Πέμπτη 28 | 03 | 2024
Εφαρμογές Laser
14/10/2009


laser.jpgΗ λέξη LASER σχηματίζεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων  «Light  Amplification  by  the  Stimulated  Emission of Radiation» (Ενίσχυση του Φωτός μέσω Προκλητής Εκπομπής Ακτινοβολίας). Πρόκειται ουσιαστικά για συσκευή που παράγει εξαιρετικά ισχυρή ακτίνα μονοφασματικού φωτός ενός μήκους κύματος. Πολλά laser χρησιμοποιούνται  καθημερινά στην ιατρική, όπου και βρίσκουν διάφορες εφαρμογές. Στον τομέα της αισθητικής ωστόσο, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται πολύ πρόσφατα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι LASER. Οι δύο βασικού τύποι είναι ο παλμικός και ο συνεχής.

SKIN RESURFACING

Φωτογηρασμένο δέρμα και ρυτίδες λόγω ηλικίας, έκθεσης στον ήλιο, κληρονομικότητας ή ακμής, μπορεί να βελτιωθούν με δερμαπόξεση με Laser χρησιμοποιώντας Laser CO2 (Διοξείδιο του άνθρακα) ή Εrbium  YAG.

Mε το Laser αφαιρούνται οι επιφανειακές στιβάδες του δέρματος με εξάχνωση με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός νέου νεανικού δέρματος.

Το Laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σ’ όλο το πρόσωπο, είτε σε μεμονωμένες περιοχές και είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία ρυτίδων, κηλίδων, ακτινικών βλαβών και ουλών (π.χ. ακμής).

Το  πάχος και η υφή  του δέρματος καθορίζουν περισσότερο αν ο ασθενής είναι  κατάλληλος  υποψήφιος.

Πολλές φορές το Laser συνδυάζεται με άλλες επεμβάσεις στο πρόσωπο όπως ρυτιδεκτομή και βλεφαροπλαστική.

Μετά το Laser πρέπει να αποφεύγεται οποιαδήποτε έκθεση στον ήλιο για όσο διάστημα διαρκεί η ερυθρότητα του δέρματος. Ακόμη και μετά από την περίοδο πρέπει να προστατεύται το δέρμα με αντηλιακή κρέμα με υψηλή δείκτη προστασίας και αν δυνατό με καπέλο. Συνηθώς η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία και νευροαναλγησία σπάνια με γενική αναισθησία.

Όσο πιο βαθειά είναι η δερμοαπόξεση τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί το δέρμα για να πάρει το φυσιολογικό του χρώμα αλλά και τόσο περισσότερο εντυπωσιακά θα είναι τα αποτελέσματα.


ΦΩΤΟΑΝΑΝΕΩΣΗ

Οι λεπτές ρυτίδες του δέρματος, η τραχειά  επιδερμίδα, οι επιφανειακές ακτινικές βλάβες, οι κηλίδες και η μείωση της σπαργής του δέρματος αντιμετωπίζονταν παλαιότερα με χημικά peels και δερμαπόξεση.
Το Laser CO2 και το  Erbium  YAG laser  έχουν χρησιμοποιηθεί για ασθενείς με έντονες ρυτίδες. Οι λεπτές ρυτίδες,  η ελαφρά χαλάρωση του προσώπου, οι καφέ κηλίδες και οι ευρυαγγείες μπορούν να βελτιωθούν με φωτοανανέωση προσώπου. Με τη μέθοδο αυτή η επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση .

Δέρματα με λεπτές ρυτίδες και τραχειά υφή, κηλίδες και ευρυαγγείες έχουν μεγάλη βελτίωση  ενώ εντονότερες ρυτίδες χρειάζονται άλλο είδος αντιμετώπισης. 30 – 60 λεπτά πριν την θεραπεία εφαρμόζονται στο πρόσωπο αναισθητική αλοιφή (EMLA), ενώ τοπική αναισθησία δε χρειάζεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις 3-5 συνεδρίες με διαφορά 4 εβδομάδων έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Επανάληψη της θεραπείας γίνεται μια φορά το χρόνο. Άμεσα μετά τη θεραπεία υπάρχει μια ερυθρότητα η οποία διαρκεί μερικά λεπτά ως μερικές ώρες. Όταν υπάρχει έντονη χαλάρωση εμφανίζεται και οίδημα. Οι καφέ κηλίδες και η υπερμελάχρωση θα γίνουν πιο έντονες μετά την θεραπεία , εξαφανίζονται όμως μέσα σε 1 εβδομάδα.


LASER ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ

Η υπερτρίχωση  οφείλεται συνήθως σε κληρονομική προδιάθεση, ορμονική διαταραχή ή κάποια φάρμακα. Η παραδοσιακή μέθοδος αποτρίχωσης στο πρόσωπο ήταν η ηλεκτρόλυση όπου μια ηλεκτρική βελόνα καίει την ρίζα της ανεπιθύμητης τρίχας. Τα LASER αποτρίχωσης μπορούν να εξαλείψουν την τριχοφυΐα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, λιγότερο πόνο και καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτή η νέα θεραπεία καταστρέφει την ρίζα της τρίχας με μια πηγή φωτός ή με μια ακτίνα LASER . Το LASER  παράγει μια ακτίνα φωτός μεγάλης ενέργειας που περνά χωρίς κίνδυνο από το δέρμα απορροφάται από τη μελανίνη της τρίχας, μετατρέπεται σε θερμότητα και καταστρέφει την ρίζα της τρίχας. Μόνο τρίχες που βρίσκονται στο αναζωγονητικό στάδιο καταστρέφονται με το LASER . Το ποσοστό των τριχών που βρίσκονται στο αναγεννητικό στάδιο είναι 10-20%.

Ανοικτόχρωμα ή μη ηλιοκαμμένα δέρματα απορροφούν πολύ μικρή ενέργεια φωτός και δεν επηρεάζονται από το LASER . Έτσι ανοικτόχρωμα δέρματα με μικρές τρίχες έχουν καλύτερο αποτέλεσμα . Αφαίρεση    άσπρων τριχών με LASER δεν έχει αποτέλεσμα. Συνήθως χρειάζονται 4-6 θεραπείες. Οι τρίχες πρέπει να έχουν μήκους 1-2 mm για καλύτερη απορρόφηση της ενέργειας. Μετά τη θεραπεία το δέρμα ίσως είναι κόκκινο και ερεθισμένο συνήθως όμως αυτό υποχωρεί μετά από 12-24 ώρες. Η τριχοφυΐα θα εξαφανιστεί και θα ξαναεμφανιστεί μετά από 6 εβδομάδων περίπου. Μετά την θεραπεία το δέρμα είναι ευαίσθητο στην υπεριώδη ακτινοβολία και συνιστάται να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο για 4 εβδομάδες.


ΘΕΡΑΠΕΙΑ  ΤΗΛΕΑΓΓΕΙΕΚΤΑΣΙΩΝ

Τηλεαγγειεκτασίες  είναι  μικρά  αγγεία  που  συνήθως  εντοπίζονται  στο  πρόσωπο, στο λαιμό και στο θώρακα. Παρόμοια αγγεία συχνά εντοπίζονται και στα κάτω άκρα χωρίς να φανερώνουν κάποια οργανική δυσλειτουργία.

Αιτίες των τηλεαγγειεκτασιών αποτελούν η κληρονομικότητα, η ακμή, η έκθεση στον ήλιο, η ορμονοθεραπεία, η κορτινοζοθεραπεία καθώς και κάποιες δερματικές ασθένειες. Η καλύτερη αντιμετώπιση τους γίνεται με τα αγγειακά LASER. Επειδή  οι τηλεαγγειεκτασίες  είναι  κόκκινες – ρόζ ή μωβ απορροφούν περισσότερη  ενέργεια  από  ότι  το υγιές  δέρμα  και  καταστρέφονται.

Συχνά  οι μικρές  τελεαγγειεκτασίες  εξαφανίζονται σε μια  μόνο  συνεδρία.

Σε μεγαλύτερες και  πιο  ανθεκτικές  τηλεαγγειεκτασίες  χρειάζονται περισσότερες  συνεδρίες. Αμέσως μετά την θεραπεία τα αγγεία  παίρνουν  ένα  μώβ  χρώμα  και  εξαφανίζονται  σιγά – σιγά  μετά  από  μερικές  ημέρες.

Η  θεραπεία  συνήθως  είναι  καλά  ανεκτή, μερικές φορές όμως  χρειάζεται  τοπική  αναισθησία ή αναισθητική  αλοιφή.

Συνήθως όσοι έχουν την τάση να δημιουργούν τηλεαγγειεκτασίες σταδιακά δημιουργούν καινούργιες ευρυαγγείες. Έτσι συχνά χρειάζονται επαναληπτικές θεραπείες κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση των νέων αγγείων.


ΑΦΑΙΡΕΣΗ  ΤΑΤΟΥΑΖ

Η μελάνη των τατουάζ είτε έχει γίνει από επαγγελματία, είτε από ερασιτέχνη εναποτίθεται στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος και γι’ αυτό δεν υπάρχει ιδανική μέθοδος αφαίρεσης τους.

Έχουν περιγραφεί διάφορες μεθόδοι αφαίρεσης τατουάζ όπως χειρουργική αφαίρεση, τοποθέτηση δερματικών μοσχευμάτων και δερμοαπόξεση με Laser CO2. Μια σημαντική πρόοδος στον τομέα αυτό έγινε με την ανακάλυψη των Q- Switched Laser που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση τατουάζ και είναι τα: Q-Switched Ruby, Q-Switched Alexandriti, Q-Switched ND : YAG, Versapulse, Vasculight. Τo Laser είναι  πιο  αποτελεσματικό  για  μπλέ – μαύρα τατουάζ και λιγότερο αποτελεσματικό για τα πράσινα, κίτρινα και κόκκινα τατουάζ. Συχνά συνδυασμός  διαφορετικών  Laser χρειάζεται για καλύτερο  αποτέλεσμα. Η θεραπεία συνήθως πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή με κάποια αναισθητική αλοιφή που τοποθετείται μία ώρα πρίν στη πάσχουσα περιοχή. Η θεραπεία συνήθως απαιτεί 4 – 5 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 4 – 8 εβδομάδων, διάστημα που επιτρέπει στον οργανισμό να αποβάλλει το μεγαλύτερο ποσοστό χρωστικής.


Απόστολος Μανδρέκας
Πλαστικός Χειρουργός
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας