέρματος καθώς και λίπους από το άνω και κάτω βλέφαρο ενώ ταυτόχρονα ανορθώνονται οι ιστοί της γύρω περιοχής του κάτω βλεφάρου  και επανατοποθετείται το λίπος εκεί  όπου έχουμε βαθουλώματα-αύλακες.

-Δηλαδή μπορούμε να διορθώσουμε  και τους όγκους της παρειάς;

Βεβαίως. Με τις καινούργιες τεχνικές στόχος μας είναι να δώσουμε στο πρόσωπο μία νεανικότερη όψη που επιτυγχάνεται βελτιώνοντας τους όγκους του μέσου τριτημορίου του προσώπου.

-Σε ποιούς απευθύνεται  και πότε είναι η κατάλληλη ηλικία;

Σε άνδρες και γυναίκες συνήθως από την ηλικία των 35 ετών και άνω ανάλογα πάντα με την κληρονομικότητα,  τον τρόπο ζωής αλλά και την ανατομία.
Μπορεί δηλαδή κάποιος για λόγους κληρονομικότητας να έχει περίσσεια λίπους δηλαδή τις λεγόμενες σακούλες κάτω από τα μάτια και να επωφεληθεί νωρίτερα από μια βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου.

-Μπορεί κάποιος να κάνει μεμονωμένα το χειρουργείο των κάτω βλεφάρων δίχως να πειράξει το άνω βλέφαρο;

Ασφαλώς. Πρόκειται για δύο ανεξάρτητα χειρουργεία. Συνήθως γίνονται μαζί διότι οι αλλοιώσεις των βλεφάρων με την πάροδο του χρόνου είναι ταυτόχρονες.

- Πως επιδρά ο χρόνος  και τι ακριβώς συμβαίνει;

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει κανείς πως επιδρά ο χρόνος στα βλέφαρα αλλά και γενικότερα στην γύρω περιοχή από τα βλέφαρα.

Με τον χρόνο όλο το πρόσωπο υπόκειται στον νόμο της βαρύτητας με αποτέλεσμα  να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου, οι όγκοι να χάνονται ή να μεταναστεύουν και το πρόσωπο να δείχνει βαρύ. Αυτό συμβαίνει διότι το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, σταματά να παράγει κολλαγόνο, μειώνεται το υαλουρονικό , οι σύνδεσμοι του δέρματος χαλαρώνουν  και γενικότερα ατροφούν οι όγκοι.

Τα βλέφαρα χαρακτηρίζονται περισσότερο από το λεπτό δέρμα  που τα περιβάλλει το οποίο έχει μεγάλη ελαστικότητα η οποία με τον χρόνο μετατρέπεται εύκολα σε περίσσεια. Επιπλέον λόγω των συνεχών κινήσεων , η φθορά είναι πιο γρήγορη στην περιοχή των βλεφάρων απ' ότι στο υπόλοιπο πρόσωπο.

Συγκεκριμένα , έχουμε στο άνω βλέφαρο χαλάρωση-περίσεια δέρματος , το φρύδι κατεβαίνει ( πτώση φρυδιού ) και η απόσταση μεταξύ φρυδιού και βλεφαρίδων  μικραίνει. Ταυτόχρονα κρύβεται η άνω βλεφαρική σχισμή ενώ το λίπος παύει να συγκρατείται  με αποτέλεσμα να προβάλλει προς τα έξω. Το βλέφαρο βαραίνει.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το κάτω βλέφαρο. Χαλαρώνει ο τόνος και η συγκράτηση των ιστών οπότε διακρίνεται πιο έντονα το όριο του κάτω βλεφάρου και της παρειάς. Παράλληλα έχουμε την tear trough deformity δηλαδή την αύλακα που σχηματίζεται λίγο πιο κάτω από την έσω γωνία του ματιού και την αποκαλούμε έτσι γιατί εκεί συνηθίζεται να συλλέγονται τα δάκρυα κατόπιν παρουσίας αυτής. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε τη συσσώρευση οιδήματος ή δέρματος  χαμηλά προς την έξω γωνία του βλεφάρου ( αυτό που ονομάζουμε malar bag ). Το λίπος του κάτω βλεφάρου παύει να συγκρατείται και «πέφτει» προς τα έξω και προς τα κάτω.  Κάτι ανάλογο συμβαίνει με το λίπος της παρειάς και έχουμε επίταση της ρινοπαρειακής αύλακας. Έτσι όλο το πρόσωπο δείχνει γερασμένο.


"Θα πρέπει δηλαδή ο πλαστικός χειρουργός με την ανάλογη εμπειρία να δει γενικότερα και συνολικά το πρόσωπο για να μπορέσει να δώσει μέσω της τομής της βλεφαροπλαστικής ένα νεανικό βλέμμα αλλά και πρόσωπο. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι υπάρχει  άμεση σύνδεση της χαλάρωσης του κάτω βλεφάρου με την παρειά οπότε και η βελτίωση του τόνου του βλεφάρου αλλά και των όγκων  με τους κατάλληλους χειρισμούς συνεπάγεται και πιο νεανικό πρόσωπο."


-Ποιά είναι η διαδικασία του χειρουργείου και τι εξετάσεις θα πρέπει να κάνει κανείς πριν το χειρουργείο;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Πρόκειται για one day  χειρουργείο δηλαδή η/ο ενδιαφερόμενη/ος έρχεται στην κλινική την ίδια μέρα του χειρουργείου. Ανάλογα εάν θα προχωρήσουμε σε άνω βλεφαροπλαστική και μόνο η επέμβαση γίνεται μόνο με τοπική και δεν πονάει καθόλου. Εάν θα κάνουμε και κάτω βλεφαροπλαστική τότε θα προτιμήσουμε τοπική σε συνδυασμό με πολύ ελαφριά μέθη.

Μετά το χειρουργείο παραμένουμε στον χώρο της κλινικής για ένα τετράωρο το πολύ και στην συνέχεια επιστρέφουμε σπίτι με οδηγίες για το τι θα πρέπει να προσέχουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι εξετάσεις που πρέπει να έχει κανείς πριν το χειρουργείο είναι ο έλεγχος της οπτικής οξύτητας και το τεστ δακρύων (Schirmer test), που πολλές φορές είναι τυπικό γι' αυτό και ορισμένοι χειρουργοί δεν τα ζητάνε πριν το χειρουργείο.

-Πότε μπορεί κανείς να επιστρέψει στην δουλειά του αλλά και στις καθημερινές ασχολίες του;

Μια εβδομάδα αποθεραπείας είναι συνήθως αρκετή. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχουν αφαιρεθεί και τα ράμματα, θα έχουν υποχωρήσει τα οιδήματα και οι μελανιές που τυχόν να υπάρχουν. Με την σωστή αντηλιακή φροντίδα αλλά και την χρήση  των γυαλιών ηλίου  μπορεί κάποιος να κυκλοφορήσει άνετα έξω δίχως περιορισμούς.

-Πότε θα μπορεί κανείς να φορέσει ξανά τους φακούς επαφής  εάν φοράει;

Δεν υπάρχει απόλυτη αντένδειξη για τους φακούς αλλά και πάλι αυτό εξαρτάται από την  ευαισθησία του καθενός. Καλό θα ήταν πάντως να αποφεύγεται η χρήση τους για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 3 εβδομάδων.

-Η βλεφαροπλαστική είναι επικίνδυνη επέμβαση;

Πρόκειται για απλή επέμβαση δίχως ιδιαίτερη αποθεραπεία που αφορά  άνδρες και γυναίκες και που τα αποτελέσματά της βελτιώνουν αισθητά το βλέμμα και γενικότερα το πρόσωπο. Η διάρκεια των αποτελεσμάτων είναι περίπου 10 έτη αλλά και πάλι εξατομικεύεται σύμφωνα πάντα με τον τρόπο ζωής.


Χριστίνα Τάκη
Πλαστικός Χειρουργός
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
Που μπορώ να απευθυνθώ;

Χριστίνα Τάκη

Πλαστικός Χειρουργός

 
Σχετικές Θεραπείες
 
Ρωτήστε περισσότερα...