Δευτέρα 15 | 07 | 2024
MyLook.gr >> Μάτια και προστασία >> Αισθητική αναζωογόνηση των ματιών με fillers
Αισθητική αναζωογόνηση των ματιών με fillers
18/4/2011


anazoogonisi_mation_main.jpgΤα μάτια αποτελούν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του προσώπου. Δεν μπορούμε να συζητάμε για αποτελεσματική αναζωογόνηση του προσώπου χωρίς αυτή να περιλαμβάνει και την περιοχή γύρω από τα μάτια. Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τα μάτια να δείχνουν νεότερα; Η φιλοσοφία της γήρανσης της περικογχικής περιοχής (δηλαδή της περιοχής που περιβάλλει τα μάτια) έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Όσο κατανοούμε καλύτερα αυτούς τους μηχανισμούς που οδηγούν σε γήρανση το πρόσωπο, τόσο προσπαθούμε να τους διορθώσουμε, ώστε να έχουμε ένα φυσικό, μη χειρουργικό αποτέλεσμα. Στόχος κάθε σύγχρονης θεραπείας είναι να δείχνει κάποιος πιο φρέσκος και ξεκούραστος χωρίς να έχουν αλλοιωθεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Η φθορά που φέρνει στα μάτια ο χρόνος οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Ο πιο σημαντικός, ίσως, είναι η σταδιακή απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος και, κυρίως, του υποδόριου λίπους. Αυτό οδηγεί σε «ξεφούσκωμα» του δέρματος του προσώπου. Οι αλλαγές στην περιοχή των ματιών είναι έντονες:  τα μάτια δείχνουν να υποχωρούν μέσα στον κόγχο (ενόφθαλμος), τα άνω βλέφαρα χάνουν την προβολή τους με τη δημιουργία εντυπώματος-λακκούβας και αποκαλύπτεται ο οστέινος σκελετός του κόγχου.

Επιπρόσθετα, τα μάτια έχουν την τάση να κατεβαίνουν προς τα κάτω στον κόγχο (υπόφθαλμος) και το λίπος του κόγχου προβάλλει προς τα μπροστά δημιουργώντας «σακούλες» στα κάτω βλέφαρα. (φωτ.1) Στο πρόσωπο υπάρχουν σύνδεσμοι μεταξύ του δέρματος και του οστέινου υποστρώματος που σκοπό έχουν να συγκρατούν τις ανατομικές δομές στη θέση τους. Το ξεφούσκωμα των ιστών και η αναδιανομή του λίπους περιχαρακώνεται από τους συνδέσμους με αποτέλεσμα να εμφανίζονται στα μέρη εκείνα αύλακες. Πιο χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση τέτοιας αύλακας κατά μήκος του κάτω οστέινου χείλους του κόγχου μεταξύ του κάτω βλεφάρου και του ζυγωματικού (tear trough deformity). Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται η ενιαία ανατομική οντότητα από το κάτω βλέφαρο μέχρι τη γωνία του στόματος που αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο νεότητας. Εμφανίζεται μια αύλακα που χωρίζει έντονα το κάτω βλέφαρο από το μέσο τριτημόριο του προσώπου καθώς και επάρματα με αντίστοιχα εντυπώματα που κάνουν το πρόσωπο να φαίνεται πιο γερασμένο (φωτ.2).

Οι αλλαγές αυτές, αφού πρώτα κατανοηθούν σε βάθος και γίνει αντιληπτός ο βαθμός συμμετοχής τους στη γήρανση, μπορούν να  αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τα δερματικά εμφυτεύματα- fillers. Τα σύγχρονα fillers υαλουρονικού οξέος αναπληρώνουν το έλλειμα όγκου και το ξεφούσκωμα στην περιοχή των ματιών. Το φρύδι γεμίζει και αποκτά προβολή προς τα μπροστά, τα άνω βλέφαρα αποκτούν όγκο και δεν δείχνουν πλέον σκελετοποιημένα, ενώ η αύλακα στο όριο μεταξύ κάτω βλεφάρου και παρειάς απαλύνεται (φωτ. 3 & 4). Με τον τρόπο αυτό η μετάβαση από το βλέφαρο στην παρειά ομαλοποιείται και το μέσο τριτημόριο του προσώπου φαίνεται πιο φρέσκο και νεανικό.

Ο εξειδικευμένος Οφθαλμοπλαστικός χειρουργός διαθέτει την εμπειρία και τη γνώση ν’ αναστρέψει τις αλλοιώσεις που φέρνει ο χρόνος στην ευαίσθητη περιοχή των ματιών και να τονώσει τη γενικότερη εμφάνιση όλου του προσώπου. Τα fillers στην περιοχή των ματιών αποτελούν μια πολύ σημαντική πρόοδο στη σύγχρονη προσέγγιση της αισθητικής αναζωογόνησης της περιοχής των ματιών.

φωτο 1                                                                                                                                                                     φωτο 2

photo1.jpgphoto2.jpgφωτο 3                                                                                                                                                                     φωτο 4

photo3.jpgphoto4.jpgΓιώργος Χαρώνης
Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Αισθητική Οφθαλμολογία
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
Που μπορώ να απευθυνθώ;

Γιώργος Χαρώνης

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Αισθητική Οφθαλμολογία

 
Ρωτήστε περισσότερα...