Πέμπτη 18 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Ιατρική εναντίον Τριχόπτωσης... >> Τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών
Τεχνικές μεταμόσχευσης μαλλιών
25/11/2010


Επισκόπηση της Επέμβασης Μεταμόσχευσης Μαλλιών

metamosxefsi_mallion.jpgΟι τεχνικές αποκατάστασης μαλλιών με την μέθοδο της Μεταμόσχευσης Τριχοθυλακικών Μονάδων και της χειρουργικής απόσπασης Τριχοθυλακίων διενεργούνται υπό τοπική αναισθησία. Οι συνεδρίες μεταμόσχευσης μαλλιών που σχετίζονται με τη μετεμφύτευση χιλιάδων μικροσκοπικών τριχοθυλακικών μονάδων μοσχευμάτων μπορεί να διαρκέσουν από τρείς ώρες έως και μία ολόκληρη ημέρα, αλλά ο χρόνος περνάει γρήγορα μιας και οι ασθενείς βρίσκονται σε μια άνετη θέση ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας: είτε βλέποντας τηλεόραση, είτε απολαμβάνοντας έναν υπνάκο, ή κουβεντιάζοντας με το προσωπικό.

Η αντίληψη ότι οι άνθρωποι πιθανόν μετά από μία μεταμόσχευση μαλλιών, οι ασθενείς εγκαταλείπουν το ιατρείο με το κεφάλι τυλιγμένο σε επιδέσμους και να εμφανίζουν σημαντικού βαθμού αιμορραγία και πόνο, προέρχεται από τις παρωχημένες τεχνικές παλαιότερων ετών.


Στη σύγχρονη μεταμόσχευση τριχοθυλακικών μονάδων των μαλλιών, οι ασθενείς εγκαταλείπουν το ιατρικό κέντρο φορώντας μόνο ένα καπέλο και είναι σε θέση να κάνουν ντους και να χρησιμοποιήσουν (ειδικό) σαμπουάν στα μαλλιά τους την επόμενη κιόλας μέρα μετά τη χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης μαλλιών. Μετά τη επεμβατική διαδικασία υπάρχει μόνο μια μικρής έντασης ενόχληση που είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη με αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία από του στόματος, ενώ στην ουσία κυριολεκτικά δεν υπάρχει αιμορραγία.


Σε Μεταμόσχευση Τριχοθυλακικών Μονάδων (FUT), μια λεπτή λωρίδα μαλλιών λαμβάνεται από το πίσω μέρος ή τις πλευρικές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής και η δότρια περιοχή όπου η λεπτή λωρίδα αυτή λαμβάνεται συγκλίνει με ράμματα. Τα μαλλιά από πάνω από την τομή καλύπτουν την περί του λόγου μας περιοχή έτσι ώστε αυτή να μην είναι ορατή. Η δότρια λωρίδα μαλλιών τίθεται τότε προς διατομή με τη βοήθεια μιας σειράς ειδικών μικροσκοπίων όπου τα επιμέρους τριχοθυλάκια, τα οποία αποτελούνται από μία έως τέσσερις τρίχες, διαχωρίζονται πολύ προσεκτικά και σχολαστικά σε μικροσκοπικά μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα που προκύπτουν έτσι αποθηκεύονται σε ένα ειδικό διάλυμα όπου παραμένουν και διατηρούνται σε θερμοκρασία συντήρησης στη φάση αναμονής, μέχρις ότου ξεκινήσει η τοποθέτησή τους στη φαλακρή περιοχή ή στο τμήμα της αραίωσης του τριχωτού της κεφαλής (η λήπτρια περιοχή). Η άκρως σχολαστική μικροσκοπική διατομή είναι ένα κρίσιμο μέρος της όλης διαδικασίας της μεταμόσχευσης μαλλιών, αν αποζητούμε ασφαλώς την όσο το δυνατόν πληρέστερη απόδοση από τα μαλλιά της δότριας χώρας.

Οι τοποθεσίες λήψης (μικροσκοπικές τομές) πραγματοποιούνται στη συνέχεια στο φαλακρό τμήμα της κεφαλής όπου τα μοσχεύματα πρόκειται να εισαχθούν. Οι περιοχές αυτές δημιουργούνται με ένα πολύ λεπτό όργανο, ή με μια πολύ λεπτή βελόνα, η οποία δεν είναι μεγαλύτερη σε διάμετρο από εκείνη που χρησιμοποιείται για την λήψη του αίματος από το χέρι μας. Αν υπάρχουν κάποιες τρίχες στην περιοχή, ο γιατρός που διεξάγει τη μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να λειτουργήσει με βάση το πρωτόκολλο ανάμεσα στο πλαίσιο των υφισταμένων μαλλιών, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κοπούν. Το βάθος, η γωνία, και η φορά κατανομής των εν λόγω τοποθεσιών λήψης των μοσχευμάτων είναι μια κρίσιμη πτυχή της μεταμόσχευσης μαλλιών, αν τα αποτελέσματα που θα λάβουμε τελικά εξετάζονται/ή λογαριάζονται να είναι από την άποψη του απόλυτα φυσικού. Η σωστή τοποθέτησή τους είναι μια ξεχωριστή άλλωστε τέχνη την ικανότητα ενός έμπειρου χειρουργού στη μεταμόσχευση μαλλιών.

Μόλις προετοιμαστούν οι τοποθεσίες της λήψης, τα τριχοθυλακικά μοσχεύματα εισάγονται προσεκτικά στις περιοχές αυτές του κρανίου. Τα μοσχεύματα 1 θυλακίου (μιάς τρίχας) τοποθετούνται στη κορυφογραμμή των μαλλιών, όπως έχει αυτή οριστεί, τα μοσχεύματα των 2 θυλακίων τοποθετούνται αμέσως πίσω τους και τα μεγαλύτερα των 3 – ή και 4 - μονάδων τοποθετούνται στην κεντρική περιοχή. Το μέγεθος του σημείου–αποδέκτη πρέπει να ταιριάζει με τα διαφορετικά μεγέθη των μεταμοσχευθεισών μονάδων των θυλακίων, έτσι ώστε να γίνεται άνετα η τακτοποίησή τους χωρίς πίεση. Αυτό διευκολύνει την επούλωση, ενισχύει την ανάπτυξη των θυλακίων της τρίχας και καθιστά ακόμη πιο εύκολη την μετεγχειρητική πορεία.

Στη Χειρουργική Εξαίρεση μιας Τριχοθυλακικής Μονάδας με τη μέθοδο FUE (Follicular Unit Extraction )μια σχετικά μεγάλη περιοχή στο πίσω μέρος και τις πλευρές του κρανίου ξυρίζεται σε περίπου 1mm σε μήκος. Αντί να αφαιρεθεί μία λωρίδα, όπως γίνεται στην FUT τεχνική, μια μικρή κυκλική τομή γίνεται γύρω από κάθε μονάδας θυλακίου. Τα τριχοθυλάκια εξάγονται στη συνέχεια, ένα-ένα, απευθείας από το τριχωτό της κεφαλής. Οι μικροσκοπικές πληγές που αφήνουν είναι αρκετά μικρές για να παραμείνει ανοικτές και να θεραπευτούν από μόνες τους, διαδικασία η οποία διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Το υπόλοιπο της διαδικασίας είναι παρόμοια με Μεταμόσχευση των Τριχοθυλακικών Μονάδων των Μαλλιών (FUT).

Σε οποιαδήποτε πάντως από τις δυο διαδικασίες, η μεταμόσχευση μαλλιών είναι ορατά αντιληπτή για περίπου μια εβδομάδα. Ορισμένοι ασθενείς καλύπτουν την περιοχή της μεταμόσχευσης με τα υπάρχοντα μαλλιά τους ενώ άλλοι επιλέγουν να φορούν καπέλο όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές καθημερινές τους δραστηριότητες τη δεύτερη μόλις ημέρα μετά τη χειρουργική αποκατάσταση των μαλλιών τους, αν και υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί σχετικά με την εντατική άσκηση, το κάπνισμα αλλά και το ποτό. Η αύξηση της νέας τρίχας αρχίζει να εμφανίζεται σε 2 με 3 μήνες και ολοκληρώνεται γενικά μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο 10 έως 12 μηνών.

Μεταμόσχευση Τριχο-θυλακικής Μονάδας Μαλλιών

Tεχνική FUT (Foliicular Unit Transplantation-strip)

metamosxefsi_mallion_FUT.jpgΤα βασικά βήματα που ακολουθούνται στην τεχνική FUT είναι τα εξής :

1. Εκτίμηση περιοχής αραίωσης (με λεπτομερή ψηφιακό έλεγχο), εκτίμηση μελλοντικής εξέλιξης της τριχόπτωσης, αξιολόγηση δότριας περιοχής (δυνατοτήτων, ασφαλής ορίου και ελαστικότητας δέρματος) με τελικό στόχο την αξιοποίηση στο μέγιστο των δυνατοτήτων της δότριας περιοχής για προσφορά τριχοθυλακίων καθώς και την πρόβλεψη για εξασφάλιση ικανού αποθέματος σε ενδεχόμενη μελλοντική ανάγκη για επαναλαμβανόμενη συνεδρία.

2. Εξασφάλιση ανώδυνης διαδικασίας κατά την επέμβαση μέσω τοπικής αναισθησίας ή και χορήγησης μέθης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

3. Καθορισμός και λήψη του δερματικού κρημνού από τη δότρια περιοχή κατά τρόπον ώστε να εξασφαλιστεί η μικρότερη δυνατή καταπόνηση της, καθώς και η διασφάλιση της ζωτικότητας των γειτονικών τριχοθυλακίων.

4. Συρραφή της δότριας περιοχής με την τεχνική της τριχοφυτικής σύγκλισης, κατά την οποία διασφαλίζεται η επανέκφυση τριχών στα όρια της ουλής καθιστώντας την ουσιαστικά αόρατη.

5. Σωστή εξαγωγή και διαχωρισμός τριχοθυλακίων από τη δότρια λωρίδα μέσω της χρήσης μικροσκοπίων. Η σπουδαιότητα του σταδίου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι τα τριχοθυλάκια αποτελούν εξαιρετικά ευαίσθητες βιολογικές μονάδες, επομένως απαιτείται η δεξιοτεχνία έμπειρου νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιη η ζωτικότητά τους. Στη φάση της αναμονής μέχρι την τελική τους εμφύτευση, τα τριχοθυλάκια διατηρούνται σε ειδικό διάλυμα ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής ενυδάτωσή τους.

6. Δημιουργία εισδοχών στη λήπτρια περιοχή οι οποίες θα υποδεχθούν τα προς μεταμόσχευση τριχοθυλάκια. Το μέγεθος των εισδοχών αυτών είναι πολύ μικρό, ούτως ώστε, αφενός να επιτευχθεί μεγαλύτερη πυκνότητα, κι αφετέρου να μην διαταραχθεί η μικροκυκλοφορία της λήπτριας περιοχής και κατά συνέπεια η θρέψη των μεταμοσχευθέντων τριχών. Επιπλέον, η κατεύθυνση και η γωνία των σημείων υποδοχής παίζουν σημαντικό ρόλο για την επίτευξη όσο το δυνατόν πιο φυσικού αποτελέσματος.

7. Η εμφύτευση των τριχοθυλακίων στη λήπτρια περιοχή είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη στρατηγική προκειμένου να διασφαλιστεί αρμονικό αποτέλεσμα. Στη φάση αυτή, μεγάλο ρόλο παίζει η εμπειρία του ιατρού, καθώς πρέπει να συνεκτιμηθούν παράμετροι όπως, η ηλικία του ενδιαφερόμενου, τα χαρακτηριστικά, το σχήμα και οι συμμετρίες του προσώπου, που θα καθορίσουν το σχεδιασμό της μετωπιαίας γραμμής.

Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι η μετωπιαία γραμμή αποτελεί το φυσικό σύνδεσμο μεταξύ δέρματος μετώπου και μαλλιών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι, ο σωστός σχεδιασμός της είναι εκείνος που θα διαμορφώσει στο μεγαλύτερο ποσοστό το φυσικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, στη μετωπιαία γραμμή τοποθετούνται τριχοθυλάκια που περιέχουν μια μόνο τρίχα και με διάταξη μάλιστα που να σχηματίζουν ήπιες εσοχές – προεξοχές, όπως ακριβώς και στη φυσική έκφυση.

Όσο προχωρούμε προς το εσωτερικό της περιοχής αραίωσης, εμφυτεύονται τριχοθυλάκια περιέχοντα δύο, τρεις ή τέσσερις τρίχες, με σκοπό, τα νέα μαλλιά αφενός να δένουν αρμονικά με τη μετωπιαία γραμμή, αφετέρου δε να πλαισιώνουν φυσικά το πρόσωπο.

Και σε αυτή τη φάση η διεύθυνση εμφύτευσης των τριχοθυλακίων πρέπει να εναρμονίζεται με τη διεύθυνση έκφυσης των φυσικών μαλλιών που ήδη υπάρχουν στη λήπτρια περιοχή, ώστε να αποδοθεί τελικώς ένα φυσικό αποτέλεσμα.

8. Στην τελική φάση, ο γιατρός ελέγχει τη δότρια και τη λήπτρια περιοχή και δίνει σαφείς προφορικές και γραπτές οδηγίες για σωστή μετεγχειρητική φροντίδα. Ήδη από την επόμενη μέρα μπορεί κανείς να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις του γιατρού. Τα πρώτα αποτελέσματα κάνουν την εμφάνισή τους σε 3 – 5 μήνες από την επέμβαση και ολοκληρώνονται σε 10 μήνες περίπου. Τα νέα μαλλιά αναπτύσσονται κανονικά όπως και τα γειτονικά, δεν αποπίπτουν ποτέ, διατηρώντας τις ιδιότητες που είχαν και στην αρχική τους θέση και μπορούν να υποβληθούν σε κάθε είδους κομμωτική διεργασία, χωρίς να διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα μαλλιά.

Πλεονεκτήματα της FUT έναντι άλλων τεχνικών

• Η φυσικότητα του αποτελέσματος είναι ανώτερη
• Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
• Τα τριχοθυλάκια σταθεροποιούνται στη λήπτρια περιοχή, η μετεγχειρητική επιφάνεια είναι λεία και επιτυγχάνεται ταχύτερη και καλύτερη επούλωση
• Ο τρόπος λήψης των τριχοθυλακίων επιτρέπει τη μέγιστη αξιοποίηση της δότριας περιοχής
• Εφαρμόζεται και για τα δύο φύλα, για όλες σχεδόν τις ηλικίες και για όλες σχεδόν τις βαθμίδες αραίωσης
• Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες τεχνικές εάν κριθεί απαραίτητο
• Δίνει τη μέγιστη δυνατή πυκνότητα, καθώς το μέγεθος των σημείων μεταφύτευσης των τριχοθυλακίων είναι το μικρότερο δυνατό και οι αποστάσεις μεταξύ τους οι κοντινότερες δυνατές
• Σε μία συνεδρία μπορούν να τοποθετηθούν έως και 3.500 τριχοθυλάκια
• Αναπαράγει τη φυσική διαδικασία έκφυσης των μαλλιών, καθώς τα νέα μαλλιά εκφύονται όπως και πριν την τριχόπτωση, εξασφαλίζοντας ως εκ τούτου το πιο φυσικό αποτέλεσμα
• Το ποσοστό επιτυχίας αγγίζει το απόλυτο, που σημαίνει εγγύηση για την έκφυση, την ανάπτυξη και τη μόνιμη βιωσιμότητα των τριχοθυλακίων που τοποθετούνται
• Επιτυγχάνει ικανοποιητικά αποτελέσματα πυκνότητας από την 1η συνεδρία
• Αποτελεί τον πιο αποδοτικό και οικονομικό τρόπο για αποκατάσταση της αραίωσης, καθώς απαιτεί λιγότερες συνεδρίες και κόστος σε σχέση με τη FUE.
• Επιτρέπει το σχεδιασμό απόλυτα φυσικής μετωπιαίας γραμμής
• Δεν απομένουν ορατές ουλές στη δότρια περιοχή μετά την αποκατάστασή της
• Χρησιμοποιείται ως τεχνική βελτίωσης μη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων μεταμόσχευσης μαλλιών

Μεταμόσχευση Τριχο-θυλακικής Μονάδας Μαλλιών (FUE)

metamosxefsi_mallion_FUE.jpgΤι είναι η Χειρουργική Εξαίρεση της Τριχο-θυλακικής Μονάδας των Μαλλιών;

Η Χειρουργική Εξαίρεση της Τριχοθυλακικής Μονάδας των Μαλλιών (FUE) είναι η μέθοδος απόκτησης δότριας τρίχας,(της μονάδας δηλαδή που θα μεταμοσχευθεί) χωρίς την ανάγκη μιας γραμμικής τομής, στην οποία τεχνική τα εξατομικευμένα τριχοθυλάκια συλλέγονται απευθείας από τη δότρια περιοχή. Σε αυτή τη διαδικασία αποκατάστασης μαλλιών, ένα 1- mm χειρουργικό εργαλείο punch χρησιμοποιείται για να κάνει μια μικρή κυκλική τομή στο δέρμα γύρω από το πάνω μέρος της τριχοθυλακικής μονάδας, το οποίο στη συνέχεια εξάγεται απευθείας από το τριχωτό της κεφαλής.

Η Χρησιμοποίηση άμεσης εξαγωγής για την συγκομιδή τριχοθυλάκιων είχε αρχικά εισαχθεί από τον Δρ Wood’s, "στην Αυστραλία γνωστή ως την "Τεχνική Wood’s," που δεν αποκάλυπτε όμως τα στοιχεία της τεχνικής του. Η διαδικασία που περιγράφηκε για πρώτη φορά στην ιατρική βιβλιογραφία από τους Rassman και Bernstein το 2002 με την δημοσίευσή τους " Εξαίρεση της Θυλακικής μονάδας της Τρίχας: μια Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική για τη Μεταμόσχευση Μαλλιών." Η διαδικασία αυτή βελτιώθηκε περαιτέρω από τον Δρ Jim Harris, με την προσθήκη ενός επιπλέον βήματος που άμβλυνε την τεχνική του τεμαχισμού.

Η Μεταμόσχευση της Τριχοθυλακικής Μονάδας Μαλλιών και η Χειρουργική Εξαίρεση της Τριχοθυλακικής Μονάδας των Μαλλιών θεωρούνται ορισμένες φορές ότι είναι δύο τελείως διαφορετικές διαδικασίες. Η FUE στην πραγματικότητα, είναι ένα είδος FUTόπου τα τριχοθυλάκια εξάγονται απευθείας από το τριχωτό της κεφαλής, αντί να τεμμαχίζονται υπό το μικροσκόπιο από μία λωρίδα που έχει ήδη αφαιρεθεί.

Συνεπώς, όταν γίνονται συγκρίσεις μεταξύ FUT και FUE, αυτό που πραγματικά συγκρίνεται είναι ο τρόπος με τον οποίο τα μοσχεύματα των θυλακίων λαμβάνονται (δηλαδή συγκομιδή της λωρίδας και διατομή εναντίον άμεσης εξαίρεσης). Η μέθοδος συλλογής έχει άλλες συνέπειες για τη διαδικασία, όπως είναι το ποσοστό του λάθος τεμμαχισμού (τραυματισμοί μονάδας ), τη διανομή των μονάδων τριχοθυλακίων, ο αριθμός των μοσχευμάτων ανά συνεδρία, η μετεγχειρητική φροντίδα καθώς και η συνολική απόδοση της διαδικασίας της επέμβασης.

Επειδή η FUE δεν αφήνει γραμμική ουλή, χρησιμοποιείται για τους ασθενείς που θέλουν να έχουν τα μαλλιά τους πολύ κοντά. Η διαδικασία είναι επίσης χρήσιμη για εκείνους που δεν έχουν επουλωθεί επαρκώς μετά από παραδοσιακή strip ή και εκείνοι οι ασθενείς οι οποίοι έχουν ένα πολύ σκληρό μη ελαστικό δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής. Ενδεχομένως η πιο σημαντική εφαρμογή της τεχνικής αυτής είναι να συγκαλύψουν μια διευρυμένη γραμμική ουλή της δότριας περιοχής από προηγούμενη επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών.

Οι ασθενείς διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με την ευκολία που μπορεί αυτά τα τριχοθυλάκια να αφαιρεθούν από το κρανίο, με την χειρουργική εξαίρεση λωρίδας σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να επιφέρει μη επιθυμητά επίπεδα αποτελέσματα (όπως βλάβες που οφείλονται σε μείωση των θυλάκων των τριχών). Οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε FUE πρέπει να δοκιμάζονται ως προς την ευκολία της εξαίρεσης ( έλεγχο FOX), έτσι ώστε εκείνοι στους οποίους η εν λόγω εξαίρεση είναι δύσκολη, ή οποίοι παρουσιάζουν πιθανά σημαντικό βαθμό αντίδρασης στη συγκεκριμένη διαδικασία, να μπορούν να προσδιοριστούν εκ των προτέρων.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε διαδικασία Μεταμόσχευσης Τριχοθυλακικής Μονάδας των Μαλλιών μπορεί να ελεγχθεί για Εξαίρεση τριχοθυλακίων άμεσα κατά το χρόνο της χειρουργικής επέμβασης, στην περίπτωση που η δεύτερη τεχνική θα απαιτούνταν σε μια μελλοντική συνεδρία. Μία τέτοια χρήση θα μπορούσε να είναι η συγκάλυψη της γραμμικής ουλή μετά την τελική διαδικασία της Τριχοθυλακικής Μεταμόσχευσης στον ασθενή.
 
Τα Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα της Εξαίρεσης Τριχοθυλακικών Μονάδων των Μαλλιών

Ο Κύριος περιορισμός της FUE, σε σύγκριση με την Μεταμόσχευση της Τριχοθυλακικής Μονάδας (FUT), είναι ότι είναι λιγότερο αποτελεσματική στην συγκομιδή της τρίχα από το κεντρικό τμήμα της μόνιμης ζώνης μαλλιών. Στην FUT, η ταινία έχει ληφθεί από το βέλτιστο τμήμα της περιοχής του δότη, ώστε όλα τα μαλλιά σε αυτήν την περιοχή που μπορούν να αφαιρεθούν μπορούν και να μεταμοσχευθούν. Μετά την αφαίρεση της λωρίδας, οι άκρες της πληγής συγκλίνουν με ράμματα ή συρράπτονται μαζί, συνήθως αφήνοντας μετά μια λεπτή γραμμική ουλή.

Σε αντίθεση με την FUΕ τα τριχοθυλάκια εξάγονται ξεχωριστά, αλλά παραμένει ανέπαφη η επιφάνεια δέρματος μεταξύ των τριχοθυλακίων. Ως εκ τούτου, ο χειρουργός πρέπει να αφήσει τα όποια μαλλιά της περιοχής για την κάλυψη των υπόλοιπων φαλακρών μικρών σημείων στο κρανίο της περιοχής-δότη. Αυτό περιορίζει σημαντικά την ποσότητα της τρίχας που μπορεί να αφαιρεθεί από την μόνιμη ζώνη - συχνά η μισή η και μικρότερη σε σύγκριση με την τεχνική της λωρίδας (FUT).

Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μειονέκτημα, δεδομένου ότι η περιορισμένη προσφορά της δότριας περιοχής είναι ο κύριος παράγοντας που εμποδίζει την πλήρη αποκατάσταση των μαλλιών σε πολλούς ασθενείς. Για να αντισταθμιστεί η αδυναμία συγκομιδής όλων των απαραίτητων μαλλιών από τη μόνιμη ζώνη, ο χειρουργός που εκτελεί την FUE θα αναγκαστεί να λάβει μαλλιά κι από τα άνω και κάτω περιθώρια της πρωτότυπης δότριας περιοχής για την επίτευξη επαρκούς αριθμού μοσχευμάτων. Όμως τα μαλλιά σε αυτές τις περιοχές είναι συχνά πολύ χαμηλότερης ποιότητας από τα μαλλιά που λαμβάνονται από το μεσαίο τμήμα της μόνιμης ζώνης.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα με την FUΕ είναι ότι τα μοσχεύματα που λαμβάνονται με την εξαίρεση γενικά εμφανίζουν μια έλλειψη σε προστατευτικό ιστό που περιβάλλει το κάτω μέρος των θυλακίων - ιστός που διατηρείται ιδιαιτέρως προσεκτικά κατά τη μικροσκοπική ανατομία στην FUT. Αυτός ο ιστός χρησιμεύει για την προστασία των μοσχευμάτων κατά τη διαδικασία μεταμόσχευσης μαλλιών και διασφαλίζει τη μέγιστη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, οι "γυμνοί" θύλακες είναι εκείνοι που υπόκεινται πιο εύκολα σε μηχανικό τραύμα και desiccation (ξήρανση) και παρουσιάζουν συνεπώς σημαντικό κίνδυνο για την επιβίωση του μοσχεύματος.

Στην Εξαίρεση Τριχοθυλακικών Μονάδων των Μαλλιών οι πληγές, αν και μικρές, έχουν μείνει σε εκκρεμότητα σ’ότι αφορά την επούλωσή τους, αφήνοντας, μετά την αποθεραπεία τους εκατοντάδες έως χιλιάδες μικροσκοπικά σημάδια. Αν και δεν είναι άμεσα εμφανή, αυτά τα σημαδάκια στρεβλώνουν τα παρακείμενα τριχοθυλάκια και καθιστούν τις τυχόν επόμενες συνεδρίες μεταμόσχευσης πιο δύσκολες. Αυτό είναι ένα επιπλέον παράγοντας που περιορίζει τη συνολική διαθέσιμη προσφορά της δότριας περιοχής στη FUE.

Αν και οι νέες τεχνικές και ιατρικά όργανα συνιστούν σε σημαντική μείωση του ποσού της διατομής και των βλαβών κατά τη διάρκεια της εξαίρεσης της θυλακικής μονάδας, η συχνότητα εμφάνισης της διάτμησης εξακολουθεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι στο μικροσκόπιο με τον ελεγχόμενο τεμαχισμό που γίνεται στην FUT. Το πρόβλημα αυτό, σε συνδυασμό με την αδυναμία πρόσβασης πλήρως στο μέσον του τμήματος της μόνιμης ζώνης σε μια διαδικασία μεταμόσχευσης μαλλιών, και ταυτόχρονα ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την βέλτιστη επιβίωση του μοσχεύματος, περιορίζει σημαντικά το συνολικό ποσό των μαλλιών που μπορεί να διαχειριστεί μέσω της FUE, την καθιστά λιγότερο σίγουρη από ό,τι τη διαδικασία της FUT για μέτριο έως προχωρημένο πρόβλημα φαλάκρας.

Πλεονεκτήματα

 

Μειονεκτήματα

Δεν υπάρχει γραμμική ουλή : Σημαντικό για όσους έχουν τα μαλλιά τους κοντά

 

Η μέγιστη απόδοση των μοσχευμάτων των τριχοθυλακίων είναι γενικά μικρότερη από ό, τι εκείνης στην τεχνική ΜΤΜ( FUT)

Μείωση του χρόνου επούλωσης στην δότρια περιοχή

 

Λόγω της αδυναμίας συλλογής όλων των μαλλιών από το μεσαίο τμήμα της μόνιμης ζώνης τους

Είναι χρήσιμη για τα άτομα που εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο δημιουργίας ουλών στη δότρια περιοχή 

 

Λόγω πλημμελούς ανάπτυξης που οφείλεται στα "απογυμνωμένα"(από το προστατευτικό περίβλημα ιστού) τριχοθυλάκια 

Ιδανικό για την αποκατάσταση δερματικών ουλών στη δότρια περιοχή οι οποίες δεν μπορούν να αφαιρεθούν

 

Τα Μοσχεύματα είναι πιο εύθραυστα και υπόκεινται σε τραύμα πιο εύκολα κατά τη διαδικασία της τοποθέτησής τους, δεδομένου ότι συχνά το προστατευτικό δέρμα και το λίπος που τα περιβάλλει, αποσυντίθενται κατά την εξαίρεσή τους, σε σχέση με τα μοσχεύματα που διατέμνονται στο μικροσκόπιο 

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην εντατική άσκηση μετά την επεμβατική διαδικασία 

 

Μεγαλύτερη «λάθος» διατομή των θυλακίων (η κοπή των θυλακίων) σε σύγκριση με την Μεταμόσχευση Τριχοθυλακικών Μονάδων Μαλλιών FUT

Μικρότερης Ισχύος μετεγχειρητική δυσφορία 

 

Οι ουλές και η παραμόρφωση του τριχωτού της κεφαλής της περιοχής δότη των μοσχευμάτων κατά την ΕΤΜ –(FUE) κάνει τις επόμενες συνεδρίες FUE πιο δύσκολες και πιθανά και με μικρότερη απόδοση 

Παρέχει μια εναλλακτική λύση όταν το τριχωτό της κεφαλής είναι πολύ σφιχτό (έχει σκληρό δέρμα) για την εκτομή ενιαίας λωρίδας μαλλιών

 

Το Μέγεθος της τομής σε κάθε συνεδρία είναι περιορισμένο 

Επιτρέπει στη συλλογή λεπτότερων τριχών από τον αυχένα του λαιμού που δύναται να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία γραμμής των μαλλιών ή για τα φρύδια 

 

Απαιτεί πολλαπλές συνεδρίες ώστε να ισοσταθμίζει σε μέγεθος, μια και μόνο ενιαία FUT

Επιτρέπει τη συλλογή, για τους σκοπούς της μεταμόσχευσης, τριχών του τριχωτού της κεφαλής Π.χ. από τα γένια ή και μαλλιά στο σώμα

 

Μεγαλύτερη μεταβλητότητα των ασθενών για το ποιοι είναι καλοί υποψήφιοι σε σύγκριση με την διαλογή στη FUT 

Περισσότερο χρήσιμη όταν απαιτείται γενικά ένας περιορισμένος συνολικός αριθμός μοσχευμάτων

 

Πιο δύσκολο να συλλέξουμε το σύνολο των τριχοθυλακίων μιας μονάδας 

 

 

Πιο δύσκολο να επιτύχουμε μια φυσική κατανομή μιας μονάδας τριχοθυλάκων 

 

 

Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, στοχοθετούνται τα μεγαλύτερα τριχοθυλάκια, αλλά αυτά δεν μπορεί πάντα να είναι ιδανικά για την δημιουργία της γραμμής των μαλλιών

 

 

Μικροσκοπική ανατομική προσέγγιση στη διαδικασία μπορεί παρόλα ταύτα και να χρειαστεί 

 

 

Εάν ο αριθμός των μονών τριχοθυλακίων είναι ανεπαρκής 

 

 

Για να αφαιρεθούν τυχόν δυσαρμονίες στην τελική όψη των μαλλιών 

 

 

Τα Μοσχεύματα που συλλέγονται εκτός της δότριας περιοχής σταδιακά θα εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, κάνοντας τη μεταμόσχευση να λεπταίνει καθώς και τις ουλές στην δότρια χώρα να γίνονται ορατές. 

 

 

Όταν συλλέγεται μεγάλος αριθμός μοσχευμάτων, τα σημάδια από τη σύγκλιση με ράμματα μπορούν να γίνουν ορατά λόγω λέπτυνσης της δότριας περιοχής 

 

 

Προβλήματα της «οροφής» του μοσχεύματος

 

 

Αυτό συμβαίνει όταν η κορυφή του μοσχεύματος τραβιέται κατά τη διάρκεια της εξαίρεσής του 

 

 

Προβλήματα από τον ενταφιασμό των μοσχευμάτων 

 

 

Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας τεχνικής FUT όταν το σύνολο ή έστω ένα μέρος, του μοσχεύματος ωθείται μέσα στο λίπος και πρέπει να απομακρυνθεί τότε με μια μικρή τομή γιατί σ’ αυτήν την περίπτωση διακινδυνεύεται η δημιουργία κυστών 

 

 

Μεγαλύτερος ο χρόνος διεξαγωγής της επέμβασης

 

 

Οι μεγαλύτερες διαδικασίες έχουν τον κίνδυνο μιας κακής ανάπτυξης και είναι γενικά κοστίζουν παραπάνω από ό, τι η FUT


Ιωάννης Παπαγγελόπουλος
Δερματολόγος
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
Που μπορώ να απευθυνθώ;
 
Σχετικές Θεραπείες
 
Ρωτήστε περισσότερα...