Σάββατο 20 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Κυτταρίτιδα >> Μύθοι και Αλήθειες για την κυτταρίτιδα
Μύθοι και Αλήθειες για την κυτταρίτιδα


Mythoi_kai_alitheies_gia_tin_kyttaritida.jpg1.    Η κυτταρίτιδα είναι απλό λίπος.

ΜΥΘΟΣ – Η κυτταρίτιδα είναι κυρίως η συσσώρευση και η τοποθέτηση λιπαρών ουσιών στα λιποκύτταρα και είναι αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας και της ξηρότητας του δέρματος.

2.    Η κυτταρίτιδα είναι κληρονομική.

ΑΛΗΘΕΙΑ – Όπως σε κάποιες περιπτώσεις κληρονομείται κάποια ασθένεια στα μέλη μιας οικογένειας, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την κυτταρίτιδα. Ταυτόχρονα όμως σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι ορμόνες του κάθε ατόμου, η διατροφή του και ο γενικότερος τρόπος ζωής του. Αν λοιπόν μια μητέρα έχει κυτταρίτιδα αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχει και η κόρη της (αν και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες αυτό να συμβεί), ειδικά αν η τελευταία προσέχει τη διατροφή της και τη σωματική της υγεία.

3.    Όποιος έχει κυτταρίτιδα είναι απαραίτητα και υπέρβαρος.

ΜΥΘΟΣ – ο ισχυρισμός αυτός είναι πέρα για πέρα αναληθής. Το 80% των γυναικών στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό και στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι αδύνατες γυναίκες, ακόμα και τα μοντέλα. Φυσικά η αυξομείωση βάρους αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα καθώς η διαστολή και η συστολή των ιστών στο δέρμα εντείνει το πρόβλημα.

4.    Η κυτταρίτιδα χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

ΑΛΗΘΕΙΑ – Η κυτταρίτιδα αρχίζει να σχηματίζεται όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται κατά την εφηβεία. Όσο περνούν τα χρόνια τείνουμε να γινόμαστε λιγότερο ενεργητικοί, να αυξάνεται το σωματικό μας βάρος και να λεπταίνει το δέρμα μας. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι λιπώδεις ιστοί να αυξάνονται σε όγκο, το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του, το κυκλοφορικό να εξασθενεί και περισσότερα υγρά να εγκλωβίζονται, παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

5.    Όσο περισσότερο νερό πίνουμε τόσο περισσότερο καταπολεμάμε την κυτταρίτιδα.

ΜΥΘΟΣ – Το νερό που λαμβάνουμε καθημερινά χρησιμοποιείται κυρίως από τα εσωτερικά μας ζωτικά όργανα. Η κυτταρίτιδα ενισχύεται όταν το δέρμα μας είναι αφυδατωμένο, γεγονός που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο πίνοντας νερό. Παρόλα αυτά η ιδανική ποσότητα είναι 1,5 λίτρο νερού ανά ημέρα για τη διατήρηση ενός υγιούς λεμφικού συστήματος και τη διατήρηση του επιπέδου της ενυδάτωσης του δέρματος σε κανονικά επίπεδα. Η υπερβολική λήψη νερού καθημερινά μπορεί να επιφέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα μια και η συγκέντρωση υπερβολικής ποσότητας υγρών κάτω από το δέρμα χειροτερεύει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

6.    Η σωματική άσκηση βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

ΑΛΗΘΕΙΑ – Αν και δεν εξαφανίζει την κυτταρίτιδα αφού ακόμα και πολλοί αθλητές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε κάποιο βαθμό, η σωματική άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει στην αποβολή των περίσσιων υγρών από τους ιστούς και τονώνει τους μύες. Όλα αυτά βελτιώνουν την εμφάνιση του δέρματος ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι κυτταρίτιδας.

7.    Η υγιεινή διατροφή δεν επιτρέπει την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

ΜΥΘΟΣ – Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυτταρίτιδα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων (κληρονομικοί, ενδοκρινολογικοί, κάπνισμα, αλκοόλ κτλ) οι οποίοι δεν σχετίζονται με τη διατροφή. Φυσικά μια υγιεινή διατροφή δεν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την εμφάνιση του προβλήματος, αντιθέτως, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντά του. 

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας