Πέμπτη 25 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Μάτια και προστασία >> Οφθαλμολογία και χρήση καλλυντικών
Οφθαλμολογία και χρήση καλλυντικών
6/9/2010


Η πλειοψηφία των γυναικών σήμερα χρησιμοποιούν μακιγιάζ για να βελτιώσουν την εμφάνιση τους και να τονίσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και ιδιαίτερα τα μάτια. Ενώ οι περισσότερες γυναίκες σπάνια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν κάποια αλλεργική αντίδραση ή να υποφέρουν από οφθαλμικές μολύνσεις ή άλλες είδους βλάβες εξαιτίας της χρήσης καλλυντικών προϊόντων. Τα συμπτώματα από τις βλαβερές αυτές ουσίες ποικίλουν από μέτριους ερεθισμούς ή και ακόμα απώλεια όρασης.

Σε πρόσφατη εργασία που ανακοινώθηκε σε Ευρωπαϊκό Οφθαλμολογικό Συνέδριο ο περιορισμός χρήσης καλλυντικών στο πρόσωπο είχε σημαντική επίπτωση στην βελτίωση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας που ταλαιπωρεί σήμερα πολλές γυναίκες.

Προβλήματα που δημιουργούνται από τη χρήση καλλυντικών στα μάτια

eyes.jpgΑπό τη χρήση καλλυντικών στην περιοχή των ματιών μπορεί να τραυματιστεί πολύ σοβαρά ο κερατοειδής δηλαδή ο εξωτερικός χιτώνας του ματιού. Ο χιτώνας αυτός είναι διαφανής και υπερευαίσθητος αφού στερείται αγγείων. Γενικότερα, δεν είναι δύσκολο να σκίσει κάποιος τον κερατοειδή χρησιμοποιώντας την μάσκαρα ή το eyeliner, εάν δεν είναι πολύ προσεκτικός. Εάν η εκδορά στον κερατοειδή είναι μεγάλη, τότε μπορεί να προκύψει σοβαρή μόλυνση προκαλώντας κερατοειδικό έλκος. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας για να σας εξετάσει και να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Παρόλο που τα διάφορα εμπορικά καλλυντικά για τα μάτια περιλαμβάνουν συντηρητικά που προλαμβάνουν τη δημιουργία βακτηρίων, δυστυχώς περιστασιακά είναι πολύ πιθανό ν’ αναπτυχθούν βακτήρια μέσα στα μάτια σας και να προκληθούν οφθαλμικές μολύνσεις όπως η επιπεφυκίτιδα.

Επιπλέον, ορισμένες γυναίκες μπορεί ν’ αντιμετωπίσουν αλλεργικές αντιδράσεις  από τα συντηρητικά των καλλυντικών τα οποία προκαλούν κνησμό, δακρύρροια και κόκκινα ερεθισμένα μάτια.


Αν παρατηρήσετε πρήξιμο ή απόλέπιση  στα βλέφαρα ως αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης, τότε σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να σταματήσετε τη χρήση των συγκεκριμένων καλλυντικών και να δοκιμάσετε υποαλλεργικά προϊόντα.


Τα συστατικά των καλλυντικών

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα συστατικά των προϊόντων µακιγιάζ µατιών. Παρακάτω επισημαίνουμε  τα συστατικά που είναι πιθανόν να προκαλέσουν προβλήματα στην οφθαλμική περιοχή:

Χρώµατα (χρωστικές και βαφές)

Για να είναι ένα καλλυντικό ασφαλές και καλής ποιότητας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τις κατασκευαστικές εταιρίες  τα επιτρεπόµενα και ασφαλή χρώµατα για τα οποία έχουν προηγηθεί δοκιµασίες τοξικότητας, καρκινογένεσης και µεταλλαξιογόνου δράσης.

• Κηροί, φυσικοί ή συνθετικοί

Έγχρωµα προϊόντα µακιγιάζ όπως η  µάσκαρα, οι σκιές και τα µολύβια πρέπει να πλαστικοποιηθούν και  ν’ αποκτήσουν όγκο διευκολύνοντας έτσι την εφαρμογή τους και αποκτώντας  λάµψη. Οι κήροι είναι το βασικό συστατικό για την προαναφερόμενη διαδικασία. Οι κηροί σπάνια προκαλούν αλλεργική αντίδραση ή ερεθισµό και επιµολύνονται λιγότερο από τις φυσικές γόµες µε βακτήρια και µύκητες. Εξαίρεση αποτελεί ο κηρός µέλισσας που µπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερµατίτιδα.

• Κιµωλία

Σκόνη που εμπεριέχεται  στις σκιές των µατιών. Η κιµωλία στα καλλυντικά δεν είναι τοξική, αυτούσια αλλά µπορεί ν’ αποτελέσει πηγή µόλυνσης (κόκκοι, µύκητες) ή να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

• Γόµες, φυσικές ή συνθετικές

Ανευρίσκονται σε πούδρες, σε µάσκες και σε άλλα έγχρωµα προϊόντα µακιγιάζ. Οι φυσικές γόµες επιµολύνονται πολύ συχνά από βακτηρίδια και µύκητες, ενώ οι συνθετικές προτιµώνται γιατί είναι στείρες µικροβίων.

• Γόµα καράγια (gum karaya)

Ουσία που µπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, όπως αλλεργική δερµατίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και άσθµα. Δεν ανευρίσκεται στα υποαλλεργικά καλλυντικά.

• Φλουοροσκεΐνη

Εγκεκριµένη χρωστική ουσία για την παρασκευή έγχρωµων καλλυντικών. Οι ενώσεις των φλουοροσκεϊνών είναι φωτοευαισθητοποιές ουσίες και προκαλούν προβλήµατα ευαισθητοποίησης.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο συνεργάτης του mylook.gr, Κος Αναστάσιος Χαρώνης MD, PhD, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Freiburg, Διπλ. American & European Boards of Ophthalmology.

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
Που μπορώ να απευθυνθώ;

Γιώργος Χαρώνης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Αισθητική Οφθαλμολογία

 
Ρωτήστε περισσότερα...