Σάββατο 20 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Ψυχολογία & Αισθητική Ιατρική >> Ανδρική Γυναικομαστία
Ανδρική Γυναικομαστία
11/4/2013


male_breast_1.jpg

Η διόγκωση του στήθους (γυναικομαστία) στους άνδρες, επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμηση τους, αλλά και άλλους τομείς της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας τους, ιδιαίτερα στην περίοδο της εφηβείας, όπως αναφέρεται στο τεύχος Απριλίου της Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής ® - το επίσημο ιατρικό περιοδικό του Αμερικανικού Οργανισμού Πλαστικών Χειρουργών (ASPS).

Ακόμα και μια ήπια γυναικομαστία μπορεί να έχει αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις στα αγόρια, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το χειρουργό και μέλος του SPS, Δρ Brian Ι. Labow και τους συναδέλφους του στο Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης. Τα ευρήματά έδειξαν πως η πρώιμη παρέμβαση και θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της ανδρικής μείωσης στήθους σε ειδικές περιπτώσεις, έχει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στην περαιτέρω εξέλιξη της ζωής του.

Η μελέτη δείχνει ψυχολογικές επιπτώσεις στα αγόρια με γυναικομαστία.

male_breast_2.jpg

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από ψυχολογικά τεστ σε 47 υγιή αγόρια, με μέσο όρο ηλικίας  16,5 ετών, με γυναικομαστία. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με εκείνα από μια ομάδα αγοριών χωρίς διόγκωση του μαστού. Το 62% των ασθενών που συμμετείχαν στην ομάδα με γυναικομαστία, είχαν ήπια έως μέτρια διόγκωση των μαστών. Όπως και σε προηγούμενες μελέτες, πολλά από τα αγόρια με γυναικομαστία ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα: 64%, σε σύγκριση με 41% της ομάδας σύγκρισης.

Οι ασθενείς με γυναικομαστία σημείωσαν χαμηλότερα σκορ σε θέματα που αφορούσαν την αντιμετώπιση της ζωής, αναφέροντας προβλήματα σε διάφορους τομείς. Ακόμη και μετά την βελτίωση του βάρους και του δείκτη μάζας σώματος τους (ΒΜΙ), οι ασθενείς είχαν χαμηλότερο σκορ σε θέματα που αφορούσαν την κοινωνική ζωή και την ψυχική υγεία. Είχαν επίσης χαμηλότερα σκορ για τη σωματική υγεία, αλλά αυτό αποδόθηκε στο γεγονός ότι είχαν περιττό βάρος.

Η διόγκωση μαστού συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο σκορ στα τεστ αυτοεκτίμησης. Επίσης τα χαμηλά αποτελέσματα στον συναισθηματικό τομέα και στην γενικότερη ποιότητα ζωής, φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τη γυναικομαστία. Τα αγόρια με γυναικομαστία, επίσης, σημείωσαν υψηλότερα αποτελέσματα σε τεστ σχετικά με την στάση τους απέναντι σε τροφές και στην διατροφή. Ωστόσο, δεν υπήρχε διαφορά στο ποσοστό αποτελεσμάτων σχετικά με κλινικές διατροφικές διαταραχές μεταξύ των δύο ομάδων.

Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις ανεξάρτητα από την σοβαρότητα της γυναικομαστίας

male_breast_6.jpg

Οι αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις της γυναικομαστίας ήταν παρόμοιες σε όλα αγόρια της ομάδας, ανεξάρτητα από το επίπεδο σοβαρότητας της περίπτωση τους. "Το γεγονός ότι έχουν γυναικομαστία ήταν αρκετό από μόνο του για να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη γενική υγεία, την κοινωνική συμπεριφορά, την ψυχική υγεία, τον αυτοσεβασμό και τις διατροφικές συμπεριφορές και στάσεις συγκριτικά με την άλλη ομάδα" μας  αναφέρουν ο Δρ Labow και οι συνεργάτες του.


Η γυναικομαστία είναι μια καλοήθης διόγκωση του αρσενικού αδενικού ιστού, κάτι που είναι πολύ συχνό σε αγόρια στην εφηβεία. Παρά το γεγονός ότι η διεύρυνση του μαστού συνήθως υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου, το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται σε περίπου οκτώ τοις εκατό των αγοριών. Συνήθως, τα αγόρια με γυναικομαστία που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, συμβουλεύονται να χάσουν βάρος


Ωστόσο, η απώλεια βάρους δεν θα διορθώσει το πρόβλημα σε ασθενείς που έχουν πραγματική διεύρυνση αδένων ή σε εκείνους με ένα μεγάλο ποσοστό περίσσειας δέρματος στην περιοχή του στήθους. Όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη, οι ασθενείς με γυναικομαστία μπορεί να εμφανίσουν συναισθηματικά προβλήματα και χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος ή τη σοβαρότητα της διόγκωσης του μαστού.

male_breast_4.jpg

"Ως εκ τούτου, η έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία της γυναικομαστίας μπορεί να είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αρνητικών σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων" αναφέρει ο Δρ Labow και οι συνεργάτες του. Σημειώνουν ότι η ανδρική μείωση στήθους, η οποία εκτελείται από έναν καταρτισμένο πλαστικό χειρουργό, είναι συνήθως μια απλή και ασφαλής διαδικασία.

Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο ότι η διόγκωση του μαστού θα μπορούσε να έχει ένα ψυχολογικό και συναισθηματικό αντίκτυπο στα αγόρια στην περίοδο της εφηβείας. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της εφηβικής γυναικομαστίας ιστορικά έχει θεωρηθεί ως μια «αισθητική» θεραπεία και δεν καλύπτεται από τα περισσότερα ασφαλιστικά προγράμματα. Σύμφωνα με έρευνες, μόνο το 35 τοις εκατό των έφηβων αγοριών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για γυναικομαστία , καλύφθηκαν από την ασφάλιση, σε σύγκριση με 85 τοις εκατό των κοριτσιών που υποβάλλονται σε μείωση του μαστού.

"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η προσεκτική και τακτική αξιολόγηση για γυναικομαστία μπορεί να ωφελήσει τους εφήβους, ανεξάρτητα από το ΔΜΣ ή την σοβαρότητα της γυναικομαστίας" μας αναφέρουν ο Δρ Labow και οι συνεργάτες. Ζητούν περαιτέρω μελέτες για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της ανδρικής μείωσης στήθους, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο.

Πηγή: medicalnewstoday.com

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας