Πέμπτη 28 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Ψυχολογία & Αισθητική Ιατρική >> Κατάθλιψη μετά την επέμβαση
Κατάθλιψη μετά την επέμβαση


depression_listing.jpgΗ πλαστική χειρουργική είναι ένα μεγάλο βήμα στη ζωή μας. Η ανάγκη για μια αισθητική επέμβαση προέρχεται περισσότερο από ψυχολογικούς λόγους. Και αυτό είναι φυσικό εφόσον ακόμη και μια μικρή αλλαγή στην εμφάνισή μας επηρεάζει σημαντικά τον εσωτερικό μας κόσμο.

Σημάδια κατάθλιψης

Οι πλαστικές επεμβάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και με ψυχολογική προετοιμασία ακριβώς όπως γίνεται και με οποιαδήποτε άλλη επέμβαση διότι μπορούν να εμφανιστούν διάφορα συμπτώματα στη συνέχεια. Ένα από αυτά είναι η κατάθλιψη μετά από την επέμβαση πλαστικής χειρουργικής ή η μετεγχειρητική κατάθλιψη, όπως ονομάζεται. Τί ειναι όμως αυτό το σύμπτωμα; Πολλοί ασθενείς έχουν έντονο το αίσθημα της λύπης, της διαρκούς κούρασης και την απώλειας του ενδιαφέροντος, συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται 3 ημέρες μετά την επέμβαση όταν τα αποτελέσματά της δεν είναι ακόμη ορατά και μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο από 2 εβδομάδες.

Οι κύριες αιτίες μετεγχειρητικής κατάθλιψης

Οι κύριες αιτίες που προκαλούν κατάθλιψη μετά από μια επέμβαση είναι η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται, το σύνδρομο μετά-χειρουργικού τραυματικού στρες, η δυσκοιλιότητα από τα φάρμακα και η πολυήμερη παραμονή στο κρεβάτι και η αποχή από τις καθημερινές δραστηριότητες. Η τελευταία αιτία επηρεάζει τους άντρες περισσότερο από τις γυναίκες. Οι άντρες συνήθως αγνοούν τον πόνο και δε ζητούν ιατρική βοήθεια, γεγονός που κάνει την ανάρρωση ακόμη πιο δύσκολη. Επιπλέον, η προσαρμογή στη νέα εμφάνιση, οι αντιδράσεις του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος, οι οικονομικές δυσκολίες και το αίσθημα της ενοχής που συχνά καταδιώκει όποιον έχει καταφύγει σε αισθητική επέμβαση, είναι μερικοί από τους λόγους που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

Αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό πριν από όλα να σιγουρευτούμε για το τι πρέπει να περιμένουμε από μια αισθητική επέμβαση και να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά που νιώθουμε μετά την επέμβαση είναι απολύτως φυσιολογικά και με το πέρασμα του χρόνου σταδιακά θα υποχωρήσουν. Φυσικά η αντιμετώπιση δύσκολων περιόδων στη ζωή μας είναι ευκολότερη αν μοιραστούμε τις σκέψεις και τις αγωνίες μας με έναν δικό μας άνθρωπο. Για το λόγο αυτό η ειλικρινής υποστήριξη από ένα άλλο άτομο είναι σημαντική. Είναι ευεργετική η αίσθηση ότι μπορούμε να βασιστούμε σε ένα έμπιστο άτομο του περιβάλλοντός μας καθώς και στον ιατρό μας που ήταν παρόν στην επέμβαση. Μερικές απλές σωματικές ασκήσεις (κατόπιν της έγκρισης του ιατρού φυσικά) συμβάλλουν εξίσου στη αποκατάσταση της ψυχολογικής μας ισορροπίας.

Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι δεν αποτελούμε τη μοναδική περίπτωση εκδήλωσης παρόμοιων συναισθημάτων. Χιλιάδες άνθρωποι μετά από μια αισθητική επέμβαση νιώθουν όπως κι εμείς, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά. Για να νιώσουμε καλύτερα μπορούμε να αναζητήσουμε ανθρώπους που είχαν παρόμοια εμπειρία, να συζητήσουμε μαζί τους και να καταλάβουμε τις σκέψεις τους. Η κοινωνικότητα σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα βοηθάει. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε να χαλαρώνουμε και να νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας.

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας