Παρασκευή 26 | 04 | 2024
MyLook.gr >> Αισθητική Οδοντιατρική >> Η στοματική δυσοσμία
Η στοματική δυσοσμία
15/3/2013


Η στοματική δυσοσμία
 
Bad_breath_d.jpgΠάνω από το 70% των εφήβων αναφέρουν ότι η κακή αναπνοή είναι ένα στιγμιαίο γεγονός. Περίπου το 85% των ανθρώπων λένε ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να αποφεύγεται κατά τη συνάντησή με κάποιον για πρώτη φορά. Και ενώ η κακή αναπνοή μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αποφευχθεί, συχνά δε γνωρίζουμε καν ότι το έχουμε!

Η κακή αναπνοή (που ονομάζεται δυσοσμία του στόματος) είναι ένα κοινό πρόβλημα, όχι μόνο για τους εφήβους, αλλά και για τον καθένα. Λοιπόν, τι ακριβώς είναι αυτό, τι την προκαλεί, και, το σημαντικότερο, πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό...

Πώς μπορώ να ελέγξω αν έχω κακή αναπνοή;
 
Bad_breath.jpgΕίτε το πιστεύετε είτε όχι, η πιο κοινή μέθοδος που συχνά ακολουθούν οι άνθρωποι  δε λειτουργεί για να διαγνώσουν σωστά την αναπνοή. Πολλοί πιστεύουν ότι φυσώντας στα χέρια τους και μυρίζοντας μετά, μπορούν να διαγνώσουν αν η αναπνοή τους είναι κακή. Αυτό απλά δεν λειτουργεί.

Αντ 'αυτού, μπορείτε να κάνετε το εξής, με τη γλώσσα σας ακουμπήστε το πίσω μέρος του χεριού σας, αφήστε το σάλιο να στεγνώσει λίγο και στη συνέχεια μυρίστε το χέρι σας. Αυτό που μυρίζει είναι η αληθινή αναπνοή σας. Ένας άλλος καλός τρόπος είναι αν έχετε έναν έμπιστο φίλο, ζητήστε του να μυρίσει την αναπνοή σας.

Bad_breath_b.jpgΑιτίες στοματική δυσοσμίας:
 
Η στοματική δυσοσμία έχει μια ποικιλία αιτιών, όπως οι εξής:
• Βακτηριακές λοιμώξεις
• Φάρμακα και ιατρικές παθήσεις
• Οπισθορρινικές εκκρίσεις
• Κακή στοματική υγιεινή (ναι, θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια συχνότερα)

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η στοματική δυσοσμία προέρχεται από τα ούλα και τη γλώσσα. Μερικά βακτήρια στο στόμα σας παράγουν ενώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα μια μυρωδιά.

Ορισμένες τροφές, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια, δεν αφήνουν μόνο μυρωδιές στο στόμα σας, αλλά επίσης απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος. Οι οσμές αυτές στην συνέχεια αποβάλλονται από τους πνεύμονες. Έως ότου τα τρόφιμα αυτά να αποβληθούν από το σώμα, η στοματική πλύση, η χρήση μιας τσίχλας, και το βούρτσισμα των δοντιών μπορούν να καλύψουν επιφανειακά τις οσμές στην αναπνοή.

Συχνά, για μερικούς ανθρώπους, ένα ξηρό στόμα προκαλεί δυσοσμία. Η ξηροστομία μπορεί να προκύψει από τη λήψη αντιισταμινικών για αλλεργίες, από κάποιο κρυολόγημα, ή από χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Μπορεί επίσης να προκύψει από λοιμώξεις, διαβήτη, γαστρεντερικές διαταραχές, ηπατική δυσλειτουργία ή παθήσεις των νεφρών.

Η οπισθορρινική καταρροή, οι λεπτόρρευστες εκκρίσεις στο κάτω και πίσω μέρος του λαιμού σας κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος, αλλεργίας ή μολύνσεων, μπορεί να οδηγήσει σε κακή αναπνοή. Μερικές φορές, υπολείμματα τροφών παραμένουν στις κρύπτες των αμυγδαλών σας ή στη γλώσσα και μπορούν να προκαλέσουν μια δυσάρεστη οσμή.

dental_care_c.jpgΑλλά η πιο κακή αναπνοή είναι αποτέλεσμα της κακής στοματικής υγιεινής. Βασικά, αυτό σημαίνει ότι δεν βουρτσίζετε ή δεν χρησιμοποιείτε το οδοντικό νήμα αρκετά συχνά. Πόσες φορές το έχετε ακούσει από τον οδοντίατρό σας; Τα βακτήρια που συσσωρεύονται στο πίσω μέρος της γλώσσας σας ή ανάμεσα στα δόντια σας, είναι οι κύριοι ένοχοι. Ορισμένα είδη βακτηρίων αγαπούν να αναπαράγονται στη γλώσσα, ανάμεσα στα δόντια σας, ή σε άλλες κοιλότητες που είναι δύσκολο να τις καθαρίσετε επιμελώς.

Τέλος - ακόμα πιο σημαντικό - τα προϊόντα καπνού προκαλούν δυσοσμία στην αναπνοή. Αν καπνίζετε, ζητήστε από τον οδοντίατρο σας ή κάποιο γιατρό συμβουλές σχετικά με τη διακοπή του καπνίσματος.

Πώς μπορώ να βελτιώσω την στοματική δυσοσμία;
 
Σας παραθέτουμε μερικές συμβουλές για τον έλεγχο της κακής αναπνοής.
 
- Σωστή στοματική υγιεινή. Βουρτσίστε τα δόντια μετά από κάθε γεύμα ή τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Βουρτσίστε τα για δύο λεπτά κάθε φορά. Το σωστό βούρτσισμα περιλαμβάνει, επίσης, το βούρτσισμα της γλώσσας, το εσωτερικό μέρος στα μάγουλα σας, και τον ουρανίσκο σας για να αφαιρέσετε τα βακτήρια και σωματίδια των τροφών.
 
Bad_breath_e.jpg- Χρήση Οδοντικού Νήματος: Το οδοντικό νήμα απομακρύνει τα βακτήρια, την πλάκα και τα υπολείμματα τροφίμων που μπορεί να έχουν παγιδευτεί μεταξύ των δοντιών.
 
- Πολλοί οδοντίατροι προτείνουν επίσης τον καθαρισμό της γλώσσας με μια ξύστρα ειδική για την γλώσσα, ένα πλαστικό εργαλείο που απομακρύνει τα βακτήρια που συσσωρεύονται πάνω στη γλώσσα.
 
- Στοματικές πλύσεις: To ξέβγαλμα, μπορεί επίσης να ανακουφίσει προσωρινά την κακή αναπνοή.
 
- Σιδεράκια και γέφυρες: Εάν φοράτε σιδεράκια ή έχετε κάποιο είδος γέφυρας ή πρόσθετων τμημάτων οδοντοστοιχίας, καθαρίστε τα σχολαστικά κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας.
 
- Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Μασώντας τσίχλα χωρίς ζάχαρη βοηθά στην παραγωγή σιέλου. Βοηθά στον καθαρισμό των δοντιών και των ούλων και αποτρέπει την ξηροστομία.
 
- Σταματήστε το κάπνισμα. Ζητήστε βοήθεια και σταματήστε αυτή τη βλαβερή συνήθεια για την υγεία σας γενικότερα, αλλά και την αναπνοή σας.
 
- Χρησιμοποιήστε ένα αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα. Κάντε πλύσεις μία ή δύο φορές την ημέρα είναι καλό για τα δόντια και τα ούλα και μειώνει την στοματική δυσοσμία-σκοτώνει τα βακτήρια στο στόμα σας.

Πως μπορεί να με βοηθήσει ο οδοντίατρος μου;
 
dentist_check.jpgΔεν υπάρχει καμία οδοντιατρική ειδικότητα που ασχολείται μόνο με την κακή αναπνοή, ο οδοντίατρος σας ωστόσο μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σχετικά με την στοματική δυσοσμία και την σωστή στοματική υγιεινή.

Αν ο οδοντίατρος σας διαπιστώσει ότι το στόμα σας είναι υγιές, ενδέχεται να σας παραπέμψει σε έναν γενικό γιατρό για να προσδιορίσει αν η αιτία  της κακής αναπνοής προέρχεται από κάποιο άλλο παθολογικό πρόβλημα στην υγεία του οργανισμού σας. Ο γιατρός σας θα ελέγξει αν η στοματική δυσοσμία προέρχεται από κάποιο φάρμακο που ενδεχομένως λαμβάνετε και μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία, ή αν έχετε κάποιο άλλο παθολογικό αίτιο που μπορεί να σας προκαλεί ξηροστομία και κακή αναπνοή.

embarrassing_moment.jpgΠρέπει να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας τακτικά (τουλάχιστον κάθε έξι μήνες) και να ακολουθείτε τις οδηγίες στοματικής υγιεινής που θα σας βοηθήσουν στην μείωση ή εξάλειψη της κακή αναπνοής  που μπορεί να έχετε. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για οποιαδήποτε στοματική δυσοσμία, ιδιαίτερα στις "στενές επαφές" σας.

Πηγή: Medicinenet.com
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας