Παρασκευή 26 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Ακμή και δέρμα >> Θεραπεία ακμής με combo treatments
Θεραπεία ακμής με combo treatments
10/10/2009


acne5.jpgΟι θεραπείες έχουν σκοπό να αποκαταστήσουν την υγεία του σμηγματογόνου πόρου. Οι εξειδικευμένοι δερματολόγοι εφαρμόζουν combo treatments (συνδυαστικές τεχνικές) που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα σε όλα του τα επίπεδα.

Οι θεραπείες της ακμής συνήθως δρουν ελαττώνοντας την παραγωγή του σμήγματος, επιταχύνοντας την ανάπτυξη νέων δερματικών κυττάρων και την απομάκρυνση των νεκρών, ή καταπολεμώντας τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Μερικές θεραπείες, ιδίως οι συνδυασμένες, ασκούν διπλή ή και τριπλή δράση.

Θεραπεία με λέιζερ και φως

Οι θεραπείες που βασίζονται στα λέιζερ και στο φως φθάνουν στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, δίχως να βλάπτουν την επιφάνειά τους.

LASER (Για την ομαλή λειτουργία των σμηγματογόνων πόρων)

Η θερμική ενέργεια του λέιζερ έχει την ιδιότητα να διεισδύει κάτω από την επιδερμίδα χωρίς να αυξάνει τη θερμοκρασία στην επιφάνειά της. Έτσι επιδρά στους σμηγματογόνους πόρους και τους αναγκάζει να συρρικνωθούν και να παράγουν λιγότερο σμήγμα. Επιπλέον η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί θερμική αποστείρωση και εξουδετερώνει το βακτήριο της ακμής. Για μία ακμή μέτριου βαθμού, χρειάζονται περίπου τέσσερις συνεδρίες, σε απόσταση ενός μήνα μεταξύ τους.

ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ (Για την καταπολέμηση του βακτηρίου της ακμής)

 Η διαφορά της από την απλή φωτοθεραπεία με λέιζερ είναι στον φωτοευαισθητοποιό παράγοντα που απλώνεται στο δέρμα πριν την εφαρμογή, μία ουσία δηλαδή που αυξάνει την απορρόφηση της φωτεινής ενέργειας. Το φως δρα ακριβώς πάνω στον άρρωστο πόρο και καταστρέφει το βακτήριο που ευθύνεται για τη δυσλειτουργία του. Οι εφαρμογές επαναλαμβάνονται κάθε εβδομάδα επί δύο μήνες.

Οι θεραπείες αυτές μπορεί επίσης να βελτιώσουν την υφή του δέρματος και να αμβλύνουν τις ουλές, και έτσι μπορεί να αποτελέσουν καλή επιλογή για όσους έχουν ακμή αλλά και ουλές εξαιτίας της.

Μέθοδοι αισθητικής ιατρικής

Τα χημικά πήλινγκ και η μικροδερμοαπόξεση μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της ακμής.

Αυτές οι αισθητικές μέθοδοι - που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για την άμβλυνση των λεπτών ρυτίδων, των δερματικών βλαβών από τον ήλιο και των μικρών ουλών του προσώπου - είναι πιο αποτελεσματικές όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για την ακμή. Οι θεραπείες αυτές καλό είναι να γίνονται από εξειδικευμένο δερματολόγο, διότι αν γίνουν με λάθος τρόπο μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις, εξάρσεις της ακμής ή ουλές.

Χημικά πήλινγκ (chemical peeling).

Τα νεκρά κερατινοκύτταρα που στοιβάζονται στον πόρο και εμποδίζουν την απελευθέρωση του σμήγματος απομακρύνονται με τη βοήθεια των κατάλληλων οξέων. Γι’ αυτό το σκοπό απλώνονται μείγματα με οξέα που έχουν αποδεδειγμένη δράση κατά της ακμής. Εφαρμόζονται στο δέρμα , για να αφαιρεθούν τα νεκρά δερματικά κύτταρα για να «ανοίξουν» οι πόροι, και να διεγερθεί η ανάπτυξη νέου δέρματος.

Τα οξέα αυτά όχι μόνο επιδρούν στις κυριότερες αιτίες δημιουργίας της ακμής αλλά συγχρόνως, χάρη στην απολεπιστική τους δράση, αποκαλύπτουν μία καινούργια, φρέσκια επιδερμίδα. Η εφαρμογή τους χρειάζεται προσοχή και γίνεται στο ιατρείο από κατάλληλα εκπαιδευμένο δερματολόγο. Η αγωγή επαναλαμβάνεται μία ή δύο φορές το μήνα επί τρεις έως έξι μήνες.


 Μικροδερμοαπόξεση (microdermabrasion) - Για την ανανέωση του δέρματος

Όταν τα νεκρά κύτταρα αντιστέκονται στη χημική δράση του πίλινγκ ,η όταν αντενδείκνυται το πίλινγκ τότε επιστρατεύεται η μικροδερμοαπόξεση.

Το μηχάνημα που εκτοξεύει μικροκρυστάλλους αργιλίου βομβαρδίζει την επιδερμίδα και στη συνέχεια ο αναρροφητήρας τους μαζεύει. Έτσι τα νεκρά κερατινοκύταρα αποπίπτουν ενώ συγχρόνως, καθώς το δέρμα υπόκειται σε μικροτραυματισμούς, διεγείρονται οι αναπλαστικές διαδικασίες. Παράγει καινούργιες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και αποκτάει μία όψη φρέσκια και υγιή, απαλλαγμένη από σπυράκια, ατέλειες και σημάδια από ακμή. Η μικροδερμοαπόξεση εφαρμόζεται κάθε είκοσι έως τριάντα μέρες, επί δύο μήνες, όσο δηλαδή διαρκούν δύο κύκλοι κυτταρικής ανανέωσης του δέρματος.


Αγγελίδης Στέλιος
Δερματολόγος
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας