Παρασκευή 29 | 03 | 2024
MyLook.gr >> Επιστημονικές Μελέτες >> Μωρά και ευαίσθητο δέρμα
Μωρά και ευαίσθητο δέρμα
8/3/2013


stock-photo-19572917-mother-and-baby-bath.jpg

Τα ευρήματα αμφισβητούν την τρέχουσα συμβουλή, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (NICE),  ότι τα προϊόντα μπάνιου για τον καθαρισμό του μωρού θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση του.

Το δέρμα του νεογέννητου είναι διαφορετικό από το ενήλικο δέρμα. Το δέρμα των νεογέννητων μωρών είναι λιγότερο ώριμο και πιθανό να είναι πιο ευάλωτο στις περιβαλλοντικές απειλές. Αλλά, από την μελέτη δεν βρέθηκε καμία διαφορά στην διαδερμική απώλεια νερού (TEWL), που δείχνει την ποσότητα του ύδατος που διαφεύγει από το δέρμα, μεταξύ των νεογνών που πλύθηκαν με νερό μόνο ή με το προϊόν καθαρισμού για νεογνά. Μάλιστα, βρέθηκε πως η ενυδάτωση του δέρματος αυξήθηκε στην ομάδα των νεογνών που χρησιμοποιήθηκε το προϊόν καθαρισμού, συγκριτικά με εκείνα που πλύθηκαν μόνο με νερό, συγκρίνοντας τα επίπεδα ενυδάτωσης όπως αναλύθηκαν στην δεύτερη εβδομάδα της μελέτης.

Η επικεφαλής της ομάδας, Dame Lavender Tina, είπε πως σύμφωνα με τη μελέτη το προϊόν καθαρισμού δεν επηρεάζει την φυσική ακεραιότητα του βρεφικού δέρματος.

stock-photo-18559058-baby-after-bath.jpgΗ Professor Lavender, καθηγήτρια Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, αναφέρει ότι: «Ενώ σε διεθνές επίπεδο έχει γίνει αποδεκτό ότι οι κατάλληλες πρακτικές καθαρισμού είναι σημαντικές, η έλλειψη από καλής ποιότητας κλινικές μελέτες, έχει οδηγήσει σε αποκλίσεις σχετικά με την φροντίδα του δέρματος του μωρού.  Ωστόσο, οι μαμάδες μπορούν τώρα να είναι σίγουρες ότι η χρήση αυτού του συγκεκριμένου προϊόντος καθαρισμού για το δέρμα των νεογέννητων μωρών τους είναι ισοδύναμο με το μπάνιο σε σκέτο νερό και μόνο».

 «Αυτή η δοκιμή», συνεχίζει,  «προσθέτει στα υπάρχοντα, αλλά περιορισμένα ως τώρα, στοιχεία και παρέχει στους επαγγελματίες υγείας το υψηλότερο επίπεδο από τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία που ισχύουν μέχρι σήμερα. Γι 'αυτό δε θα πρέπει πλέον να βασίζεται η πρακτική μας μόνο στην παράδοση και εμπειρία. Θα πρέπει να μοιράζονται τα στοιχεία από τη μελέτη αυτή με τους γονείς, έτσι ώστε να είναι σε θέση να κάνουν τις δικές τους συνειδητές επιλογές».

stock-photo-18336915-pediatrician-checking-baby-patient.jpgΗ έρευνα αυτή ακολουθεί μια άλλη πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που διεξήχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στην οποία η χρήση των Extra Sensitive-  Μαντηλάκια για μωρά -  της Johnson, βρέθηκε να είναι αντίστοιχη με τη χρήση του νερού και βαμβακιού όσον αφορά την ενυδάτωση του δέρματος. Οι μαμάδες που συμμετέχουν στη μελέτη ανέφεραν επίσης πως είδαν υψηλότερη εμφάνιση εξανθημάτων από την ομάδα που χρησιμοποιούσαν  νερό και βαμβάκι, συγκριτικά με την άλλη ομάδα.

Τα ευρήματα από τις δύο μελέτες θα πρέπει να προσφέρουν διασφάλιση στους γονείς που επιλέγουν να χρησιμοποιούν αυτά τα συγκεκριμένα προϊόντα καθαρισμού για το μωρό τους. "Τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να προσφέρουν τόσο στους επαγγελματίες υγείας, όσο και στους  γονείς, αυτές τις τεκμηριωμένες πληροφορίες που χρειάζονται, προσφέροντας τους τη δυνατότητα να επιλέξουν συνειδητά την κατάλληλη αγωγή καθαρισμού του δέρματος  για τα νεογέννητα μωρά τους," πρόσθεσε η καθηγήτρια Lavender.

Πηγή: Medical News Today

Εκτύπωση Αποστολή Σελίδας