Παρασκευή 29 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Υαλουρονικό Οξύ και Δέρμα >> Υαλουρονικό οξύ και συνδυασμός με μπότοξ
Υαλουρονικό οξύ και συνδυασμός με μπότοξ
28/11/2009


fillers_inside.jpgΠολλά ακούγονται τελευταία για το υαλουρονικό οξύ και τις χρήσεις του. Ενέσιμη θεραπεία, περιέχεται και σε πολλές κρέμες (σύμφωνα με τις εταιρίες που τις παράγουν και τις προωθούν) και πολλοί μιλάνε για τη νέα μόδα που κερδίζει νέους και νέες οπαδούς καθημερινά. Μέσα σε όλο αυτό τον κυκεώνα πληροφόρησης από πολλούς, αρμόδιους και μη, για να μιλήσουν για το συγκεκριμένο θέμα, το mylook.gr μίλησε με τους πλέον αρμόδιους για να εκφέρουν άποψη: Τους ίδιους τους γιατρούς που το εφαρμόζουν.

Η Κα Κορίνα Πέτκου, Δερματολόγος, έχοντας αντιμετωπίσει πολλά πρόσωπα με διαφορετικές ανάγκες το καθένα, μας εξήγησε για τη χρήση του υαλουρονικού οξέως και το συνδυασμό του με το μπότοξ:

«Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται ευρέως μια νέα κατηγορία δερματικών εμφυτευμάτων με βάση το Υαλουρονικό Οξύ (ΗΑ) – μια ουσία η οποία ούτως η άλλως υπάρχει στο σώμα μας. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο «γεμίζει» τις ρυτίδες αλλά επίσης αντικαθιστά κάτι που το δέρμα μας έχει χάσει με την πάροδο του χρόνου.

Ανάμεσα στα πολλά και διαφορετικά προϊόντα υαλουρονικού οξέως θα έλεγα ότι ξεχωρίζει το Juvederm ULTRA, που περιέχει λιδοκαΐνη (τοπικό αναισθητικό) που μειώνει τον πόνο και κάνει την όλη διαδικασία έγχυσης μια πιο ευχάριστη εμπειρία από ότι στο παρελθόν».


Στην οικογένεια των εμφυτευμάτων Juvederm ULTRA ανήκει και το VOLUMA το οποίο αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα ενέσιμα εμφυτεύματα και στο υαλουρονικό οξύ. Η τεχνολογία του VOLUMA επιτρέπει τη δημιουργία ενός πλέγματος κατά 50% πιο πυκνού από τα κοινά εμφυτεύματα με αποτέλεσμα το VOLUMA να μπορεί, σύμφωνα με την Allergan, να:

•    Επαναφέρει τον όγκο στα ζυγωματικά και στα μάγουλα για να προσδώσει στο πρόσωπο μια πιο νεανική μορφή
•    Προσφέρει ένα πολύ αποτελεσματικό remodeling του προσώπου ανασηκώνοντας τις γωνίες του
•    Εγγυηθεί ένα άμεσο και μεγάλης διάρκειας αποτέλεσμα
•    Αποτελέσει μια πολύ αποτελεσματική συμπληρωματική μέθοδο για ένα πετυχημένο face-lift

«To VOLUMA προορίζεται για ασθενείς με ελαφρά απώλεια όγκου του προσώπου και με δέρμα που δεν έχει χάσει την ελαστικότητά του. Επίσης ενδείκνυται για ένα λεπτό πρόσωπο που θέλει να αυξήσει τον όγκο του ή που έχει μια ελαφρά λιποδυστροφία στην περιοχή των ζυγωματικών».

Συνδυασμός μπότοξ με υαλουρονικό οξύ

Είναι λοιπόν τελικά το υαλουρονικό οξύ η νέα θεραπεία που υπόσχεται τέλεια αποτελέσματα; Είναι ο νέος αντικαταστάτης του μπότοξ; Η  Κα Πέτκου μας ξεκαθαρίζει ότι δεν ισχύει αυτό. Αντιθέτως, για τη σμίλευση ενός τέλειου προσώπου χωρίς νυστέρι, οι 2 θεραπείες αλληλοσυμπληρώνονται:

«Οι ασθενείς που καταφεύγουν στη χρήση υαλουρονικού οξέως για τη διόρθωση των ρυτίδων τους μπορούν να έχουν ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα συνδυάζοντας την αγωγή αυτή με τη θεραπεία με μπότοξ. Για όσους καταπολεμούν τις βαθιές στατικές ρυτίδες (αυλακώσεις) η διάρκεια της αποτελεσματικότητας του υαλουρονικού οξέως πιθανότατα να είναι μικρότερη από αυτή που επιθυμούν. Αντίστοιχα, η αποκλειστική αγωγή με μπότοξ αντιμετωπίζει μεν την αιτία που δημιουργεί τις ρυτίδες αλλά δεν μπορεί να εξαφανίσει τις βαθιές ρυτίδες που έχουν ήδη σχηματισθεί».

Kλείνοντας η Κα Πέτκου διευκρίνισε κάτι το οποίο συχνά συγχέεται στο μυαλό μας:

«Καλό θα ήταν να διευκρινιστεί ότι το μπότοξ δεν αντικαθιστά το υαλουρονικό οξύ και το υαλουρονικό οξύ δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μπότοξ. Η χρήση τους είναι διαφορετική: Το μπότοξ χρησιμοποιείται για την καταπολέμιση των ρυτίδων στο επάνω μέρος του προσώπου (μέτωπο, μεσόφρυο και πόδι χήνας) καθώς και στις λεπτές ρυτίδες του λαιμού (μυώδες πλάτυσμα). Το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται για τις βαθιές ρυτίδες στο κάτω μισό του προσώπου (ρινοπαρειακές) καθώς και για αύξηση του όγκου των χειλιών, διόρθωση του περιγράμματος στα χείλια. Τέλος το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται για να αναπληρωθεί ο όγκος του προσώπου που έχει χαθεί λόγω της παρόδου του χρόνου και της βαρύτητας».
 

Πώς γίνεται αυτό;

Το μπότοξ είναι μια αποτελεσματική και απόλυτα ασφαλής θεραπεία η οποία ηρεμεί την ακούσια κίνηση στους μύες που προκαλούν της ρυτίδες με αποτέλεσμα ένα ήρεμο και ανανεωμένο πρόσωπο. Όταν η θεραπεία αυτή συνδυάζεται με υαλουρονικό οξύ, ο περιορισμός της μυϊκής κίνησης με το μπότοξ βοηθάει στη μεγαλύτερη διάρκειά του. Και αυτό συμβαίνει διότι οι ακούσιες κινήσεις των μυών εξασθενούν την αποτελεσματικότητα του υαλουρονικού οξέως.
Ο συνδυασμός αυτών των 2 επιτυχημένων θεραπειών σημαίνει ότι μπορούμε να επωφεληθούμε συγχρόνως από 2 αποτελέσματα εφόσον επιτυγχάνουμε:
•    Τη λείανση και τη σταδιακή εξαφάνιση των ρυτίδων έκφρασης που δημιουργούνται με τις ακούσιες εκφράσεις του προσώπου μας
•    Τη μέγιστη βελτιστοποίηση των ήδη υπαρχόντων ρυτίδων, των αυλακώσεων που είναι εμφανείς ακόμη και όταν το πρόσωπο βρίσκεται σε ηρεμία (δηλ. όταν δεν κάνουμε εκφράσεις)

Σχετική μελέτη* κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της εμφάνισης του προσώπου:

Μόνο Υαλουρονικό Οξύ:

  • 62% βελτίωση, σε ηρεμία
  • 55% βελτίωση, σε πλήρη κινητικότητα των μυών


Συνδυασμός μπότοξ με Υαλουρονικό Οξύ:

  • 100% βελτίωση (σε 12 εβδομάδες)


Ευχαριστούμε τη Δερματολόγο Κα Κορίνα Πέτκου για τις πολύτιμες πληροφορίες που παρείχε στους φίλους του mylook.gr. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Δρ.Πέτκου πατήστε εδώ

* A Prospective, Randomized, Parallel Group Study analyzing the Effect of BTX-A (Botox ® and Nonanimal Sourced Hyaluronic Acid (NASHA Restylane) in Combination Compared with NASHA (Restylane) alone in Severe Glabellar Rhytides in Adult Female Subjects: Treatment of Severe Glabellar Rhytides with a Hyaluronic Acid Derivative Compared with the Derivative and BTX-A. Carruthers, Jean, MD., and Carruthers, Alistair, MD. Dermatological Surgery 2003. 29(8):802-809


Κορίνα Πέτκου
Δερματολόγος
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
Που μπορώ να απευθυνθώ;

Κορίνα Πέτκου

Δερματολόγος

Βασίλης Καραμαλάκης

Δερματολόγος

Γιώργος Χαρώνης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Αισθητική Οφθαλμολογία

 
Σχετικές Θεραπείες
 
Ρωτήστε περισσότερα...