Σάββατο 25 | 06 | 2022
MyLook.gr >> Αντιγήρανση >> Οξειδωτικό Στρες & Γήρανση
Οξειδωτικό Στρες & Γήρανση

woman_face_inside.jpgΜε την πολύτιμη συνεργασία της Κας Νικολέττας Κοΐνη, Δερματολόγου - Αφροδισιολόγου, Ιατρό Αντιγήρανσης:

Ως το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και προστατευτικό φράγμα από το περιβάλλον μας, το δέρμα είναι η αντανάκλαση της εσωτερικής μας υγείας και ζωτικότητας. Η γήρανση του δέρματος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών, ορμονικών και μεταβολικών αλλαγών, τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, το άγχος, τον τρόπο ζωής και τις περιβαλλοντικές τοξίνες. Σήμερα, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις που αποδίδουν σε ορισμένες τοξίνες (στρεσογόνοι παράγοντες), τον κεντρικό ρόλο στην έναρξη και την περαιτέρω σηματοδότηση γεγονότων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κυτταρικές μεταλλάξεις οι οποίες με τη σειρά τους θα προκαλέσουν τη γήρανση του δέρματος.

Οι πληροφορίες που παρέχονται στο mylook.gr αποτελούν αποκλειστικά και μόνο την εισαγωγή στην παραπάνω μέθοδο μια και δεν εξασφαλίζουν το αποτέλεσμά της και φυσικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως καταλυτικός παράγοντας για την τελική απόφαση του αναγνώστη. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να αποφασίσει κάποιος είναι η ιατρική συμβουλή ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γιατρού που θα είναι σε θέση να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και να κρίνει αν η μέθοδος ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ή όχι. Οι συντελεστές του mylook.gr δε φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε επιπλοκή μπορεί να προκύψει από την παραπάνω μέθοδο στον ασθενή καθώς και για κανένα λάθος που προέρχεται από ιατρική πράξη.
Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας
 

Οξειδωτικό Στρες

Το οξειδωτικό στρες αποτελεί μια πολύ σημαντική μορφή επίθεσης στο δέρμα. Είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε οξειδωτικούς, στρεσογόνους παράγοντες μέσα από τη διατροφή μας, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, από τα προϊόντα του μεταβολισμού, τον τρόπο ζωής όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Το οξειδωτικό στρες διεγείρει την παραγωγή των ασταθών μορίων ή τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS), όπως είναι ευρύτερα γνωστά, ή ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι υψηλής δραστικότητας μόρια, που δημιουργούνται ως υποπροϊόντα του κανονικού μεταβολισμού (ενδογενή) και του περιβαλλοντικού στρες (εξωγενή), και είναι υπεύθυνες για κυτταρικές βλάβες κυρίως με στόχο τα κύτταρα που είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (η κυτταρική μεμβράνη), και ευαίσθητα σε αντιδράσεις οξείδωσης. Η έναρξη της εκφυλιστικής νόσου (επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος) μπορεί να επέλθει όταν το σώμα εκτίθεται μονίμως σε αυτό το είδος του στρες και των υπερωριών, που συντρίβουν το αμυντικό μας σύστημα.

Μελέτες δείχνουν ότι το οξειδωτικό στρες διεγείρει την παραγωγή των ελεύθερων ριζών, που μπορεί να μετουσιώσει τις πρωτεΐνες, να μεταβάλλει τους κυτταρικούς κύκλους και την επιρροή της απελευθέρωσης των προ-φλεγμονωδών μεσολαβητών (δηλαδή, τις κυτταροκίνες), οι οποίοι ενδέχεται να πυροδοτήσουν την επαγωγή ορισμένων φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος. Έχει επίσης, αποδειχθεί ότι οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να συμμετέχουν στην παθογένεια των αλλεργικών αντιδράσεων στο δέρμα.

Η υπεριώδης ακτινοβολία
είναι σημαντική πηγή οξειδωτικού στρες για το δέρμα. Εκτός από την παραγωγή ελεύθερων ριζών, η υπεριώδης ακτινοβολία επιδρά αρνητικά στα αμυντικά ένζυμα που διαθέτει το δέρμα ενάντια στην οξείδωση, αφήνοντάς το ακόμη πιο ευάλωτο απέναντι στην μόνιμη κυτταρική βλάβη (επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος). Η έννοια της συστηματικής προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία μέσω συμπληρωμάτων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο. Καθώς το δέρμα εκτίθεται παρατεταμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία χωρίς την προστασία SPF’s, η προστασία του εξαρτάται αποκλειστικά από τα ενδογενή αντιοξειδωτικά αμυντικά συστήματα. Υπάρχει ένα αυξανόμενο σώμα της έρευνας που δείχνει ότι συγκεκριμένα μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά μπορεί, δυνητικά, να μετριάσουν και να καταστρέψουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Διατροφή & Γήρανση του δέρματος

Η διατροφή αποτελεί τη βάση στην κατεύθυνση της ιδανικής υγείας. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη ρύθμιση και διατήρηση ενός υγιούς αμυντικού συστήματος, έτσι ώστε να αποκρούει παράγοντες που προκαλούν στρες (όπως είναι οι ελεύθερες ρίζες) και, ταυτόχρονα, επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη διατροφή, ιδιαίτερα στα φασόλια, στα βαθύχρωμα φρούτα, το πράσινο τσάι, το σκόρδο και σε βότανα όπως ο κουρκουμάς, η κανέλα ή το δενδρολίβανο, λειτουργούν σε συνεργασία για την στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του οξειδωτικού στρες. Είτε αργής είτε ταχείας δράσης, τα αντιοξειδωτικά μέσω της διατροφής, πρέπει να παράγονται σε καθημερινή βάση καθώς καταστρέφονται γρήγορα και απορροφώνται από τα δυνητικά επιβλαβή μόρια ελεύθερων ριζών.


Για την παρακολούθηση της πρόσληψης αντιοξειδωτικών μέσω της διατροφής, χρησιμοποιήθηκε ένα εργαλείο, η μονάδα ORAC ή βαθμολογία. Αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και πρόκειται για μια μέθοδο μέτρησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας των διαφόρων τροφίμων. Αν και η ακριβής σχέση μεταξύ της κατά ORAC αξίας τροφίμων και του άμεσου οφέλους της υγείας από αυτά είναι ακόμη υπό προσδιορισμό, προτείνεται η ενσωμάτωση τροφίμων υψηλότερα στην Κλίμακα ORAC, τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να προστατέψουν και να επιβραδύνουν παράγοντες οξειδωτικής πίεσης, που συμβάλλουν στην επιτάχυνση της γήρανσης και των ασθενειών. Κατά τη σύγκριση ORAC αξιών , οι μονάδες μέτρησης πρέπει να είναι συνεπείς κατά τη σύγκριση διαφορετικών τροφών. Για παράδειγμα, το καρπούζι μπορεί να έχει μικρότερη αξία ORAC, αλλά αυτό, είναι κυρίως λόγω του βάρους του νερού. Ομοίως, τα βότανα και τα καρυκεύματα μπορεί να παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις όσον αφορά την ORAC, αλλά απαντούν γενικά, σε μικρές ποσότητες και όχι στην ίδια ποσότητα με τα τρόφιμα. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα της ORAC, και έχει επικριθεί για τις ανακολουθίες. Ωστόσο η γνώση και η ενσωμάτωση των τροφών που, όσον αφορά τα αντιοξειδωτικά, βρίσκονται υψηλότερα στην αξιολογική κλίμακα, μπορεί να είναι χρήσιμο εργαλείο. Ακόμα πιο χρήσιμο εργαλείο είναι η μέτρηση του οξειδωτικού stress που γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα αντιγήρανσης.

Παρά το γεγονός ότι, στόχος μας είναι να επιτύχουμε τη λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών μέσω της διατροφής μας, η άβολη αλήθεια είναι, πως o στόχος αυτός, αποτελεί καθημερινή πρόκληση. Η συμπλήρωση της διατροφής, η λήψη αντιοξειδωτικών μέσω λειτουργικών τροφίμων, ποτών ή συμπληρωμάτων, γίνεται ένα κρίσιμο στοιχείο στον τομέα της επαγγελματικής ομορφιάς και των προγραμμάτων αντιγήρανσης.


Με την ονομασία «ομορφιά από μέσα», ειδικά συμπληρώματα συνταγογραφούμενα από εξειδικευμένους ιατρούς αντιγήρανσης προσφέρουν φόρμουλες που στοχεύουν κατά του οξειδωτικού στρες, ενώ βοηθούν στην προστασία του δέρματος εσωτερικά, προλαμβάνοντας την - καταστροφική για το δέρμα - δραστηριότητα των ελεύθερων ριζών.


Το σώμα είναι εκτεθειμένο σε πολλά προ-οξειδωτικά του περιβάλλοντος τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών μέσα στο δέρμα. Οι ελεύθερες ρίζες στοχεύουν σε μεμβράνες πλούσιες σε λιπίδια καθώς και σε κυτταρικό DNA και πρωτεΐνες για την παραγωγή μιας σειράς τοξικών αντιδράσεων στο δέρμα. Καθώς το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και προστατεύει το σώμα μας από το περιβάλλον, είναι πιο ευαίσθητο στο οξειδωτικό στρες, και, ως εκ τούτου, ενδογενή και εξωγενή αμυντικά πρωτόκολλα θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη για την ιδανική υγεία και προστασία του δέρματος.

 
Που μπορώ να απευθυνθώ;

Νικολέττα Κοΐνη

Δερματολόγος

 
Ρωτήστε περισσότερα...