Σάββατο 20 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Εγκυμοσύνη και Δέρμα >> Εγκυμοσύνη και αλλαγές στο σώμα
Εγκυμοσύνη και αλλαγές στο σώμα
11/4/2009


egkymosynh_soma.jpgΗ εγκυμοσύνη και οι αλλαγές που αυτή επιφέρει γίνονται εύκολα αντιληπτές: η κοιλιά μεγαλώνει, παίρνετε πολύ βάρος και τρώτε μεγάλες ποσότητες. Πέρα από αυτά, καλό είναι να γνωρίζετε της αλλαγές που γίνονται στο εσωτερικό του σώματός σας, ειδικά αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη.

Οι πρώτοι 3 μήνες της εγκυμοσύνης σας είναι γνωστοί ως το πρώτο τρίμηνο. Τότε είναι που ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές στο εσωτερικό σας καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για να φιλοξενήσει το έμβρυο. Τα πιο συχνά συμπτώματα που θα παρατηρήσετε είναι μεταβολές στη διάθεσή σας, άγχος, ναυτία, κούραση και πόνοι στην πλάτη και στη μέση. Δεν είναι σίγουρο ότι θα έχετε όλα αυτά τα συμπτώματα αλλά καλό είναι να είστε προετοιμασμένη για αυτά. Τα περισσότερα εξασθενούν σταδιακά καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά. Οι πρωινές ναυτίες μπορεί να αντιμετωπιστούν τρώγοντας μικρά γεύματα 6-8 φορές την ημέρα, αποφεύγοντας τα λιπαρά, τα καυτερά και τα τηγανητά φαγητά, πίνοντας πολλά υγρά και λαμβάνοντας τις βιταμίνες που θα σας δώσει ο γιατρός σας.

Επειδή το μέγεθος της μήτρας αυξάνεται, ασκείται πίεση στην ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα να πηγαίνετε πολύ συχνά στην τουαλέτα. Επίσης, κατά την περίοδο αυτή θα παρατηρήσετε αύξηση του βάρους σας καθώς η όρεξη αυξάνεται. Αρχικά η αύξηση αυτή μπορεί να είναι μικρή, ίσως και λιγότερο από ένα κιλό ανά μήνα.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, οι αλλαγές στο σώμα σας είναι περισσότερο εμφανείς. Στο τρίμηνο αυτό αρχίζουν να εμφανίζονται οι ραγάδες μια και τεντώνεται το δέρμα στην περιοχή της κοιλιάς, πόνοι στη βουβωνική χώρα, στους μηρούς και στους κοιλιακούς, αλλαγές στην υφή του δέρματος, πιο γρήγορη αναπνοή, φαγούρα τα χέρια, στην περιοχή της κοιλιάς και στα πέλματα. Από άποψη βάρους, θα παρατηρήσετε την αύξηση του σωματικού σας βάρους, περίπου 1-1,5 κιλό κάθε μήνα. Όλες οι παραπάνω διαδικασίες είναι απόλυτα φυσιολογικές.

Στο τρίτο τρίμηνο είστε πλέον κοντά στην ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης σας. Σαφώς η σημαντική ημέρα πλησιάζει αλλά και τότε υπάρχουν μερικά συμπτώματα που θα βιώσετε και πρέπει να προσέξετε ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά. Τα συμπτώματα που εμφανίστηκαν κατά το 2ο τρίμηνο πιθανόν να επιδεινωθούν (κυρίως η συχνότητα που πηγαίνετε τουαλέτα και η δυσκολία αναπνοής μια και το έμβρυο μεγαλώνει και πιέζει τα όργανά σας).

Επίσης είναι πιθανόν να εμφανιστούν αιμορροΐδες, πρησμένο στήθος, δυσκολία στον ύπνο και πρήξιμο στα δάχτυλα, το πρόσωπο και τα γόνατα. Την περίοδο αυτή η γυναίκα έχει πάρει γύρω στα 10-15 κιλά. Υπολογίζεται ότι τα 4 από αυτά είναι το βάρος του εμβρύου. Είναι σύνηθες κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου να αισθάνεστε αρκετή κούραση. Φροντίστε να μην τρώτε μεγάλα και βαριά γεύματα προτού ξαπλώσετε για ύπνο, να περπατάτε όσο μπορείτε περισσότερο και να αποφεύγετε τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να κοιμηθείτε αρκετά το βράδυ και να ξεκουραστείτε σωστά.

Πηγή: webmd.com

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας